TEST RUN<>
072017<><>

D3DGear 5.0

Džoker sa klupe

Zameniti čuveni Fraps nije lako, a D3DGear pokušava upravo to. Da li je to nemoguća misija? Za neupućene malo ćemo elaborirati. U pitanju je multifunkcionalan program koji služi za „čupanje” snimaka ekrana iz igara, „brojanje” izrenderovanih sličica u sekundi prilikom igranja i snimanje igračkih sesija iz ugodnog upravljačkog okruženja. Fraps je posao godinama radio savršeno, ali su njegovi autori u jednom momentu odlučili da prekinu razvoj. Čak ni to ne bi bio toliki problem da se u međuvremenu nije pojavio Windows 10 i nametnuo DirectX 12 kao standard. Fraps se u novom okruženju slabo snalazi, mada ume da brlja i sa „običnim” igrama pod Desetkom. D3DGear je jedna od alternativa, pa da vidimo šta donosi na sto...

Odmah da napomenemo da ćete se razočarati ukoliko nameravate da ovu alatku koristite kao primarno sredstvo za pohranjivanje snimaka ekrana. Naime, nedostaje podrška za kontinuirano „štancovanje” snimaka, koje će se obavljati u vremenskim razmacima koje korisnik odabere. Umesto toga, možete da definišete kombinaciju „vrućih tastera” i programu naredite da snima sve dok ne naredite suprotno. Kako će to da izgleda dok igrate, možete samo da zamislite. Screenshotovi mogu da se snime u četiri različita formata (BMP, JPG, PNG i GIF), u direktorijum po želji, a mogu da obuhvate i trenutni framerate, odnosno timestamp. Takođe, D3DGear može i da vas obavesti svaki put kada je obavljeno snimanje.

Osim što može da se smesti na neku od devet predefinisanih lokacija, framerate vrednost dozvoljeno je „vozati” i „parkirati” bukvalno bilo gde na ekranu – možete da birate šta vam se više sviđa. Podrazumeva se odabir boje ispisa, pa čak i veličine fonta, koji se obavlja u pet predefinisanih koraka: od Small do Big. Tu je i interval merenja u milisekundama i možete da ga definišete ručno ili iskoristite jednu od četiri postojeće vrednosti. Naravno, preko „vrućeg tastera” možete sami da odredite podatak o framerateu koji može da se uklanja i postavlja na ekran po želji.

Polje na kojem D3DGear briljira je snimanje igračkih sesija. Osim što koristi hardversku akceleraciju i sarađuje sa DirectX 12 standardom, ova alatka ostavlja dovoljno manevarskog prostora da sve podesite onako kako vam odgovara. Izbor radne rezolucije i frameratea se podrazumeva, a tu je i mogućnost odabira formata u kojem će se akcija zabeležiti: AVI, WMV i MP4. Osam kodeka je sasvim dovoljno da kadrovi klize glatko, mada ručno možete da doštelujete izlazni kvalitet. Zvuk se beleži u PCM ili MP3 formatu, a postoji i dodatna audio-komponenta koja dolazi sa mikrofona, u vidu komentara. Sledi još jedno iznenađenje – D3DGear sa tri različita izvora na ekran može da „baca” dodatni video-materijal. Možete da birate koordinate na kojima će se obaviti „iscrtavanje” panela proizvoljne veličine, u kojem može da se smesti signal sa veb-kamerice, pa čak i da se reprodukuje video-klipić po izboru. Ovo je moguće i kada se snima igračka sesija, ali i kada istu poželite da podelite sa drugima.

Da, program podržava i broadcasting preko twitch, hitbox ili servisa koji sami odaberete, opet uz mogućnost biranja radne rezolucije, frameratea, kodeka, jačine zvuka i ostalih perkova koje smo pominjali. Baš kao i obično snimanje, broadcasting nije ograničen samo na igre, jer je na meniju i „nadgledanje” čitavog desktopa ili samo jednog njegovog dela, odnosno materijala koji ide na Oculus Rift. Korisnicima je na raspolaganju čak i mogućnost benchmarkinga i snimanja izveštaja u formatu CSV.

Zahvaljujući snažnoj hardverskoj akceleraciji i mogućnosti da se tokom rada iskoristi više procesorskih jezgara, D3DGear u praksi prilično hitro obavlja posao za koji je namenjen. Logično, od snage same mašine i dalje zavisi do kojeg izlaznog kvaliteta ćete moći da idete, ali sve što je bilo do autora programa, urađeno je. Za pohvalu je i to što se D3DGear izuzetno jednostavno konfiguriše i obuzdava, i što ne morate da budete „sveštenik višeg reda” da biste došli do željenih rezultata. Valja pomenuti i više nego prihvatljivu cenu za ono što program nudi. Downside je taj nedovoljno dorađen režim snimanja screenshotova, i to je nešto što autorima mora da se zameri. Već smo pisali da na tom polju postoji odlična alternativa – Dxtory, kome D3DGear ipak nije ravan. No, ako vas više greje snimanje igračkih sesija i broadcasting, onda nabavku ove alatke obavezno treba da uzmete u razmatranje.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
snimanje igračkih sesija
Potrebno:
Windows
Veličina:
19,1 MB
Cena:
30 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .d3dgear .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera