PHONE ZONE<>
032017<><>

ServeSpeed 3.2, RacquetTune 6.0, Tennis Camera 2.3.1, Tennis Serve Tracker 2.1.6

iTenis 2017

Teniseri su oduvek bili posebna fela sportista – vole da nose fancy krpice, režim ishrane im je neobičan, snagu i kondiciju „nabijaju” na specifične načine, a imaju i izraženu naklonost prema skupim gedžetima i pratećoj opremi. Amateri/rekreativci odlaze i korak dalje od svojih profi kolega. Reketi se probaju kao na traci, žice se menjaju svakodnevno, a da ne govorimo o tome kako im svetle oči pri pominjanju senzora, merača serve, slo-mo kamera i sličnih drangulija. Ko ne brodi vodama „belog sporta”, ne može razumeti ovakvu posvećenost.

Ako žele da ostanu u toku, i ovog puta teniski hipsteri moraće da odvoje značajnu sumu novca. Predstavljamo aplikacije za Appleov iPhone, koje su namenjene isključivo teniserima. Zašto ne Android? Jednostavno, zato što ih tamo nema! Doduše, neke od aplikacija koje su nam se našle na testu postoje i u verziji za Android, ali su u pitanju početne iteracije koje su manje-više neupotrebljive, i predstavljaju svojevrsni proof of failed concept. S druge strane, nabavka jednog od dostupnih modela iPhonea nije jedini trošak (mada je najveći) – aplikacije su komercijalne i koštaju simbolično, ali kada se sumira, trošak ne može da se zanemari.

ServeSpeed 3.2

Počinjemo od aplikacije (goo.gl/qpKwxZ, 15 MB)koja je namenjena merenju brzine servisa, što svakog tenisera rekreativca najviše zanima. Za razliku od profesionalnih igrača kojima se brzina servisa meri na dnevnom nivou (na svakom turniru na kojem učestvuju), rekreativci nemaju takvu mogućnost. Lokalni klubovi ne mogu da finansiraju nabavku skupe opreme ove namene, pa do brojki dolaze zaobilaznim putem. O senzorima (internim i eksternim) koji mere brzinu servisa, već smo pisali, a sada je na red došao krajnje neoubičajen pristup.

Da bi ServeSpeed obavio merenje brzine servisa, potrebno je da se cela akcija snimi, najbolje direktno iz same aplikacije. Pri tom, onaj koji rukuje telefonom treba da stoji na daljoj strani terena, kako bi u objektiv istorevemeno ušli i server i polje u koje se loptica šalje. Mogući su i drugi uglovi snimanja, ukoliko su ova dva uslova ispunjena. Proces snimanja je jednostavan – taster Record pritisnete kada server započne pokret. Kada loptica odskoči od podloge i izađe van kadra, pritisne se taster Stop, i prvi deo posla je obavljen. Čitava akcija se beleži u slo-mo režimu, s tim što ServeSpeed detektuje najpovoljniji (čitaj: najveći) framerate na konkretnom uređaju. Što je broj sličica u sekundi veći, aplikacija će preciznije određivati brzinu serve. Zašto je to bitno, pročitajte u nastavku teksta.

Možemo da kažemo da je proces koji ova aplikacija nudi prilično precizan i pouzdan, ali u velikoj meri zavisi od umešnosti korisnika koji rukuje programom. Naime, snimanje servis-akcije je samo početak, a prava stvar tek dolazi – analiza. Sastoji se iz četiri koraka, od kojih je prvi određivanje momenta kontakta loptice sa reketom. S obzirom na to da se radi o slo-mo snimku (u našem slučaju sazdanog od 240 sličica u sekundi), takozvani impact veoma je lako odrediti. U sledećem koraku određuje se pozicija servera na osnovnoj liniji, odnosno njegova visina. Pozicija se određuje preko naročitog slajdera koji se prevlači preko osnovne linije, uz pogled iz ptičije perspektive. Što se tiče visine servera, aplikacija „pamti” sve unose, tako da se pri ponovnom beleženju serve štedi vreme. U trećem koraku određuje se momenat kontakta loptice sa podlogom, a proces je sličan prvom koraku. Video-klip može da se „voza” levo-desno za po jednu sličicu, a ako ste koristili niži framerate i ne možete da odredite tačan momenat odskoka, moguće je obaviti interpolaciju i vreme zaustaviti između dve sličice. Četvrti korak je jako bitan, pošto podrazumeva određivanje mesta „sletanja” loptice u servis polju. Opet se koristi pogled iz ptičije perspektive, a na raspolaganju su i dimenzije koje ukazuju na razdaljinu loptice od servis linija. Oduševila nas je sposobnost programa da, na osnovu postavljene „maske” oko servis polja, „skenira” položaj loptice sa video-snimka i unese ga u 2D polje sa kojim radite. Sve što preostaje je da tapnete prstom na žutu mrlju, i proračun može da počne.

Rezultat su bogati statistički podaci o snimljenoj servi: brzina, brzina nakon odskoka o podlogu, gubitak zbog gravitacije, pravac serve (u stranu, u „T”, u telo), dužina pređenog puta, vreme putovanja loptice, prosečna brzina... Takođe, ServeSpeed izrađuje i propratni slo-mo video, koji je smešten u Camera Roll , na kojem je „zalepljena” informacija o brzini serve. Iznenadila nas je preciznost kojom aplikacija izračunava brzinu – greška se kreće u opsegu od jednog do tri kilometra na čas, što je fantastično. Korišćenje podrazumeva nešto veći angažman korisnika, ali kada se uhodate, neće vam biti potrebno više od 30 sekundi. ServeSpeed košta 3 dolara i ne postoji demo/trial verzija.

RacquetTune 6.0

RacquetTune (goo.gl/fs49Hs, 4 MB) je, uz ServeSpeed, pravi dragulj među teniskim aplikacijama za operativni sistem iOS. Broj radnih sati koje je autor uložio stvarajući svoje čedo, ne može se izmeriti, ali je zato sve rezultiralo fantastičnom aplikacijom koja prevazilazi sva očekivanja. Za šta se koristi? Za merenje tenzije žica na reketu, odnosno za određivanje njenog gubitka tokom protoka vremena. Teniserima je ovo veoma važno.

Aplikacija dozvoljava definisanje neograničenog broja reketa koji će se koristiti tokom rada. Od informacija potrebno je da unesete površinu glave reketa i raspored žica, nakon čega sledi odabir žice kojim je reket našpanovan. RacquetTune podržava sve vrste žica koje se danas nalaze u opticaju, izrađene od prirodnih/veštačkih creva, poliestera ili kevlara. Biće potrebno da unesete i prečnik žice, a prijatno nas je iznenadilo što je omogućen rad sa takozvnim hibridnim žicama. Međutim, ove dimenzije potrebno je definisati tek ukoliko žica kojom ste našpanovali reket ne postoji u bazi podataka koja pokriva preko 300 modela! Zaista je veoma teško u praksi naleteti na žicu koju RacquetTune ne podržava, a čak i tada nije teško ubaciti je u bazu, tako da i drugi korisnici od toga mogu da imaju koristi.

Merenje tenzije obavlja se tako što se telefon postavi na ravnu podlogu, a neposredno iznad njega i sam reket (tako da sredina glave bude u ravni sa mikrofonom). Koristeći čvrst objekat treba da „pucnete” po žicama i ostalo prepustite obradnom algoritmu. Ako ste sve uradili kako treba, na ekranu će se pojaviti grafik frekvencije oscilovanja žice obojen belom bojom, što je znak da je merenje uspelo. Autor programa kaže da pažnju treba obratiti i na beli prsten oko „cajgera”, u kojem se pojavljuje kilaža. Ukoliko je 3/4 kruga popunjeno – merenje je u potpunosti uspešno i rezultati su relevantni. Zvučaće neverovatno, ali RacquetTune je u stanju da detektuje promene tenzije žica od 0,1 kg! Podaci se čuvaju u bazi, i putem naročitog grafika može da se prati opadanje tenzije nakon igračkih ili trening sesija.

Kako program funkcioniše? Promene se prate na osnovu vibriranja žica i promene takozvane dužinske gustine. Dužinska gustina je različita za svaku žicu i predstavlja veoma važan faktor u matematičkom proračunu, koji se odvija nakon što žicu „pucnete” za vreme merenja. Nju i sami možete da izmerite ukoliko naletite na nepodržanu žicu. Ovakav postupak odlično je dokumentovan u pratećem helpu.

Određivanje tenzije žica nije jedina stvar koju RacquetTune može da obavi. Iz sekcije Swingweight možete da vidite kako se menja istoimeni faktor vašeg reketa nakon dodavanja tegova. Po grafičkom prikazu reketa pomerate virtuelne tegove kojima ste sami odredili težinu i odmah dobijate informaciju kako to utiče na promenu swingweighta. Za tri dolara, koliko košta program (ne postoji demo/trial verzija), dobija se i više nego dovoljno perkova za igranje.

Tennis Camera 2.3.1

Tennis Camera (goo.gl/684msz, 21,6 MB) predstavlja alternativu aplikaciji ServeSpeed. Znatno je jednostavnija za korišćenje i od korisnika ne zahteva angažman kao u konkurentskom ostvarenju. Naime, postupak koji se ovde koristi je standardan i podseća na radar-pištolje. I u ovom slučaju „kamerman” stoji na daljoj strani terena, ali objektiv kamere ne usmerava ka serveru, već tako da se vidi samo servis polje i deo mreže. Preporučuje se pozicija tri do četiri metra od bočne servis linije, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na mrežu.

Zanimljivo je da se automatski po okretanju telefona u landscape položaj, aplikacija postavlja u radni režim gde automatski obavlja detekciju terena (potrebno je samo da se odredi da li se servira u đus ili prednost stranu). Nije potrebno pristisnuti dugme za snimanje, već samo držati telefon što je mirnije moguće, i kada loptica proleti kroz kadar dešava se magija. Prikaz se prebacuje u virtuelno 3D okruženje, koje se koristi da bi se „ucrtao” let loptice i prikazao njen odskok i putanja. Prikaz podseća na challenge sistem i deluje prilično ubedljivo. Zanimljivo je da aplikacija „ume” da odredi da li je servis završio u polju ili u autu, i sve to se obavlja gotovo bez ikakvog učešća korisnika.

Ono što nas je razočaralo je to što su statistički podaci prilično loši. Pored brzine serve, korisniku se na uvid daje i put koji je loptica prešla i za koje vreme. Pošto se sam server na snimku ne vidi, ne pohranjuju se ni originalni video-klipići, već samo pomenuta animacija leta loptice. Važno je napomenuti da program pored kamere može da koristi i podatke o temperaturi, barometarskom pritisku i vlažnosti vazduha, kako bi korigovao dobijene vrednosti. Tennis Camera ne donosi preciznost aplikacije ServeSpeed, ali to nadoknađuje automatizacijom procesa. Ukoliko budete rešili da je pazarite, spremite se da izdvojite četiri dolara. Pre toga, na raspolaganju vam stoji Lite verzija, putem koje možete da proverite da li vam sadržaj odgovara ili ne.

Tennis Serve Tracker 2.1.6

Tennis Serve Tracker (goo.gl/AN23mM, 26,3 MB) je biljka čudnovata. Aplikacija koristi naročit sistem procesiranja video-snimka i tehnologiju prepoznavanja sadržaja na „pokretnoj slici” u realnom vremenu. Nama je bila zanimljiva, jer nudi mogućnost rada u svojevrsnom Burst režimu, koji podrazumeva kontinuiranu detekciju servisa, bez ikakve interakcije sa korisnikom. Telefon možete da stavite na stativ, uzmete reket u ruke i servirate. Tennis Serve Tracker će vas paljenjem blica obavestiti kada možete da krenete u akciju. Važno je napomenuti da objektiv kamere mora biti postavljen naspram onog koji servira (po paraleli), jer u suportnom može da dođe do neprepoznavanja servis akcije. Zanimljivo je da aplikacija prepoznaje linije na terenu, čak i samu mrežu i to označava u realnom vremenu na ekranu, zelenom bojom.

Ukoliko prepoznavanje nije uspelo, nema razloga za paniku. Video-snimci se čuvaju u memoriji i naknadno ćete dobiti priliku da odredite parametre, na osnovu kojih će se obaviti računanje brzine. Princip je unekoliko sličan onome u ServeSpeedu, sem što je ovde na raspolaganju nešto manje manevarskog prostora.

Neke stvari nam se nisu dopale – video-klipovi se ne snimaju u slo-mo obliku. Takođe, snimci ne mogu da se eksportuju, samim tim ni da se obrađuju (recimo, da se odseku neželjeni delovi), a ako hoćete da se podsetite svojih dostignuća, morate koristiti aplikaciju. Konačno, ovo je najskuplja od svih aplikacija, košta pet dolara, ali ako je za utehu, autori su obezbedili demo verziju koja obavlja sve sem onog najvažnijeg – ne prikazuje postignutu brzinu.

• • •

Teniser rekreativac koji poseduje iPhone, ne sme da propusti korisne aplikacije ServeSpeed i RacquetTune. Prva će vas konačno dovesti do podatka kojom brzinom izleću projektili iz vašeg reketa, dok uz pomoć druge na pouzdan način možete da pratite kako žica kojom igrate drži tenziju u datom vremenskom periodu. Tennis Camera na zanimljiv način dokumentuje brzinu servisa, ali je mogućnost greške veća nego kod ServeSpeeda. Konačno, Tennis Serve Tracker je zlatna sredina, jer pokušava da iz oba sveta izvuče najbolje i donese automatizaciju koja nedostaje ServeSpeedu. I ovde možemo da diskutujemo o preciznosti, ali joj ipak dajemo prednost u odnosu na Tennis Camera.

Vladimir PISODOROV

 
Samsung Galaxy A3 (2017) i A5 (2017)
HTC Desire 825
Huawei MediaPad M3
ServeSpeed 3.2, RacquetTune 6.0, Tennis Camera 2.3.1, Tennis Serve Tracker 2.1.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Toontastic 3D
Free Books & Novels
BattleSteps
Google Cloud Print
Sound Off Reborn 2017
Posture – be mindful
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera