PHONE ZONE<>
042017<><>

Huawei P10

Dvostruka optika 2.0

Nošen uspehom Huawei P9 serije, Huawei je na MWC sajmu u Barseloni predstavio naslednike – manji i slabiji model P10, i veći i jači P10 Plus. Razlike među ovim telefonima su ovog puta značajne i, mada se oba smatraju „flagship” tipom, P10 je osmišljen kao model koji će se „masovnije” prodavati, dok je Huawei P10 Plus namenjen korisnicima koji žele najbolje od svega.

Dizajn telefona je promenjen u odnosu na P9 seriju. P10 je zaobljeniji i ima mekše ivice. Hteo to neko da prizna ili ne, Huawei je izradu uređaja gotovo doveo do savršenstva, pa su spojevi na telefonu perfektno odrađeni, metal i staklo se spajaju neprimetno, a svaki otvor na uređaju je idealno obrađen. Najveća novina, u odnosu na Huawei P9 seriju, je promena položaja senzora otiska prsta, koji je sa zadnje strane telefona prebačen na prednju. Ovaj taster više nije četvrtast, nego je zaobljen i duguljast. Osim osnovne funkcije, ima i mogućnost kontrole mnogih funkcija telefona, ali o tome ćemo kasnije. Nema otključavanja skeniranjem oka ili lica, pa se sa prednje strane nalaze još samo selfi kamera i senzori. Na zaobljenim bokovima, sa leve strane nalazi se ulaz za microSD i SIM u jednom, a sa desne taster za upravljanje zvukom i Power taster. Kako bi se razlikovao od konkurencije, Huawei je On/Off i taster za zaključavanje obeležio tankom trakom crvene boje i učinio ga reljefastim, kako bi se pritiskao lakše. Na vrhu telefona je dodatni zvučnik, a na dnu spikerfon zvučnik, USB Type-C veza i, gle čuda, 3,5 mm audio ulaz/izlaz! Ni zadnja strana ne krije previše iznenađenja. Tu je kamera sa „dva oka”, autofokus sistem i dvotonski blic, uz veliki Leica potpis. Antene su rađene po ugledu na prethodnika. One, slično iPhone uređaju, imaju „prošaranu” gornju i donju ivicu telefona. Telefon je izuzetno čvrst, ne škripi u ruci, zadnji deo nema „lufta” i ne „cvili” ni pri jačem stisku. Metal je izbrušen, olakšava držanje i, u zavisnosti od toga koji model odaberete, površina može biti mat ili visokog sjaja. Huawei je želeo da ugodi svima, pa je P10 dostupan u neverovatnom broju boja – crnoj, beloj, zlatnoj, roze, sivoj, u sjajnim varijantama nekih boja, ali i u dve nove, nekarakteristične boje za mobilnu industriju – zelenoj i intenzivno plavoj.

Huawei P10 nije otporan na vodu (tj. na potapanje u vodu), ali, kako proizvođač tvrdi, otporan je na prskanje i može se koristiti dok pada kiša. Takođe, Huawei tvrdi da su staklo ekrana i kućište otporni na padove, ali nije navedeno kakve i sa koje visine, pa ova dva podatka treba uzeti sa rezervom. U svakom slučaju, Huawei je, za razliku od konkurenata, uz telefon u kutiju spakovao i zaštitnu plastičnu masku, koja će pomoći da telefon sačuvate od većine spoljnih uticaja i eventualnih padova. U kutiji su još brzi punjač, slušalice, uobičajena prateća dokumentacija i igla za otvaranje SIM/microSD ulaza. Huawei P10 je Dual SIM telefon, ali ako želite dodatnu memoriju, onda vam je na raspolaganju samo jedna SIM kartica, jer se na mesto druge stavlja SD kartica.

Ekran telefona ima dijagonalu 5,1 inča (što je oko 13 centimetara) i klasičnog je odnosa stranica 18:9. To je omogućilo da telefon zadrži kompaktan oblik i da bude pogodan za držanje i za osobe s manjom šakom. Upotrebljen je „doteran” IPS-NEO LCD panel, pojačanog intenziteta boja i dublje crne, ali i unapređene čitljivosti na otvorenom i kad je pod direktnim sunčevim svetlom. Osvetljenje je izuzetno jako i ravnomerno, a omogućeno je automatsko podešavanje nivoa osvetljenja, pa uz dobar kontrast i sjajan odziv na komande, nemamo šta da mu zamerimo. Nemamo ništa protiv „samo” Full HD rezolucije, koja na ovoj dijagonali formira mrežu piksela od 432 ppi. Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 staklom, a na njemu su još dva sloja zaštite. Jednu smo odmah uklonili nakon vađenja iz kutije, mada nismo morali jer nije imala nikakav natpis na sebi, dok je ispod još jedna, koja je sličnih osobina kao i svaka druga folija koja se dodatno kupuje.

Telefonom se lako upravlja, a Android Nougat sa Emotion EMUI-jem 5.1 je dobio neke vrlo zanimljive funkcije. Osim klasičnih Nougat poboljšanja, P10 je uposlio senzor otiska prsta na nekoliko novih načina. Osim za zaštitu i zaključavanje telefona, kao i korišćenje „Bezbednog foldera” za sve vrste fajlova, senzor otiska prsta koristi se i za listanje slika u galeriji ili vesti u aplikacijama, za pozivanje padajućeg menija sa obaveštenjima, ali i za dodatne funkcije koje se otkrivaju u svakoj od aplikacija. Takođe, omogućeno je sklanjanje ekranskih tastera sa interfejsa i kontrolisanje svih funkcija telefona senzorom otiska prsta. Jedan dodir je korak unazad/povratak, duži dodir je povratak na glavni ekran/Meni, prevlačenje ulevo ili udesno aktivira listu otvorenih aplikacija, a ako dodirnete površinu pored senzora otiska prsta s leve ili desne strane i prevučete nagore, aktiviraće se „Google Now” tj. „Google Assistant” ili HiVoice tj. upravljanje telefonom glasom. Ovakav način upravljanja brzo će vas „kupiti”, a cenićete i to što ćete imati na raspolaganju celu površinu ekrana, bez ekranskih tastera, posebno kad su igre u pitanju.

Kad smo kod igara, vreme je da potvrdimo da je Huawei konačno rešio najveći problem prethodnika – u čipsetu je najzad moćan grafički procesor, koji će obezbediti tečno igranje svih igara i izvršavanje zahtevnih aplikacija (Mortal Kombat X radi perfektno, kao i Asphalt 8 i druge moderne igre). Huawei je za P10 familiju upotrebio Kirin 960 čipset, koji ima osam procesorskih jezgara podeljenih u dve grupe – jedna je namenjena zahtevnijoj upotrebi (4 x 2,4 GHz Cortex-A73), a druga manje zahtevnom izvršavanju svakodnevnih zadataka (4 x 1,8 GHz Cortex-A53). Grafika je pod upravom Mali-G71 MP8 jedinice, a uz njih je spakovano četiri gigabajta RAM i 32 ili 64 gigabajta memorije. Hardverski je P10 spreman na svaki izazov i Kirin 960 vas sigurno neće ostaviti bez sirove snage. Uz to, Nougat i EMUI 5.1 rade vrlo dobro, bez štucanja i klackanja, i ne bi trebalo da bude problema ni na duže staze.

Kamera je unapređena u odnosu na P9. Ovog puta imamo jednu kameru u boji rezolucije 20 megapiksela i jednu monohromatsku rezolucije 12 megapiksela, za oštrije i izražajnije fotografije. Dodata je optička stabilizacija kadra, kao i 4K snimanje videa do 30 fps. U pitanju je Leica f/2.2 optika, koja isporučuje odlične fotke na otvorenom i sasvim solidne po mraku. Ono što će verovatno biti zanimljivije mnogim korisnicima jeste nova selfi kamera rezolucije osam megapiksela, f/1.9 optike, koja propušta više svetla i pravi bolje fotografije. Ova kamera koristi ekranski blic i ima novi „Portret mod”, koji ističe lice nakon 3D skeniranja, omekšava ga i pozadinu stavlja u drugi plan „blur” efektom, kako bi se istakao lik. Tu je i novi način ulepšavanja lica od čak 10 koraka.

Sve ovo podržava baterija kapaciteta 3200 mAh koja ima Huawei „Fast Charge” opciju, koja će je napuniti za oko sat vremena. Što se autonomije tiče, Full HD rezolucija i štedljivi EMUI omogućavaju do maksimalno dva dana upotrebe, mada ćete telefon puniti, predostrožnosti radi, svako veče. Ipak, važno je znati da vas baterija neće izdati ni u momentima kad ste duže vreme bez punjača i da ne morate da se „stiskate” za svaku funkciju.

Huawei s Nougat Androidom isporučuje novu fitnes aplikaciju Zdravlje, u verziji v2.1, značajno unapređenu u odnosu na Marshmallow verziju. Tu je i nova HiCare aplikacija, kojom ćete obezbediti premijum garanciju u Srbiji i produžiti je na tri godine, uz tri meseca garancije na ekran i zamenu uređaja unutar tri meseca za bilo koji nerešiv problem.

Na kraju, kad podvučete crtu, ostaje dobar osećaj nakon druženja s ovim modelom. Evolucija – da. Revolucija – ne. Jednostavno, P10 je nadogradnja za odličan P9 model, ali njegovi korisnici, posebno ako su dobili Nougat (što će se svakako desiti), nemaju razlog za prelazak na P10. Ovo je telefon za nove Huawei korisnike, dok svi oni koji imaju P9 treba da se okrenu Huawei P10 Plus modelu. Takođe, najavljena cena za Srbiju od 650 evra je veoma konkurentna i lako pobija nedostatke poput FM Radija, izostanka stereo zvučnika ili neotpornosti na potapanje u vodu.

Marko ČAVIĆ

 
HTC U Ultra
Coolpad Cool S1
Huawei P10
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Elite x3
Blue Mail – Email Mailbox
Speedr
ooniprobe
SystemPanel 2
Beatwave
Amazon Chime
Microsoft GigJam
Water Drink Reminder
Racelink – Virtual Racing
Peppa Pig: Paintbox
Podcast Go

Operativni sistem:
Android 7.0
Dimenzije:
145 x 69 x 7 mm / 145 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 960 čipset (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 CPU + 4 x 1,8 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-G71 MP8 GPU), 5.1” IPS-NEO LCD (1080 x 1920, 432 ppi), 4 GB RAM-a, 32 GB ROM, microSD do 256 GB, Bluetooth 4.2 A2DP i LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/dual band HSDPA, LTE, USB Type-C, 3,5-mm audio konektor, Dual kamera 20 + 12 MPx f/2.2 (True Tone Led blic, phase + laser autofokus, 4K video), selfi kamera 8 MPx f/1.9, GPS + GLONASS, EMUI 5.1 UI, Li-Ion baterija 3.200 mAh, Fast Charge Huawei opcija
Performanse:
Antutu 147500, Geekbench 1905 (Single-Core), 5760 (Multi-Core)
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera