TEST DRIVE<>
042017<><>

Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera

Stiže mama, sine

Kamera iza koje stoji Creative, došla je u beloj varijanti, a postoji i u crnoj. Prva asocijacija, kada smo kameru izvadili iz kutije, bila je robot „EVE” (iz filma „WALL-E”), a tanka nožica kamere odaje utisak kao da lebdi. Upakovana u jaku plastiku, zaobljenih ivica, kamera krajnje elegantno stoji na stalku. Creative je ugradio CMOS senzor. Kamera snima u rezoluciji 720p sa 25 fps. Sočivo je vidnog polja 110 stepeni, sa otvorom blende f2,5. Kamera ima fiksni fokus i digitalni zoom, a sposobna je da snima u mraku i da detektuje pokret i zvuk. Zato su oko sočiva postavljene četiri infracrvene LED i IR-cut filter, a odmah iznad je i signalna LED. Video zapis snima u MP4 formatu (H.264), a fotografije kao JPEG. Pored toga što snima, u stanju je i da reprodukuje zvuk.

Sa desne strane nalazi se slot za microSD karticu kapaciteta do 32 GB na koju kamera zapisuje snimke. Podržani formati su SD i SDHC, klase 4 i više, ali je klasa 10 preporučena. Logično, kada se napuni kartica, kamera će brisati najstarije snimke. Pored kartice, tu je i opcioni cloud servis, koji je besplatan prvih mesec dana, a posle se plaća sedam dolara mesečno. Sa karticom od 32 gigabajta, vremensko ograničenje neprekidnog snimka je 43 časa, ili 50 časova ako je Event-triggered.

Stalak kamere krije veoma jak magnet i nije neophodna velika metalna površina da bi na njoj stajao. U našem slučaju je kamera bez problema visila „držeći” se magnetom na jedva deset milimetara širokom komadu metala. Ipak, veća površina je sigurnija. Creative je pored magneta za montažu, u kutiju dodao i nekoliko dodataka - duplolepljivu nalepnicu i metalnu pločicu sa dva šrafa i tipla, i time omogućio montažu na više različitih materijala (metal, drvo, zid, plastika, staklo...). Kamera se može postaviti u više položaja u odnosu na već montirano postolje, a može se i rotirati ceo krug. Spoj kamere i postolja je prilično jak, te se kamera neće sama pomeriti, čak i ako stoji u horizontalnom položaju. Priključak USB kabla od napajanja je pod uglom od 90 stepeni, tako da ne smeta mnogo prilikom postavljanja, ali se ipak ne može „prilepiti” na površinu do kraja. Dodaćemo da se iza kamere, pored microUSB priključka, nalazi i pin hole taster za reset, kao i veliki broj sitnih rupica iza kojih se kriju zvučnik i mikrofon.

Za korišćenje kamere je neophodna aplikacija za vaš mobilni uređaj, a podržani su Android i iOS (ili za računar Win 7+, Mac OS X). Po instalaciji aplikacije neophodno je napraviti nalog ukoliko ga nemamo, a ubacivanje koda koji nam je poslat u aplikaciju, vremenski je ograničeno, pa ukoliko nam ne stigne na vreme, postupak moramo ponoviti. Tu skeniramo, dodajemo kameru, popunjavamo Wi-Fi lozinku, a prilikom uparivanja kamera će nam „govoriti” šta treba da radimo, i to je to. Kamera preuzima te informacije i snimanje može da počne. Sve komande za upravljanje kamerom su unutar aplikacije, a moguća su podešavanja, pravljenje fotografija, zumiranje... Aplikacija dozvoljava dodavanje (povezivanje) do četiri kamere, a moguće ih je pratiti sve istovremeno u gridu. Tu su pop-up obaveštenja ukoliko kamera zbog određenog dešavanja počne da snima, ukoliko se ta opcija uključi. Od opcija izdvajamo izbor kvaliteta snimka, nivo osetljivosti, a posebno pozdravljamo razdvojen nivo osetljivosti za zvuk i pokret. U zavisnosti od toga da li je kamera registrovala zvuk ili pokret, stići će nam odgovarajuće obaveštenje. U podešavanjima nismo našli opciju da se IC LED isključe, a plava boja je baš primetna, i tu možemo dati jedan mali minus.

Snimak je dobar i u dnevnim, i u uslovima smanjenog osvetljenja, možda ne onoliko koliko smo očekivali. Kamera je odlična, sa dosta mogućnosti za montažu, a uparivanjem sa još tri, može se napraviti ozbiljan sistem za nadzor.

 
Druga kamera nam dolazi iz kompanije YI Technology (Xiaomi, Xiaoyi). Model je crne boje, a postoji i bela varijanta. U kutiji nalazimo strujni adapter, USB kabl dužine dva metra i prateću dokumentaciju. Zameramo što su uz crnu kameru došli beli kabl i strujni adapter. Na uputstvu je odštampan QR kod koji prostim skeniranjem vodi pravo na zvaničnu YI stranicu, gde je link ka prodavnici i aplikaciji (iOS i Android). Sa kamere se čuje prijatan ženski glas na engleskom jeziku koji vas vodi kroz neophodne operacije i, uz krajnje razumno uputstvo, podešavanje i uparivanje kamere je veoma lako. Prilikom pravljenja naloga, vremensko ograničenje za verifikaciju je 30 minuta, a da bi sve bilo sigurno, kamera će skenirati(!?) QR kôd sa ekrana telefona, što nije čest slučaj. Na ovaj način je osigurana veza kamere sa mobilnim uređajem, pri čemu više nije moguće dodati kameru drugom, osim kroz aplikaciju.

Jednom povezana kamera počinje da snima, te je dešavanja moguće pratiti na ekranu. Kamera će slati obaveštenja u zavisnosti od toga kako smo podesili opcije. Preko aplikacije se mogu snimati fotografije, a jednim dodirom se omogućava slanje glasovnih poruka koje će kamera reprodukovati. Recimo, može se poslati komanda psu da prestane da juri mačka, ili poruka detetu da prestane da plače pošto mama stiže. Sistem obaveštenja ima nekoliko nivoa osetljivosti, samim tim i javljanja. Moguće je čak i podesiti veličinu i deo kadra koji se uzima u obzir. IR senzor (940 nm) nije štetan po ljudsko oko, pa kamera može da se koristi i za nadgledanje male dece, ili bebisiterke. Pored nadgledanja, kamera se može koristiti i kao klasična veb kamera, što će nam omogućiti da neke trenutke, kao što su dečiji rođendani i slično, podelimo sa nekim ko je daleko, a za tu svrhu je pogodan ugrađeni two-way zvuk. Od opcija još izdvajamo deljenje kamere sa porodicom, gde ćemo dati dozvolu za pristup kameri, signalna LED se može isključiti ako ne želimo da se zna da kamera snima, ili da je uopšte ima, ako je prikrivena. Zgodna stvar je i panoramic view kad prikaz nije full screen. Dovoljno je pomerati telefon levo-desno i videti krajeve koji trenutno nisu na ekranu. Na osnovnom ekranu prilikom live prenosa dobijamo nekoliko informacija - jačinu Wi-Fi signala, odabir kvaliteta slike (HD, SD i auto), vreme i transfer rate, a u našem slučaju transfer rate nije prelazio 75 KB/s.

 
YI je kameru opremio senzorom sposobnim da snima u rezoluciji 720p sa 20 fps. Sočivo je širokougaono (111 stepeni) sa otvorom blende f2.0. Koristeći aplikaciju, moguće je koristiti digitalni zoom do 4X. Snimci će biti snimljeni na microSD karticu do 32 GB klase 4 i više, a klasa 10 je preporučena. Osim memorijske kartice, snimke je moguće čuvati i u oblacima. YI cloud je besplatan sedam dana, a posle toga se plaća 15 dolara mesečno. Oko sočiva su IR i jedna signalna LED. Iza je pin hole za reset i otvori za zvučnik i mikrofon.

YI se pokazao dosta škrt što se tiče dodataka za montažu. Osim samolepljive nalepnice na postolju koju možemo samo jednom upotrebiti, nema više ništa, čak ni magnet. Nosač se može oboriti do kraja, jer je priključak za napajanje sa strane. Nosač kamere se ne može rotirati, ali se zato može rotirati kamera u nosaču, pa čak i izvaditi sa nosača.

Ovo je zgodna kamera, lepo dizajnirana, sa dosta opcija. Za jednu kameru 720p rezolucjije, snimak je pristojan i u dnevnim i u noćnim uslovima, a jedinu zamerku možemo dati na dodatke za montažu.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen R7 1800X, Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming 5, MSI X370 XPower Gaming Titanium, Asus Prime B350-Plus
Seagate IronWolf, BarraCuda Pro, SkyHawk i FireCuda
NZXT H440 i S340
Antec Kuhler H2O H1200 Pro
Creative Live!CAM IP SmartHD i YI Home Camera
Šta mislite o ovom tekstu?
Eken H8R i H9
Maxtor M3 Portable External Hard Drive (4 TB)
LC-Power AirRazor LC-CFC-LED
LC-Power LC-25U3-C1 USB 3.1 Gen. 2 Type C Enclosure
Adata i-Memory Flash Drive AI920
Plextor EX1 Portable SSD (128/256/512 GB)
Microlab Solo7C
Allocacoc PowerBar (USB)
LG MiniBeam UST PF1000U
Grandstream GWN7610
TP-Link Archer T1U

Creative Live!Cam IP SmartHD
Osnovno:
1280 × 720 px @ 25 fps
Ostalo:
CMOS sensor 720p, night vision, 4 infrared LEDs with IR-cut Filter, vidno polje 110°, Fixed Focus, Digital Zoom, Motion and Sound Detection, video MP4 (H.264), foto JPEG, Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, Wi-Fi Security: WPA2-PSK, WPA-PSK, Network Connection: Peer-to-peer (P2P)
Proizvođač:
Creative
Kontakt:
ComputerLand Games

YI HOME CAMERA
Osnovno:
1280 × 720 px @ 20 fps
Ostalo:
CMOS sensor 720p, All-glass lens, vidno polje 111°, video MP4 (H.264), Adaptive stream support, Voice intercom support, 8 IR lamps (940 nm), 5 m Night Vision Range, Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, IPV4, UDP, TCP, HTTP, DHCP, P2P
Proizvođač:
YI Technology
Kontakt:
ComputerLand Games
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera