TEST RUN<>
072017<><>

FreeDriveC 1.0.2

Bajtočistač

Iako se radi o programu čija je namena čišćenje sistemske particije, nije reč o uobičajenoj alatki iz klase. Naime, ovaj program ne donosi klasičan dijapazon funkcija, kada je u pitanju obračun sa zaostalim datotekama, „repovima” aplikacija i istorijom posećenih veb-stranica, i u radu se više oslanja na sistemske resurse. Zapravo, ideja autora je bila da se korisnicima omogući jednostavniji pristup pojedinim, teže dohvatljivim funkcijama operativnog sistema, što je donekle uspešno sprovedeno u delo.

Zbog toga i ne čudi što FreeDriveC na hard-disku zauzima svega 131 kilobajt slobodnog prostora (u pitanju je više frontend, nego klasičan program). Da stvar bude još bolja, program ne zahteva instalaciju – portabilan je i možete da ga pokrećete i sa USB stikova ili nekog drugog prenosnog nosača podataka. Za upravljački interfejs možemo da kažemo da je odlično organizovan i da se resursima programa pristupa iz jedinstvene upravljačke forme (čitaj: sa jednog mesta).

Prva na meniju je hibernacija, koju jednostavnim klikom miša (de)aktivirate. Svidelo nam se što program predočava informaciju o tome koliko mesta se rezerviše za ovaj servis, što je više nego značajno pošto je u pitanju (obično) nekoliko gigabajta. Dozvoljeno je tweakovati opcije vezane za virtuelnu memoriju (opet uz informaciju o potrošnji slobodnog prostora), pristupiti System Restore sekciji, ali i pokrenuti ugrađeni Disk Cleanup. To može da se uradi na čak tri načina: preko ugrađenog „čarobnjaka”, nakon ručnog podešavanja opcija i automatski, kada se korisnik ne pita ni za jedan aspekt čišćenja. Inače, ukoliko se odlučite za korišćenje „čarobnjaka”, moguće je očistiti i neku drugu particiju sem sistemske.

Iako su ovo praktično sve radne oblasti koje FreeDriveC pokriva, priča o njemu se ovde ne završava. Naime, preko naročitih komandnih dugmića može da se pristupi još nekim sistemskim sekcijama. Na primer, tu je Computer Management, Disk Optimizer, Programs and Features, Security and Maitenance, te System Configuration. Svidelo nam se i to što program na osnovu iščitanih S.M.A.R.T. parametara daje procenu stanja sistemskog diska, a navešće i podatak sa koliko slobodnog prostora se raspolaže.

Jasno je kao dan da je FreeDriveC namenjen manje iskusnim korisnicima, s obzirom na to da je akcenat stavljen na sistemske umesto na dodatne, napredne alatke. Ipak, i oni nešto vičniji mogu da ga koriste, s obzirom na to da na pregledan i lako razumljiv način usmerava pažnju na važne resurse sistema zaduženih (mahom) za održavanje sistemske particije u tip-top formi. Možda se sve neće odvijati onako kako ste navikli, ali još jednom napominjemo da nije u pitanju klasičan disk/sistem cleaner. Logično, ne očekujte ni da u programu pronađete opciju za pristup sekciji sa podešavanjima, jer je čitav program zapravo jedna velika sekcija sa podešavanjima. Operativnog sistema i njegovog sistemskog diska, dodaćemo...

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
131 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
indeepsoft .blogspot .rs /p /freedrivec .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera