TEST RUN<>
022017<><>

PhotoDonut 1.1

Besprekorni stilista

Čini se da obrada fotografija nikad nije bila lakša, barem kada se govori o amaterskoj obradi u kućnim uslovima. Alatki za ovu namenu je sijaset, a njihovi autori se utrkuju ko će da izađe sa jednostavnijim upravljačkim interfejsom i širim dijapazonom opcija. Stvar koja je trenutno u modi jeste apliciranje naročitih stilova, koji dolaze u obliku grafičkih filtera. PhotoDonut je majstor ovog zanata, program koji u malom prstu drži sve znane i neznane poteze, tehnike i pribor potreban za nastajanje malih remek dela.

Pošto na radnu površinu (koja zauzima centralni, najveći deo ekrana) postavite fotografiju, ostaje jedino da je „obučete” u jedan od podržanih stilova. Ne znamo da li prvo da pohvalimo njihov broj/raznovrsnost, ili da pričamo o jednostavnosti njihovog „nalepljivanja”. Levi deo ekrana pretvoren je u svojevrsnu vertikalnu paletu stilova koji su podeljeni po kategorijama. Otvaranje odabrane kategorije će vas još vise obradovati, jer je svaka sastavljena iz niza dodatnih kategorija u kojima se nalazi na desetine različitih stilova. Na primer, ako odaberete sekciju Drawing, dalje vam se nudi da definišete da li će fotografija biti izrađena kredom, ugljenom, olovkom, markerom, pastelom... Svi stilovi predstavljeni su odgovarajućim thumbnailovima, koji su direktno povezani sa fotografijom na kojoj radite. Umesto da dobijete generički preview, on će odmah imati izgled učitane fotografije. Upečatljivo! Pored toga, na svakom thumbnailu nalazi se zvezdica čije „overavanje” ekspresno premešta izabrani stil u kategoriju favorita, kako biste ga kasnije lakše pronašli.

Izbor je toliko velik, da se automatski nameće kao jedan od glavnih featuresa programa. Međutim, to je tek početak. Sledi jednostavan način apliciranja stilova koji podrazumeva njihovo prevlačenje do slike, odnosno radne liste, stacionirane u desnom delu ekrana. Podržan je rad sa lejerima, od koji svaki može da sadrži po jedan od odabranih stilova (grafičkih filtera, ako vam je tako milije). Njihovim označavanjem dobija se mogućnost finog štelovanja (nije dostupno za sve stilove), koje se mahom obavlja preko klizača. Rezultati su odmah vidljivi u preview segmentu koji može da se podeli na „pre” i „posle” oblasti, i na taj način vam pruži uvid u načinjene izmene. Fotografijama može da se tweakuje i osvetljenost, kontrast i zasićenost boja mogu da se flipuju, a ako postavite previše filtera, lejer je moguće „sravniti”. Na meniju je i rad sa maskama, pa možemo da kažemo da PhotoDonut zaista donosi neobično veliki manevarski prostor.

Osim što dozvoljava koketiranje sa različitim slikarskim tehnikama, program nudi i rad sa specijalnim efektima. Fotografijama je moguće menjati izgled uz pomoć brojnih, naročito pripremljenih filtera koji donose sve od glowa, preko izgleda starih fotografija, pa do tekstura, plazme... Da biste samo pojmili magnitudu dostupnih opcija, biće potrebno da provedete sate i sate ispred monitora, a da ne napominjemo koliko je vremena potrebno da se sve to isproba u praksi.

Besplatna verzija programa, bez ikakvih ograničenja omogućava rad sa stilovima. Ipak, komercijalni komplement u vatru baca sijaset dodataka od kojih voda curi na usta. Na primer, stilove možete da nanosite ručno, pa čak i da definišete svoje, podržano je i batch procesiranje, ali i pristup sadržaju ugrađene prodavnice, koji se inače plaća. Naime, ionako ogromnu bazu stilova možete da proširite preuzimanjem dodatnih rešenja kojih ima na stotine. Prodavnicu otvarate iz samog programa. Nažalost, komercijalna verzija je za naše uslove izuzetno skupa i funkcioniše po principu mesečne pretplate. Za zadovoljstvo korišćenja valja izdvojiti 10 dolara na mesečnom, ili 99 dolara na godišnjem nivou. Čak i bez Pro sadržaja, PhotoDonut je koristan i donosi više nego što se to očekuje od programa iz klase.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
obrada fotografija
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
226,6 MB, 259 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
photodonut .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera