TEST RUN<>
022017<><>

WordPress 4.7

Novogodišnja tema

U decembru minule godine, WordPress je dobio svoje novo izdanje, tačnije verziju 4.7. Ova verzija dobila je ime po čuvenoj džez pevačici Sari Von (Sarah Vaughan). Ako volite džez onda znate, a ako ne volite... onda ništa. Elem, verzija Vaughan nam donosi neke krupnije promene i udobnosti u radu, a uz nju je stigla i nova default tema za 2017. godinu. Tema ima „originalno” ime Twenty Seventeen. Već je postalo tradicija da default tema nosi ime godine u kojoj je nastala ili, bolje rečeno, za koju je namenjena.

Tema Twenty Seventeen se bitno razlikuje od ranijih default tema, pre svega zato što su starije bile okrenute blogovima, odnosno pretpostavljale su da će korisnici biti okrenuti novostima ili autorskim tekstovima koji se nalaze na naslovnoj strani, i koji se često ažuriraju. Nova tema okrenuta je potrebama biznis korisnika, odnosno vlasnicima kompanija. Dakle, u žiži nije blog, već veb-prezentacija vaše firme, a kreatori ističu lakoću pri upravljanju i editovanju teme.

Ukoliko sami uređujete svoj sajt i nemate mnogo iskustva, obradovaće vas starter content, sadržaj koji je unapred obezbeđen, a koji korisnici mogu kasnije menjati i prilagođavati svojim potrebama.

U jezgro WordPressa je inkorporiran i CSS editor, odnosno mogućnost dodavanja kodova u Live preview, što je zgodna novost i opcija koja znatno olakšava, kako dodavanje CSS kodova, tako i uvid u rezultat. Treba ipak napomenuti da, ukoliko na ovaj način dodate CSS kod, on će raditi svoj posao dokle god ne promenite temu, ali ukoliko volite da menjate WP temu, dodati CSS kodovi neće ostati na svom mestu.

Live preview je unapređen i edit tasterima, koji se pojavljuju u uređivanju glavnih elemenata početne strane, kao što su logo, naslov, tagline, pa i sam meni. Iako ne radi po principu visual buildera, vrlo lako ćete biti upućeni na mesto gde se ovi elementi mogu menjati ili dopuniti.

Krupna vizuelna promena je i podrška za velike slike koje se raspoređuju čitavom širinom strane, a zastupljen je i paralax efekat pri skrolovanju. Najbolji utisak ostavlja podrška za video-klipove, koje možete dodati u zaglavlje. Video-klipovi mogu biti ili u MP4 formatu, ili preuzeti sa You Tubea. Ubacivanje video-klipa preko čitavog ekrana u zaglavlje, trenutno je in i omogućavale su ga neke teme koje je uglavnom trebalo platiti, a sada se to podrazumeva. Ostavlja utisak modernog sajta i vlasnika koji je upoznat sa savremenim tokovima.

Ukoliko sajt uređuje više administratora, koji pritom koriste različite jezike, pogodan je novi dodatak koji dozvoljava odabir jezika. Svaki od administratora bira jezik koji mu najviše odgovara i radi u njemu, nezavisno od jezika koji koriste drugi administratori. Takođe, ukoliko uploadujete PDF dokumente, Word Press 4.7 omogućava veoma vidljiv thumbnail umesto dosadašnje generičke ikonice.

Developeri će svakako obratiti pažnju na REST API endpoints, koji se sada mogu naći za postove, komentare, meta-podatke i tako dalje. Ta novina je sjajan dodatak, jer omogućava da se prave aplikacije koje će raditi na različitim platfomama i komunicirati sa veb-sajtovima. Svaki sajt koji bude koristio WordPress 4.7 imaće ovu mogućnost . Iako zvuči sjajno, postavlja se pitanje zloupotrebe, jer ovaj dodatak dozvoljava anoniman pristup podacima. To znači da će bilo ko moći potpuno anonimno, bez prijavljivanja na taj sajt, da izlista sve korisnike i stekne uvid u njihov ID, sajt i sve podatke koji su dostupni. Rešenja za ovaj problem su se već pojavila. Pre svega, moguće je jednostavno blokirati REST JSON API i tako hakera lišiti iskušenja da uopšte pokuša da dođe do podataka. Međutim, na taj način sajt lišavate i blagodeti koje REST API donosi. S druge strane, postoje i rešenja u vidu plug-inova koja će ostaviti u funkciji REST API, ali neće dozvoliti da bilo ko anonimno dođe do liste korisnika, pa tako ni njihovih podataka. Pristup je i dalje moguć, ali samo registrovanim korisnicima uz dozvolu. Jedno takvo rešenje je plug-in po imenu Wordfence, koji u sebi sadrži novu funkciju razvijenu upravo da zabrani anoniman pristup poverljivim informacijama.

Editor (page ili post editor) se nije mnogo promenio. Male promene, koje odgovaraju developerima, unete su u raspored osnovnih alata za pisanje. Meni za pasuse i odabir naslova prikazuju se na gornjoj traci, dok je dugme za underline potpuno uklonjeno. Tasteri za precrtavanje teksta (strikethrough) i horizontalnu liniju, pomerena su u drugi red trake za dodatno uređivanje teksta. Prečice na tastaturi su izmeštene u padajući meni.

Jedva čekamo da vidimo kakva će poboljšanja i inovacije biti direktna posledica ovih novih default opcija i novih mogućnosti koje nam je donela verzija 4.7. Mi smo prilično zadovoljni kako to sve radi i izgleda, sve inovacije su na mestu, neke su čak i dugo očekivane, a najviše smo se obradovali onima koje su do sada bile zastupljene samo u premium temama.

Ukoliko već imate sajt i želite da pređete na ovu novu verziju, kao što već znate, pre prelaska morate sve lepo backupovati, za svaki slučaj, i nemojte se nervirati ako sve ne radi odmah baš kako treba. Malo peglanja i prilagođavanja vam ne gine. Verzija 4.7 je krupan iskorak u odnosu na ranije verzije, dokaz da kreatori i developeri WordPressa osluškuju potrebe korisnika i vredi se malo pomučiti da sve radi i izgleda kako valja.

Gordana RADOVIĆ

 
Adobe CC 2017
WordPress 4.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Opera Neon
Windows 10 Manager 2.0.4
Total Commander 9.0
Telegram 1.0.2
PhotoDonut 1.1
Express Burn 6.0
uMark Video Watermarker
Flamory 4.2
Milton 1.2.7
DreamSuite Ultimate Gen2
BMP Wrap 2.0
DriveLettersTool 1.0.1
Mystical Ultimate Gen2
Noiseware 5.0.3
Image to ZX Spec 2.0
TidyTabs 1.2.0
Texture Anarchy 1.2.4

Tip:
dizajniranje veb-sajtova
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
9,1 MB, 25,3 MB na HD-u
Cena:
besplatno

Adresa wordpress.org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera