TEST RUN<>
022017<><>

Telegram 1.0.2

Telegrami su u modi

Dok na jednoj strani besni rat između Vibera i WhatsAppa, na drugoj strani Telegram osvaja tržište i postaje sve omiljeniji među korisnicima. U pitanju je instant-mesindžer, koji raste kao kvasac na suncu, i trenutno može da se pohvali bazom od preko 300 miliona korisnika. Možda ste već upoznati sa ovom aplikacijom, ali treba da znate da je u pitanju najbrža alatka u klasi, koja nudi sijaset izuzetno korisnih funkcija. Tako je podržano napredno administriranje kreiranih grupa, postoji mogućnost istovremenog učestvovanja u chatu i do 5000 korisnika, sve komunikacije su zaštićene sigurnosnim algoritmima, čak je dozvoljeno i da šaljete poruke koje se automatski brišu ili da učestvujete u nadogradnji mogućnosti programa. Telegram je potpuno besplatan, ne sadrži reklame ni maliciozni sadržaj, otvorenog je protokola i nudi otvorene API-je.

Zahvaljući svojoj otvorenosti, Telegram postoji u verzijama za skoro sve danas korišćene platforme, ne samo one prenosne, već i za stacionarne platforme, kao što su Windows, Linux i Mac OS X. Za svaku od njih program je nativan, odnosno pisan je ispočetka i njegov rad je prilagođen zakonitostima svake konkretne platforme.

PC verzija je brza i okretna, baš kao i mobilni komplement, a u sekciji sa podešavanjima sadrži samo osnovne opcije. Možete da odredite da li će program da se pokreće zajedno sa operativnim sistemom. Dozvoljeno je skalirati veličinu upravljačkog interfejsa preko četiri unapred definisana šablona, narediti programu da se ugnezdi u Send to kontekstualni meni, odnosno definisati putem kojeg komunikacionog protokola će se obavljati razmena informacija (HTTP ili TCP). Telegram će vam na početku zatražiti i broj telefona i, ako već imate mobilnu aplikaciju, na vaš nalog poslaće šifru za aktiviranje (može i putem SMS-a, ukoliko niste stari korisnik). Nakon toga dobijate i sistemsko obaveštenje da ste se ulogovali preko desktop verzije programa, kako bi mogli da proverite da nije došlo do zloupotrebe.

Glavna radna forma je jednostavna i podeljena je, po vertikali, na dve celine. U levom delu nalazi se spisak dostupnih kontakata, koji koriste Telegram za komunikaciju, dok je desni (veći) deo rezervisan za samu komunikaciju. Iz glavne forme pristupate razgovorima i porukama koje ste ranije obavili/poslali, i to je jedna od velikih prednosti ovog servisa. Materijal se čuva „u oblaku” i možete da mu pristupate nezavisno od platforme na kojoj se nalazite – sinhronizacija se obavlja automatski. Program se u velikoj meri ponaša kao i prenosni komplement, što znači da nudi pristup opcijama za podešavanje profila, kreiranju grupa i broadcast kanala, brisanju poruka i kompletnom nullovanju istorije korišćenja, slanju emotikona, ali i slanju datoteka svih tipova i oblika. Na raspolaganju su i stikeri, odabir načina na koji će se korisnik obaveštavati o pristiglim porukama (pop-up notifikacija, zvučni signal, preview poruke...), mogućnost prosleđivanja ili kopiranja poruka u memoriju i tako dalje. Baza poruka za svaku ostvarenu komunikaciju može da se pretražuje, kao i baza korisnika u imeniku. Neke stvari nedostaju, kao što je, na primer, opcija za promenu pozadine chata ili opcije vezane za manipulaciju informacijama, na primer – kada ste poslednji put primećeni da koristite program i tome slično.

Telegram za Windows je, u ovoj fazi razvoja, brz, lagan i vrlo jednostavan za korišćenje. Baš kao i konkurentska ostvarenja, ne nudi manevarski prostor prenosne aplikacije, ali obavlja posao. Pri tome štedi resurse računara i zahteva samo pedesetak megabajta slobodne memorije da bi funkcionisao. Zauzeće procesora je zanemarljivo. Za kraj ćemo još dodati da je Telegram, nažalost, 32-bitna aplikacija.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
instant-mesindžer
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
15,6 MB, 33,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
desktop .telegram .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera