TEST RUN<>
022017<><>

Express Burn 6.0

Ekspresni „narezivač”

Možda će delovati deplasirano što u ovom momentu pišemo o programu za narezivanje diskova, ali Express Burn nam je privukao pažnju zbog zanimljivog koncepta i relativno širokog dijapazona ugrađenih funkcija. Ova „rezalica” je besplatna za korišćenje u kućnim uslovima, zauzima manje od tri megabajta slobodnog prostora na hard-disku, a opremljena je podrškom za rad sa svim klasičnim tipovima optičkih medijuma. Na meniju su tako, CD i DVD, baš kao i Blu-ray komplementi.

Program je, inače, deo paketa kompanije NCH Software, koji u sebi sadrži brojne alatke za obradu multimedijalnog zapisa i, ako vas to ne zanima, možete u potpunosti da ignorišete stavku u meniju koja nosi naziv Suite. Primetićete da Express Burn sa korisnikom komunicira preko spartanskog upravljačkog okruženja koje je neugledno, ali i krajnje efikasno. Opcijama se pristupa preko manje-više klasičnog ribbon menija, gde su jasno izdvojene sekcije Audio, Video, Data, ISO i Tools, koje nedvosmisleno označavaju domen primene. Ipak, autori su omogućili da se određene radnje automatizuju, pa se po pokretanju programa na ekranu pojavljuje spisak prečica do poslova sa kojima Express Burn može da se uhvati u koštac. Opet, ni ovde autori nisu vodili računa o estetici, ali se zato u dva skoka stiže do narezivanja data kompilacija, Video-DVD sadržaja, audio-CD-ova i tako dalje.

Šta program može? Sve počinje od kreiranja audio-CD-ova, gde postoji mogućnost normalizacije zvuka pre samog narezivanja. Podržano je mnogo audio-formata na ulazu (među njima i lossless komplementi, odnosno numere sa audio-CD-ova), koji se na radnu listu ubacuju pojedinačno ili na buljuke, preko odabranih direktorijuma. U donjem delu ekrana nalazi se skala koja označava popunjenost diska, a zanimljivo je da su autori bili toliko dobri i obezbedili podršku za ubacivanje CD-Texta. U Audio odeljku nalaze se još i opcije za narezivanje MP3 kompilacija na CD/DVD medijume, kao i kopiranje audio-CD-ova.

U sekciji Video okupljene su alatke za kopiranje diskova, odnosno za autorizaciju video-sadržaja, koji će biti pohranjen na DVD ili Blu-ray. Ovde je na raspolaganju nešto više manevarskog prostora, što je i razumljivo s obzirom na to da se radi o nešto zahtevnijem poslu. Omogućeno je dodavanje poglavlja, podešavanje formata slike, biranje TV sistema, određivanje kvaliteta slike putem bitratea i broja prolaza, a iznenađenje je što je tu i poseban odeljak za kreiranje interaktivnih menija koji omogućavaju lakši pristup narezanom video-materijalu.

Data kompilacije dozvoljeno je narezivati na sva tri podržana tipa optičkih medijuma, uz nezaobilazan odabir aktivnog fajl-sistema. Možete da birate između komplemenata ISO+Joliet, Hybrid ili UDF. Kao što smo nagovestili, Express Burn može da izrađuje ISO „slike” od materijala skladištenog na optičkim medijumima, ali i da ih narezuje na njih (sekcija ISO). Isto tako, omogućuje „nulovanje” izbrisivih medijuma, što je funkcija koja spušta zavesu na mogućnosti programa.

Kao što možete da vidite, četa je mala, ali odabrana. Iz ne baš vizuelno prijemčivog upravljačkog okruženja, Express Burn brzo rešava sve poslove oko narezivanja audio, video i data sadržaja na optičke medijume. U principu, viđeno je sasvim dovoljno za preporuku, pa ako već niste prešli na skladištenje po USB stikovima, eksternim hard-diskovima i „oblacima”, slobodno mu dajte šansu. Ono što nam se nije svidelo, to je oslanjanje programa na alatke iz Suite paketa, koje nehotice možete da instalirate ako posegnete za nekom od opcija koja nije deo Express Burna. Za 50 „zelenih” novčanica i to može da se izbegne, jer toliko košta komercijala verzija Plus.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
Šta mislite o ovom tekstu?
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
narezivanje diskova
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
865 KB, 2,79 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .nch .com .au /burn
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera