TEST RUN<>
022017<><>

Opera Neon

Budućnost je stigla

Kada javnosti žele da pokažu šta sve mogu, proizvođači automobila izrade takozvani koncept model. Iako mnogi primerci ostanu samo sajamski eksponati, dobar su pokazatelj kojim će se putevima automobilska industrija kretati u godinama koje dolaze. Možda noviteti, ideje i dizajn ne zažive u tom egzaktnom obliku, ali neki elementi će sigurno naći put do konzumenata.

Kakve sve to veze ima sa softverom, odnosno sa internet pregledačima? Kompanija Opera prva se odlučila da na svoja pleća preuzme izradu koncept browsera koji je nazvala jednostavno Neon. Za razliku od većine koncept automobila, Neon je u potpunosti funkcionalan internet pregledač, koji već sada može da se koristi u svakodnevnom radu. Na to ne ukazuju samo ugrađene funkcije, već i oznaka verzije koja je izašla iz razvojnog segmenta i dostigla oznaku 1.0.

Šta je zapravo Neon? To je Operin novi browser koji je izrađen „od nule”. Sa klasičnom Operom deli samo pokretački engine (Blink), dok je sve ostalo dijametralno suprotno. Autori programa tvrde da Neon nije osmišljen da bude takmac Operi, ali se onda postavlja pitanje koja je njegova prava svrha, s obzirom na to da se radi o potpuno zaokruženom i funkcionalnom primerku. Primetićete da browser ima redizajniranu komandnu ikonicu na kojoj su samo teksture čuvenog slova „O” obojene zelenom bojom. Sve podseća na neonsku reklamu...

Neon se hitro podiže na ekran donoseći upravljačko okruženje koje neodoljivo podseća na svojevrsni radni centar. U sredini ekrana nalaze se prečice ka omiljenim i često posećivanim stranicama, koje su predstavljene okruglim thumbnailovima. Kada parkirate pokazivač miša iznad neke od njih, nemirno se pomeraju. Iznad toga nalazi se Search linija, koja se po defaultu „napaja” Googleovom mašinom za pretragu (naravno, to možete da promenite), dok se pri levoj ivici nalazi sidebar, u kojem su smeštene opcije. Obratite pažnju na pozadinu, jer se preuzima sa desktopa i koristi se kao svojevrsna tema. Gde je adresna linija? Sve dok ne otkucate nešto u polju za pretragu – nema je. Nakon toga, pojavljuje se „prozor u prozoru”, koji se zapravo tretira kao tab u „normalnim” internet pretraživačima. On zauzima centralni deo ekrana, tako da je sidebar uvek vidljiv, kao i vertikalna tračica pri desnoj ivici ekrana. Inicijalno, ona je prazna, ali se na njoj smeštaju otvorene stranice koje Neon tretira kao tabove. Što se tiče klasičnih elemenata ekrana, Neon sa leve strane adresne linije ima tastere za kretanje napred-nazad kroz online sadržaj, i za njegovo osvežavanje. Iza adresne linije nalazi se taster za povlačenje informacija o stranici koju posmatrate, odakle možete da saznate koliko vam je „kolačića” poturila, da li su korišćeni sertifikati validni, da li je konekcija privatna, i tome slično. Naravno, tu je i taster Minimize, koji „tab” šalje u desni ugao ekrana, kao što smo već rekli. Zanimljivo je da su i ovde thumbnailovi krugovi u kojima se nalazi smanjen sadržaj stranice i gde je izdvojena njihova ikonica.

Na sidebaru se, osim tastera za otvaranje novih tabova, nalazi još nekoliko korisnih stvarčica. Na primer, odavde se pokreće ugrađen video-plejer, koji može da se iskoristi za zaustavljanje reprodukcije, bez potrebe da se otvara tab iz kojeg je ona pokrenuta. Takođe, video može da se „odvoji” i, zajedno sa ugrađenim komandama za kontrolu toka reprodukcije, postavi ispred ostalog sadržaja. Veličina može da mu se menja. Sledeća stvar je Crop to Snap funkcija, koja je zapravo ugrađena za „čupanje” sadržaja ekrana. Kao što joj naziv sugeriše, radi se o grabovanju delova ekrana koje označite mišem. Sadržaj se automatski kopira u galeriju, kojoj se pristupa direktno iz programa preko implementiranog grafičkog viewera. Konačno, sidebar nudi uvid u preuzimane datoteke, s obzirom na to da se iz njega može pozvati ugrađeni download menadžer.

Kada su podešavanja u pitanju, Neon ih nema puno i uglavnom su automatska. Otvaranjem sekcije Settings, pojavljuje se rafiniran dijapazon opcija, veoma poznat korisnicima Chromea i na njemu zasnovanih browsera. Veoma je zanimljivo to što ovaj internet pregledač ima sopstveni Task Manager, preko kojeg mogu da se terminišu pojedinačni elementi programa. Tu je i opcija za čišćenje istorije posećenih stranica, mogućnost rada u inkognito režimu, te izdvojen pristup komandama za povećavanje/smanjivanje elemenata učitanih stranica. Potpuno je funkcionalna i podrška za prikazivanje stranica u side by side režimu. Za sada su podržana samo dva taba, koji mogu da zauzimaju proizvoljnu veličinu ekrana, što se određuje preko vertikalne linije razdvajanja koja može da se pomera.

Neon je vrlo zanimljiv pokušaj da se napravi nešto novo na polju internet pretraživača. Zapravo, browser je mnogo više od pokušaja, s obzirom na to da u praksi funkcioniše sasvim pristojno i stabilno. Tu i tamo, još uvek ima problema, ali će oni biti rešavani „u hodu”. Zbog svoje hitrosti, ali i svedenog upravljačkog okruženja, smelo ćemo da izjavimo da je Neon sve ono što je Edge trebalo da bude kada je ugledao svetlost dana. Operino čedo se idealno uklapa u ekosistem Desetke i, sa te strane, autorima nema šta da se zameri. Šta donosi sutra – videćemo, i sigurno ćemo sa zanimanjem pratiti razvoj situacije. Za kraj, samo još da napomenemo da Neon u ovom momentu ne podržava rad sa ekstenzijama, što je bio slučaj i sa Edgeom kada se inicijalno pojavio na tržištu. Pretpostavljamo da će browser, iako se oslanja na Chromium, imati odvojenu bazu dodataka zbog unikatne organizacije i mogućnosti.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Opera Neon
Šta mislite o ovom tekstu?
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
internet pregledač
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
2,32 MB, 276,6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .opera .com /computer /neon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera