PHONE ZONE<>
052017<><>

MyKi Pet

Za kuce, mace i druge zverčice

Ispod plastičnog kućišta, koje zbog veličine i zaobljenih ivica neodoljivo podseća na običan brzinomer za bicikl (bez ekrana), nalazi se sićušni mozak MyKi Pet uređaja. Njegov glavni neuronski generator je GPS predajnik koji istovremeno komunicira sa 20 satelita, a sve zbog „prijavljivanja” lokacije na kojoj se trenutno nalazi. Tu je i kaiš od impregniranog platna, čiji obim se preko naročitih kopči lako podešava i postavlja oko vrata vašeg kućnog ljubimca...

 
Da, MyKi Pet je „pametna ogrlica” za kućne ljubimce, a namenjena je vrtirepima koji povremeno vole da „dohvate vrata” i odu u istraživačku misiju po komšiluku. Umesto da panično bazate po kraju i urlate naokolo ime odbeglog dlakavka, dovoljno je da mu kupite MyKi Pet i sa preciznošću od deset metara uvek ćete znati gde se nalazi. Uređaj je opremljen punjivom baterijom, ima zvučnik (o ovom nešto više kasnije), a kontroliše se preko samo jednog dugmeta. Osim njega, tu su i dva gumenim čepovima zaptivena otvora – jedan služi za priključivanje USB kabla, dok u drugi možete da umetnete GSM karticu. Potonje je od izuzetnog značaja, jer MyKi Pet osim GPS-a, lociranje obavlja i preko LBS-a, pa čak i Wi-Fi-ja, što znači da može da se koristi i u zatvorenom prostoru, odnosno na mestima na kojima je prijem satelitskog signala iz nekog razloga onemogućen.

Kako bi se produžilo vreme trajanja baterija, MyKi Pet operiše u dva različita radna režima. U svojevrsnom modu „nadgledanja” nalazi se dokle god je ljubimac u granicama omeđenom području, dok se u realtime režim automatski prebacuje čim ih ovaj napusti. U prvom slučaju, pozicija se osvežava na svakih 30 minuta, pa baterija između dva punjenja izdrži čitavih pet dana, dok se u drugom slučaju, kako rekosmo, informacije vlasniku šalju u (gotovo) realnom vremenu i tada baterija može da izdrži do 10 sati. Inače, punjenje potpuno prazne baterije traje dosta dugo – dva sata, a uz uređaj se ne dobija punjač, već samo odgovarajući USB kabl koji možete da priključite na računar ili punjač za mobilni telefon ili tablet.

 
„Puštanje” ogrlice u rad obavlja se jednostavno, a dalja kontrola odvija se preko mobilnog uređaja. Naročita MyKi Pet aplikacija dostupna je za Android i iOS modele telefona/tableta i omogućava bogat dijapazon korisnih informacija. Na primer, možete da vidite aktivnost ljubimca u periodu od 30 dana, poziciju na mapi, rastojanje do vas, ali i da pristupite komandama za dresiranje. Tu na scenu stupa ugrađeni zvučnik, preko kojeg se emituju zvuci koje ljubimac može da nauči i poveže ih sa određenim radnjama. Aplikacija se koristi i za isključivanje ogrlice, pošto to nije moguće preko Power dugmeta na samom kućištu (kako bi se izbeglo neželjeno deaktiviranje). Da bi sve radilo kako valja, potrebno je definisati sigurnu i zonu šetanja i tu dolazimo do prvog problema. Zone su „šacometrijskog” karaktera i ne možete da „oivičite” dvorište, baštu ili neki drugi deo kuće/placa. Akcija se obavlja rihtovanjem radijusa zone, i to direktno na mapi koja može ograničeno da se zumira. U praksi to znači da nećete odmah biti obavešteni da je ljubimac utekao, ali smatramo da to toliko nije ni bitno (ipak nije ovo gedžet iz nekog sci-fi filma). Zanimljivo je da na mapi možete da pratite gde se ljubimac nalazi preko serije kontrolnih tačaka gde se vidi vreme, odnosno da li je signal uhvaćen putem satelita ili preko mobilne mreže. Podaci, nažalost, ne stižu baš u realnom vremenu i postoji određeni lag. Isto tako, na ekranu mobilnog uređaja možete da pratite brzinu kretanja ljubimca, jačinu signala, stanje baterije, ali i ove informacije malo kasne.

Zajedno sa kaišem, skalamerija je teška 64 grama, što je zanemarljivo. Proizvođač tvrdi da može da se koristi na malim, ali i nešto većim ljubimcima, i da je jedino donja granica definisana – ljubimac mora imati minimalno jedan i po kilogram. Ipak, ukoliko planirate da je koristite sa, na primer, nešto većim psom, obim ogrlice može da bude previše mali. Naša „test akita” od 30+ kilograma nije mogla ni da primiriše ogrlici, dok je haski od 25 kilograma jedva uspeo da provuče vrat. Kaiš može da se zameni i uređaj postavi na onaj koji već imate, ali ovo je svakako vredno pomena. Uređaj je otporan na blato i prskanje vode, ali nije vodootporan. Sve u svemu, u pitanju je zanimljiv koncept koji, doduše, pati od nekoliko dečijih bolesti, ali, ukoliko se naviknete na zakonitosti i naučite da ga koristite pravilno, biće pravi penicilin za sve dlakave pobegulje.

Vladimir PISODOROV

 
Huawei P10 Plus i P10 Lite
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy Tab S3
Lenovo Moto G5 i G5 Plus
MyKi Pet
Šta mislite o ovom tekstu?
Focus Timer Reborn
Meteor – App Speed Test
Oversec
GlassWire – Data Usage Privacy
GrammarPal
Relaxing Sounds for Me
Scanner for Me
Libby
WebMD
Mali maturant
Depresija: razgovarajmo
Microstockr Mobile

Osnovno:
Wi-Fi, GPS i GSM konekcija, punjiva baterija, otporna na prskanje vode i prašinu, težina sa kaišem 64 grama
Ostalo:
ugrađen zvučnik, plastično kućište, kaiš od impregniranog platna
Proizvođač:
Allterco Robotics
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera