TEST RUN<>
062017<><>

AMIDuOS 2.0.8 Pro

AMI Android

Šta je zajedničko kompanijama Award, Phoenix, American Megatrends...? U pitanju su „proizvođači” BIOS-a za matične ploče sa čijim rešenjima se družimo, praktično, odvajkada. Poslednja od navedenih – AMI, načinila je iskorak i na polju klasičnih softverskih rešenja i zaslužna je za jedan od najboljih (ako ne i najbolji) Android emulatora na tržištu...

U pitanju je rešenje osmišljeno tako da ponudi vrhunsku kompatibilnost izvršavajući originalni programski kod u nativnom x86 okruženju. Tu je i ARM7 podrška koja se aktivira po potrebi, a sve to, osim što omogućava kompatibilnost od preko 90 procenata, donosi i veliku brzinu u radu, čak i po pokretanju izuzetno zahtevnih 3D aplikacija (čitaj: igara). AMIDuOS se snažno oslanja na grafičku akceleraciju, koristi OpenGL, a pokreće praktično sve naslove koji mogu da se nađu na tržištu, bilo da su u pitanju igre ili programi. Dodatna pogodnost je podrška za ekrane osetljive na dodir, što znači da program može da se koristi i na tabletima sa Windowsom, dok je svojevrsni bonus podatak da se AMIDuOS odlično snalazi u multitasking okruženju i uopšte mu ne smeta ako se „šetate” između klasičnog desktopa i Android okruženja.

Postavljanje u rad je bezbolno i ne zahteva manipulaciju virtuelnim mašinama i programima za njihovo kontrolisanje. Treba istaći da su korisnicima na raspolaganju dve verzije programa: „obična” i profesionalna. Ova prva podrazumeva emulaciju Jellybean radnog okruženja, dok napredni korisnici mogu da biraju da li će raditi pod Lollipopom ili „želeom”. Tu je i razlika u ceni (AMIDuOS je, nažalost, komercijalan projekat), tako da „obična” verzija košta devet evra, dok je za komplement Pro potrebno izdvojiti 14 evra. Videćete, za ono što program nudi, to je i više nego simbolična svota.

Kada je podešavanje u pitanju, sve može da se koristi po sistemu „ključ u ruke”. Emulira se tablet i Full HD rezolucija, a po defaultu je na raspolaganju 800 megabajta radne memorije. Sekciji sa podešavanjima pristupa se preko menija Settings, iako će ova akcija otvoriti klasičan Windows prozor. Rezolucija može da se spusti samo na opisnu, Moderate vrednost, a nešto povoljnija situacija je kod izbora DPI vrednosti, koja može da se postavi u rasponu od 120 do 640. Količina radne memorije šteluje se preko naročitog slajdera, a važno je još napomenuti da je omogućeno virtuelno rootovanje uređaja kako bi se omogućile administratorske privilegije. Emulator može da radi u prozoru, čija veličina može da se bira opisnim putem – Normal ili Small, ili preko celog ekrana. Kako bi se omogućio jednostavan način za pristup lokalno uskladištenim datotekama, AMIDuOS dozvoljava definisanje „deljenih” direktorijuma preko kojih će se obaviti „dovlačenje” muzike, video-klipova, slika i dokumenata. Za svaki od pomenutih tipova datoteka rezervisan je po jedan naročit direktorijum. O importovanju APK datoteka takođe ne treba da brinete, jer se AMIDuOS integriše u shell Windowsa i dvoklik na instalacionu datoteku iz omiljenog fajl-menadžera automatski pokreće proces njenog postavljanja u rad.

U realnom radu ovaj emulator postiže izuzetne rezultate. Frejmovi klize jedan za drugim kao na traci i na prosečno jakoj mašini doživećete kompletni užitak. Inače, FPS može da se određuje/ograničava iz sekcije Settings. Tokom perioda testiranja uspeli smo da pokrenemo gotovo sve što nam je palo na pamet – i od aplikacija i od igara. AMIDuOS podržava rad sa veb-kamerama, pa čak i GPS uređajima, te će se snaći sa ugrađenim akcelerometrom, žiroskopom, kompasom i ostalim dodacima. Naravno, ovde se misli na prenosne uređaje sa ovim „žvrčkicama”, ne na dekstop mašine. Na sve ovo treba dodati i mogućnost protoka podataka preko mrežne konekcije (simulira se Wi-Fi), upotrebu mikrofona i tako dalje.

Dakle, kompatibilnost, brzina i jednostavno „puštanje” u rad su najveće vrline ovog ostvarenja. A šta je sa manama? Osim toga što ćete za njega morati da date skoro dve „crvene”, AMIDuOS će vam vezati ruke kada je napredno podešavanje u pitanju. Osim stvari koje smo već pomenuli, dodajemo da ne postoji mogućnost mapiranja komandi u igrama i, iako emulator odlično vrši njihovo „raspoređivanje”, u nekim slučajevima naći ćete se u nebranom grožđu. Stvar se, donekle, prevazilazi upotrebom kontrolera, ali ako ga nemate, iz neželjenih situacija nećete moći da se izvučete. Sledeća važna stvar je da AMIDuOS u paketu ne sadrži Google aplikacije, a to, iako samo po sebi nije toliko važno, sa sobom povlači izostanak preko potrebne Prodavnice. Umesto nje, tu je Amazonov komplement, a ako vam on ne završava posao, pročačkajte malo po opciji help i naći ćete uputstvo kako da na jednostavan način instalirate Google Play.

AMIDuOS se razvija četiri godine i predstavlja proizvod koji je vredan pažnje, pogotovo ako vas privlače igre pisane za Android. Za razliku od Bluestacksa, koji je podjednako stabilan i brz, ovaj program donosi autentično Android okruženje koje jednostavno funkcioniše. AMIDuOS nije namenjen razvojnim timovima i pre je okrenut kućnim korisnicima, a to što se uz brojne perkove može koristiti i na prenosnim uređajima, samo je dodatni plus. Probajte, 30 dana trial perioda je sasvim dovoljno da se uverite u njegovu moć.

Vladimir PISODOROV

 
CorelDRAW Graphics Suite 2017
Bitwig Studio 2
ABBYY Fine Reader 14
AMIDuOS 2.0.8 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Kiwi for Gmail 2.0
Wire 2.12
Unigine Superposition Benchmark 2017
aTube Catcher 3.8
Etcher
Trojan Killer Portable 2.0.10
WebDrive 1.7
PC Info 3.0.3
Omnicode Snatch 0.91b
HD Video Converter Factory 10
PortraitPro Body
AstroGif 0.3.0
Cerebro 0.2.8
Image Picker 1.9.5
Ears Audio Toolkit 1.2.7
FileFriend 1.3.3
My Computer Manager 4.1.6
LandscapePro 2.1.1

Tip:
Android emulator
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,9 MB (trial), 905 MB na HD-u
Cena:
14 evra, proba 30 dana
Adresa:
www .amiduos .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera