VREMENSKA MAŠINA<>
032017<><>

G-LOC, satelitski warez i biometrija

Broj 78, mart 1991.

Devetog marta, opozicija u Srbiji organizuje masovne demonstracije protiv Slobodana Miloševića, a sukob sa policijom rezultira dvema ljudskim žrtvama, na šta režim odgovara izvođenjem tenkova na ulice. Petnaestog marta, Sjedinjene Američke Države i Albanija ponovo uspostavljaju diplomatske odnose, prekinute 1939. godine. Istog dana, sovjetski atletičar Sergej Bubka obara rekord u skoku s motkom, postižući visinu od 6,14 metara.

 
„Uz pomoć kompjutera, modema i telefona, možete odmah postati građanin Evrope i građanin sveta”, kaže autor u tekstu naslovljenom „Javne baze Evropske zajednice”. Tekst se bavio prvim on-line bazama podataka u Evropi, koja je tek počela birokratski da se ujedinjuje. U tekstu „Ugojeni mališa”, pišemo o Chicony LT 3600, (verovatno) prvom laptopu koji su nudili domaći hardverski dileri, navodeći da se radi o sposobnoj, ali vrlo skupoj spravici, namenjenoj „ozbiljnim korisnicima”. Neozbiljnima nije bio potreban masivni HDD od čak 42 MB!

Najinteresantnija stvar u Svetu igara, i u celom broju, jeste legendarni opis kombinacije arkadne mašine SEGA R360 SDMS i avio pucačine G-LOC, koje su dosadno stajanje ispred ekrana, zamenile sedenjem u rotacionoj kabini, pokretanoj brzim servomehanizmima. „Da li je to sinoćna pica u mom krilu?”, pitao se autor posle dvominutne sesije. Jeste. Od ostalih zanimljivosti izdvajamo opise igara Buck Rogers: Countdown to Doomsday i PANG!

Broj 150, mart 1997.

 
Desetog marta počinje da se emituje TV serija „Buffy the Vampire Slayer”, koja naglavačke okreće dominantne postulate horor žanra – umesto bespomoćne plavuše, glavna junakinja je plavuša koja ubija vampire. Dan kasnije, pepeo Džina Rodenberija, kreatora Zvezdanih staza, šatlom „Kolumbija” biva lansiran u svemir, što se smatra prvom „svemirskom” sahranom u istoriji. Dvadeset šestog marta u San Dijegu, 39 pripadnika kulta „Heaven’s Gate” izvršavaju zajedničko samoubistvo. Krajem meseca, na BBC2 debituju Teletabisi.

U novom broju, budućnost je već počela. Rubrika „Nove tehnologije” donosi vizionarski tekst Branislava Bubanje o praktičnoj upotrebi virtuelne realnosti – operisanje i lečenje na daljinu. Pišemo i o satelitskom emitovanju internet sadržaja, što će nekoliko godina kasnije postati dominantni vid nabavke wareza na ovim prostorima, usled kašnjenja sa uvođenjem zemaljskog broadbanda. U rubrici „Test drive”, balimo i slurpujemo za grafičkom kartom STB Lightspeed 128, teoretski i praktično najidealnijim partnerom za slasnu 3Dfx Voodoo karticu.

 
U mesecu u kome su došli Privateer 2 i Heroes of Might and Magic 2, za igru meseca proglašavamo sinematičnu avanturu Rama. Yay! Našlo se mesta i za opise Phantasmagoria 2: a Puzzle of Flesh, Flying Corps, Lords of the Realm 2, čime smo se delimično oprali od blama.

Broj 246, mart 2005.

Trećeg marta, američki pilot i biznismen Stiv Foset postaje prvi čovek kome je uspelo da preleti ceo svet bez sletanja i bez dopunjavanja goriva – put od 40,234 km trajao je 67 sati i 2 minuta. Istog dana, snage bezbednosti Ruske Federacije ubijaju Aslana Maskadova, lidera čečenskih separatista. Dvadeset šestog maja, na BBC se posle 16 godina vraća kultna TV serija „Doctor Who”.

 
U rubrici „Primena”, pišemo o internetu u vozilima, apsolutnom novitetu nekad, najnormalnijoj stvari danas. Pišemo i o biometriji, tačnije o biometrijskim lozinkama u vidu otiska prsta, crta lica, skeniranog oka i prepoznavanja glasa, koje su tada vršile tranziciju iz SF filmova i CIA kancelarija u civilni svet, a danas čine sastavni deo svakog boljeg mobilnog telefona.

U „Svetu igara”, bogati plodovi se prelivaju preko leba i pogače. Igra meseca je fantastični Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, bolji od prethodnika u svakom pogledu. Tu je i opis igre Seal of Evil, koji potpisuje izvesni Marko Beg-Volovičić, čije unikatno prezime ovaj broj čini jedinstvenim kolekcionarskim primerkom. Primat ipak uzima opis World of Warcraft, koji je konačno dobio evropske servere i, u sledećoj deceniji, upropastio mnoge perspektivne karijere mladih ljudi, koji nisu želeli da izađu iz Azerotha i uzmu knjigu u šake.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Origami i nove tehnologije

 TRŽIŠTE
Važnost servisiranja

 KOMPJUTERI I FILM
Logan
Kong: Skull Island
Beauty and the Beast
Ghost in the Shell
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (6): Front end

 VREMENSKA MAŠINA
G-LOC, satelitski warez i biometrija
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Ražano, samo ražano
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera