LAKI PINGVINI<>
062017<><>

SparkyLinux 4.5.2

Fast and furious

Verujemo da smo većinu starijih distribucija vrednih pažnje već obradili u ovoj rubrici. U poslednje vreme distribucije dolaze i odlaze u roku od godinu ili dve, tako da kada vidimo da neka proslavi peti rođendan, po automatizmu je smatramo ozbiljnom i stabilnom. Ovog puta se susrećemo sa jednim „mlađim veteranom”, distribucijom starom šest godina pod nazivom SparkyLinux. Ovaj projekat je započet sa Ubuntuom kao osnovom i Enlightenment 17 okruženjem, da bi ubrzo osnova postao Debian (testing grana, da budemo precizniji). Danas ova distribucija nudi veliki izbor iso slika u zavisnosti od okruženja i količine paketa: LXDE (glavna verzija), XFCE, MATE, KDE, LXQt, MinimalGUI, MinimalCLI, GameOver, Multimedia, Rescue. Mi smo se odlučili za LXQt izdanje jer do sada nismo posvećivali pažnju ovom okruženju, a i da bismo proverili tvrdnje autora SparkyLinuxa o brzini i niskoj zahtevnosti. Od ostalih verzija bismo izdvojili GameOver, koji dolazi sa velikim brojem instaliranih igara otvorenog koda, kao i alatima potrebnim za igranje igara sa drugih operativnih sistema i platformi.

Kada se uputite na zvaničnu prezentaciju i odete u sekciju sa preuzimanjima, sigurno će vas iznenaditi veličina iso slika. 1,2 gigabajta za distribciju sa LXQt okruženjem? Ovo nam govori da nas očekuje bogat izbor već instaliranih programa i alata. Nakon preuzimanja, prebacivanja na USB fleš i pokretanja u live režimu, dočekuje nas okruženje u sivo-plavoj kombinaciji. Za instalaciju je zadužen installer Calamares, koji smo već više puta spominjali, tako da ne treba očekivati probleme, a nakon prvog starta instalirane distribucije, pažnju privlači pomenuta kombinacija boja. Tema samog okruženja je Sparky, a programi koriste Fusion izgled, koji pripada modernim flat stilovima. Na prvi pogled količina svetlosti je mali šok za oči, ali prilično brzo se naviknete. Naravno, ukoliko nekome boje ne odgovaraju, vrlo lako možete da promenite temu. Najviše nas je zanimalo da vidimo šta je to spakovano u ovih 1,2 gigabajta instalacione slike. Nakon pregleda možemo reći da je izbor aplikacija za svaku pohvalu. U pitanju su programi „laki” na resursima, provereni i stabilni. U internet sekciji su svima dobro poznati Firefox i Thunderbird, ali i lepa iznenađenja u vidu Qbittorrenta i Hex Chata. Sound & Video krije Audacious, SMplayer, RadioTray, kao i prečicu za brzu instalaciju multimedijalnih kodeka. PCManFM-Qt je podrazumevani menadžer datoteka. Svako ko je koristio LXDE okruženje zna vrlo dobro o kako malom, ali moćnom programu je reč. Tu su i: pregledač za slike, pregled sa web kamere, mogućnost skeniranja, LibreOffice, wine, winetricks. Odeljku sa sistemskim alatima poklanjamo posebnu pažnju jer krije prave bisere. APTus je alat zadužen za instalaciju celih okruženja, brisanje starih kernela, nadogradnju sistema, brisanje celih okruženja i još par sitnih opcija. Bez obzira na to koliko dobro baratate apt paket-menadžerom kroz terminal, ovo je nešto što će vam uštedeti vreme i živce. Uz njega dolazi i APTus Extra, iz kojeg možete instalirati veliki broj programa koji se ne nalaze u repozitorijumu, uključujući i one koji nisu otvorenog koda. Programe za formatiranje i upisivanje iso slika na USB fleš memorije sve češće viđamo u već instaliranim paketima raznih distribucija, pa i ovde, što je za pohvalu. Nadogradnju sistema možete pozvati iz APTusa, a to je takođe moguće i direktno iz menija. Ovde smo došli i do prvog problema, jer je program odbijao da izvrši nadogradnje paketa. Nakon malo istraživanja na internetu, pronašli smo rešenje, a to je „ručna” (kroz terminal) nadogradnja samog update managera, nakon čega je sve prošlo kako treba. Potrebno je da ukucate komandu:

sudo apt-get update

za osvežavanje repozitorijuma i nakon nje

sudo apt-get install sparky-aptus-upgrade

da bi se instalirala nova verzija pomenutog menadžera. Za instalaciju pojedinačnih programa imate izbor između starog, dobrog Synaptica i nešto modernijeg i preglednijeg AppCentrea. Instalacija vlasničkih paketa, koja inače na Debianu zahteva upotrebu terminala, ovde je mnogo jednostavnija, čak brža i lakša nego kod distribucija baziranih na Ubuntu, jer postoji poseban program. Veliki broj sistemskih alata ostavićemo vama da sami istražujete, a mi ćemo preći na podešavanja samog okruženja. Ona su dostupna kao pojedinačne stavke u meniju, ali i unutar veoma preglednog konfiguracionog centra (Configuration Center), gde su objedinjena sa sistemskim podešavanjima. Za razliku od LXDE, koje nikada nije bilo punokrvno okruženje (nego Openbox menažder prozora, uz par GUI programa za konfiguraciju i LXpanelom), LXQt se trudi da ponudi što veći broj opcija za prilagođavanje okruženja, upravo ono što je LXDE-u falilo. Tako da, bez potrebe za dodatnim programima, ovde možete podesiti miša, promeniti menadžer prozora, tastaturu, monitor, podešavati jezik, power management, dodavati i brisati korisnike, menjati podrazumevane aplikacije i još mnogo toga.

Nakon nekoliko dana korišćenja, očekivali smo makar neki bug, sa obzirom na to da je okruženje mlado i da Lubuntu već duže vreme odbija da ga postavi kao podrazumevano jer je, navodno, nestabilno. Igrali smo se, menjali položaj panela i njegova podešavanja, fontove, teme, sistemska podešavanja, dodavali nova okruženja, međutim, sistem je i dalje radio kao tek sveže instaliran, bez ikakvog usporavanja. Kada smo se već dotakli brzine, sistem je neverovatno živahan i minimalno zahtevan. Ukoliko Firefox zamenite nekim lakšim internet pregledačem, SparkyLinux možete vrteti i na prilično starim konfiguracijama. Ne možete očekivati surfovanje sa deset otvorenih tabova, ali za osnovne poslove će biti sasvim upotrebljiv, čak će vam osvežiti upotrebu i na novijim konfiguracijama.

Došlo je vreme da sumiramo i prenesemo konačne utiske. U pitanju je distribucija kojoj je posvećeno mnogo truda i pažnje, što će znati da ceni svaki korisnik, bio on početnik ili „stara kajla”. Retko se dešavaju ovakvi slučajevi da bukvalno nemamo zamerke. Onaj jedan bug sa nadogradnjom će sigurno biti uskoro otklonjen, a ostatak distribucije je savršen. Korisnicima sa slabijim računarima preporučujemo obavezno testiranje, bez obzira na to koje su od lakših okruženja iz ponude izabrali, mada verujemo da ni ostali neće ostati imuni na brzinu i jednostavnost, kako u samom korišćenju sistema, tako i u izgledu.

Bojan STOJANOVIĆ

 
SparkyLinux 4.5.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Windows Subsystem for Linux
Arduino: LE diode

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
1,2 GB
Cena:
operativni sistem je besplatan
Adresa:
www .sparkylinux .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera