INTERNET<>
042017<><>

WWW vodič

Vulkani Islanda

Fotografije napravljene tokom erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajökull iz 2010. godine spadaju u najimpresivnije snimke prirodnih fenomena. Meteorološki zavod Islanda neprestano nadgleda stanje trideset dva aktivna vulkanska sistema kako bi na vreme upozorili na potencijalnu opasnost. Ovaj zavod nedavno je pokrenuo interaktivni online katalog na kome bilo ko može da prati sve raspoložive podatke o ovim vulkanima, od istorijskih podataka erupcija tokom poslednjih pedeset godina, sve do aktuelnih geoloških i seizmoloških informacija.

futurevolc.vedur.is

DSCOVR EPIC

Pre dve godine, lansiran je satelit za praćenje klimatskih promena DSCOVR, odnosno Deep Space Climate Observatory. Jedan od glavnih instrumenata na ovom satelitu je EPIC (ili Earth Polychromatic Imaging Camera), koji svaka dva sata snima našu planetu u opsegu od ultraljubičastog, do bliskog infracrvenog spektra. Na osnovu tih fotografija naučnici određuju nivoe ozona i aerosola, a prate i kretanje oblaka i promene zemljišta i vegetacije. Na zvaničnom sajtu misije možete sami da pregledate snimke, napravljene u poslednja 24 sata.

epic.gsfc.nasa.gov

GlobalXplorer

Ukoliko ste fan Indijane Džonsa, onda se verovatno slažete sa njim da je istorijskim artefaktima mesto u muzeju. Ipak, širom sveta se na crnom tržištu svakog dana preprodaju hiljade predmeta ukradenih sa iskopina. Pošto naučnici nemaju dovoljno sredstava da obezbede sve arheološke lokalitete, oformljen je specijalni crowdsourcing sistem za nadgledanje iskopina, po imenu GlobalXplorer, u okviru kog dobrovoljci mogu da pregledaju satelitske snimke i na njima traže znakove narušavanja iskopina, najčešće u vidu nestručno kopanih jama.

www.globalxplorer.org

Dragan KOSOVAC

 
Vikiliks afera „Vault 7”
AI i sloboda govora
Efekat manipulacije pretraživača
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera