TEST RUN<>
022017<><>

Milton 1.2.7

Elementarno crtanje

U pitanju je vrlo jednostavan program za crtanje. Po svemu podseća na Paint, ali se od njega razlikuje, jer je još jednostavniji. Ima manje alata, funkcija i potencijalnih namena Microsoftovog čeda. No, krenimo od početka.

Pre svega napomenućemo da Milton, iako je prebacio verziju 1.x, nije u potpunosti sređen i završen program. Pri samoj instalaciji možete da naiđete na probleme. Program nije zahtevan kada su u pitanju jačina procesora i grafičke kartice, ali instalacija programa i njegovo pokretanje zavisi od toga koji i kakav računar imate. Pre svega, pisan je samo za 64-bitni Windows, ali ni to vam ništa ne garantuje. Tvorac programa je, osluškujući molbe i žalbe korisnika, uvideo da često postoji problem pri instalaciji, pa nam je izašao u susret sa standalone verzijom. Čak i u tom obliku može da se desi da Milton ne možete da pokrenete, u kom slučaju vam savetujemo da odustanete. Mi smo testirali ovaj program, da vi ne biste morali. Od šest računara na kojima smo pokušali da ga instaliramo, Milton je blagoizvoleo da radi samo na dva.

Obratili smo se za pomoć i tvorcu programa, koji je inače ljubazan i predusretljiv čovek. On smatra da problem stvaraju OpenGL ekstenzije koje Milton koristi, a koje nisu prisutne na mnogim računarima. Ako on tako kaže, mi ćemo mu verovati. Obećao je da će poraditi na tome, pa ćemo videti šta nam budućnost donosi.

Za sada, Milton je rudimentaran program za crtanje. Od alata imate samo olovku, to jest četkicu i gumicu, a jedini luksuz koji ćete pronaći jeste podešavanje jačine otiska koji četkica ostavlja, odnosno opacity. On se može podešavati u procentima, ali samo na okrugle brojeve (10, 20, 30 procenata i tako dalje, ali ne i 15 ili 23 procenta). Četkica je isključivo oštra, nema mekih prelaza, ali možete podešavati debljinu poteza. Posao crtanja donekle olakšava postojanje lejera, odnosno mogućnost raspoređivanja delova crteža po lejerima, ali ne postoji nikakva mogućnost editovanja ili manipulacije lejerom, izuzev brisanja.

U prevodu, doživljaj pri radu je prilično loš, jer ste skučeni i ograničeni opcijama ukoliko ste navikli da radite u nekom iole naprednijem programu. Čini se da više izbora imate kada jednostavno uzmete papir i olovku. Kako i sam tvorac kaže, Milton nije editor niti za fotografije niti za vektore, već je namenjen isključivo crtanju i slikanju.

Šta nam onda nudi Milton? Pre svega veliko platno. Tokom crtanja ili skiciranja, bez obzira na to koliko različitih skica pravite, nije neophodno da otvarate nove fajlove, već je dovoljno samo da pomerite platno, nađete još „čistine” i nastavite da radite. Takođe, Milton dozvoljava zumiranje do besvesti. Zumiranje bez gubitka na kvalitetu jeste prednost vektorskog programa. Ovde, u kombinaciji sa velikim platnom, možete izvesti vrlo zanimljive motive koji će na prvi pogled biti nevidljivi ili bilo gde na platnu sakriti važan detalj (ili informaciju, što da ne?), a da on, pritom, ostane sakriven dok ne zumirate baš tamo gde se on krije. Takođe, zanimljiv efekat je mogućnost prikazivanja vašeg rada od najsitnijih detalja ka onim krupnijim, korišćenjem zoom out opcije, gde možete izvesti zanimljivu prezentaciju sastavljenu od konstantnog sagledavanja „krupnije slike”. Dakle, iako jednostavan, Milton nije baš u potpunosti bez dobrih strana, da ne kažemo, kečeva u rukavu.

Osnovni format programa je MIT i, ako se odlučite da sačuvate rad u njemu, moći ćete da koristite u nastavku rada sve prednosti Miltona. Naravno, ukoliko je potrebno, možete i eksportovati crtež u neki zastupljeniji format, kao što su PNG ili JPG. S obzirom na veličinu platna i karakterističan odnos prema detaljima, eksportovanje slika u Miltonu je nešto drugačije od klasičnog Save as... dijaloga i biranja formata. Pre svega, neophodno je da odaberete opciju Export iz padajućeg menija, a onda i da odaberete samo onaj deo platna koji želite da vidite na slici, zumiran upravo onako kako želite da bude na izlazu.

Da sumiramo, Milton nas nije oduševio svojim mogućnostima, jer ih ima veoma malo. Ipak, pošto je program Open Source, spremni smo da budemo blaži u krajnjoj oceni. Mogućnosti tokom crtanja i skiciranja su jako limitirane i, ukoliko niste dobar crtač, teško ćete se snaći, ali ukoliko tačno imate na umu kako da iskoristite i upotrebite ovih nekoliko prednosti, a uz to dobro crtate, ništa vas ne košta da probate Milton.

Gordana RADOVIĆ

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
Šta mislite o ovom tekstu?
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
program za crtanje
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,14 MB, 4,79 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .miltonpaint .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera