TEST RUN<>
022017<><>

Total Commander 9.0

Žene vole oficire

Pre tridesetak godina, u zlatno vreme MS DOS-a, na tržištu se pojavio program Norton Commander, koji je masovno osvojio simpatije korisnika računara i postao nezaobilazan deo njihovog softverskog arsenala. Sa interfejsom, koji je podrazumevao rad sa dva prozora koji prikazuju odvojene pozicije u okviru fajl sistema, bio je mnogo praktičniji i jednostavniji od ručnog ukucavanja DOS komandi i njihovih propratnih argumenata. Dolazak Windows ere nije bio dobar po NC, pa je brzo pao u zaborav, a njegovo mesto je zauzeo njegov klon – Total Commander (do 2002. godine zvao se Windows Commander, ali je iz pravnih razloga morao da promeni naziv). Krajem prethodne godine, pojavila se nova (glavna) verzija ovog poznatog OFM-a (Orthodox File Manager), pa smo proverili šta nam donosi.

Novina, koju će svakako odmah primetiti svi raniji korisnici programa, odnosi se na promenu fonta korišćenog za prikazivanje elemenata fajl sistema u listama. Ranije je to bio uočljivi, „masni” font, dok je sada mnogo umereniji Segoe UI regular, što je estetski napredak, ali manje udobno rešenje ljudima sa slabijim vidom (doduše, to se lako može rešiti preko podešavanja). Sledeća veoma uočljiva promena, odnosi se na uvođenje vertikalne palete sa alatkama koja je smeštena između panela. Reč je o vrlo praktičnom detalju koji nam omogućuje da postavimo najčešće korišćene komande na mesto koje će nam biti uočljivo. Oni kojima se ovaj detalj ne bude dopao, lako mogu da ga isključe. Uvedena je i mogućnost promene razmaka među elementima u listi fajlova. Izmenjene su i ikonice koje prikazuju postojeće diskove i uređaje, tačnije, koriste se one koje koristi i operativni sistem. U režimu prikaza fajlova u obliku ikonica, one koje pripadaju sistemskim i skrivenim fajlovima, sada su sivkaste nijanse.

Programu je ranije nedostajao vizuelni prikaz količine prenetih podataka prilikom kopiranja u pozadini. Postojala je samo linija koja je simbolizovala prenos trenutnog fajla, dok je sada uvedena i dodatna, koja pokazuje ukupno prenesenu količinu podataka. Dijalog za kopiranje i premeštanje podataka dobio je vrlo korisnu, ali ne baš lako uočljivu opciju. Naime, prilikom kopiranja program je podrazumevao da destinacija odgovara poziciji prikazanoj u panelu koji se trenutno nalazi na ekranu, a koji nije služio za obeležavanje fajlova za kopiranje. Sada, klikom na ComboBox kontrolu unutar Copy/Move dijalog prozora, dobijamo spisak lokacija na koje možemo kopirati selektovani sadržaj. Dobili smo i mogućnost podešavanja prikaza podataka o veličini fajlova i foldera, pa možemo da odredimo broj decimala u podacima o gigabajtima, kao i da postavimo da megabajt predstavlja nestandardnih milion bajtova. Iako daje pogrešnu informaciju, nekima više odgovara upravo takav način prikazivanja.

Još jedna stvar koja nije odmah uočljiva, a važna je, vezana je za prilagođavanje radu sa monitorima velikih rezolucija. Nova verzija će se u radu sa takvim monitorima ponašati mnogo bolje od prethodnih i davati sliku koja je udobnija za rad. To je postignuto korišćenjem tehnike skaliranja elemenata nezavisno od gustine tačaka na ekranu. Osim toga, korisnik sada ima mogućnost da definiše veličinu dijalog prozora koji se javljaju u toku korišćenja programa, zadajući im proizvoljan broj tačaka po inču (DPI).

Izdvojićemo neka poboljšanja koja nisu povezana sa korisničkim interfejsom. Modul za pretraživanje fajl sistema je dodatno ubrzan, a uvedena su i proširenja u radu sa regularnim izrazima, koja sada obuhvataju i karaktere iz Unicode kodnih stranica po standardima UTF-8 i UTF-16. Omogućeno je i pretraživanje sadržaja unutar fajlova koji su zadovoljili uslove prethodnog pretraživanja. Od sada je moguće i pretraživanje po kriterijumu „ne starije od” ukazanog datuma. Klikom na kombinaciju tastera ’Ctrl+B’, u okviru liste sa rezultatima pretraživanja, levi panel prikazuje sadržaj foldera u kome se nalazi selektovani fajl (isto postižemo pritiskom na taster ’Enter’ ili dvoklikom miša). U slučaju postojanja ZIP arhiva, sastavljenih iz više delova, omogućeno je upoređivanje kompresovanih sadržaja kao da su u pitanju „obični” fajlovi. Sa novom verzijom je moguće pregledati grafičke fajlove, kao i one u formatima RTF i HTML, čak i ukoliko se oni nalaze unutar foldera zaštićenih od čitanja sadržaja. Generisanje checksuma je dodatno ubrzano, omogućeno je njihovo formiranje za svaki pojedinačni folder, a uvedeni su i novi algoritmi za njihovo izračunavanje. Podržan je rad sa kriptografskim protokolom TLS po specifikacijama 1.1 i 1.2, što bi pozitivno trebalo da utiče na bezbednost prenosa informacija u okviru programa.

Za Total Commander je razvijen veliki broj dodataka koji uveliko proširuju njegovu početnu funkcionalnost. Međutim, prilikom njihovog korišćenja, potreban je oprez, pošto se često dešavalo da su ekstenzije koje se nalaze po neproverenim sajtovima bile zaražene virusima. Zato se preporučuje da ove dodatke preuzimate preko sajta proizvođača.

Iako se radi o novoj verziji, novosti zapravo i nema previše, već se sve svodi na „peglanje” već postojećih modula uz tek po koji novi detalj. Total Commander je bio i ostao moćan program, koji je od velike koristi onima koji često barataju fajlovima. Korisnici kojima je 32 evra mnogo, mogu da potraže alternativu u nekom od brojnih programa slične namene, među kojima ima potpuno besplatnih.

Igor S. RUŽIĆ

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
fajl-menadžer
Potrebno:
Windows
Veličina:
4,75 MB (trial), 14,5 MB na HD-u
Cena:
32 evra, proba 30 dana
Adresa:
www .ghisler .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera