PRVI UTISCI<>
022017<><>

M.E.R.C.

Mnogi od nas pate za modernom verzijom Syndicatea. Brojni pokušaji dostizanja voljene nam igre, završili su neslavno, ali izgleda da je čekanju konačno došao kraj, jer je razvojni tim TinyMob Games, poznat po mobilnoj real-time strategiji – Tiny Realms, poslu pristupio prilično ozbiljno. Radnja je smeštena u daleku 2124. godinu, nakon što je planeta opustošena brojnim ratovima. Veći broj preživelih skupio se na jedno mesto, megalopolis pod imenom Neotopija, kojim upravljaju megakorporacije (u sajberpank pričama sve ima prefiks „mega”). Ogroman zid deli Neotopiju od Sprawla (Vilijam Gibson maše u pozadini), entiteta koji se sastoji od nekadašnjih urbanih sredina koje su sada gotovo potpuno ruinirane. Konflikt između ova dva „grada” izbija oko vode – Neotopljani su žedni, Sproljani imaju vodu u izobilju i nisu voljni da je dele. Tu na scenu stupa organizacija Themis kao posrednik, i uspeva da izdejstvuje primirje, ubedivši Neotopiju da je adekvatna novčana kompenzacija za potrošenu vodu ipak poželjna i normalna stvar. Međutim, RayCorp korporacija odbija da se pridržava sporazuma i odlučuje da udari na svoje bivše kolege, ali uzalud. Nakon potpunog uništenja RayCorpa, njegov šef nestaje bez traga. Ubrzo, misteriozna grupa terorista počela je da pravi ršum na teritoriji oba grada, sa namerom da ugrozi uspostavljeni mir. Odgovorni u Themisu odlučuju da ne sede skrštenih ruku, nego šalju grupu najamnika da ispita novonastalu opasnost i zavede mir.

M.E.R.C. je podeljen na dve funkcionalne celine: strateški i taktički deo. U prvom se bavite planiranjem i logistikom, dok drugi podrazumeva sprovođenje tih planova u delo direktnom akcijom na terenu. U ovoj igri važi pravilo da jedna misija traje jedan dan, pa je potrebno pažljivo razmotriti sve raspoložive poslove koji se nude u datom trenutku, u cilju maksimalne zarade i efikasnosti. Uspešno baratanje finansijama je ključno, s obzirom na to da ste opterećeni dnevnim troškovima: operativcima valja obezbediti platu, prevoz i zdravstvenu zaštitu (sreća pa ne traže i topli obrok). Para nikada nije dovoljno, pa je tu i opcija traženja pozajmice od banke uz nehumano veliku kamatu, ukoliko ste dovoljno ludi i očajni (neke stvari uvek ostaju iste, čak i u dalekoj budućnosti). Momenat koji veoma podseća na Jagged Alliance jeste najam vojske i prateće opreme putem posebne MercNET mreže. Autori su najavili veći broj različitih klasa najamnika, a za sada su na raspolaganju četiri – inženjer (odnosno haker), assault iliti klasični strelac, specijalista za teško naoružanje i snajperista. Dozvoljeno je proizvoljno podešavanje opreme, naoružanja i skillova, ali se tu kastomizacija završava. Nažalost, za razliku od sličnih igara, opcija za promenu izgleda i imena vaših pulena ne postoji. Taktički deo se odvija u realnom vremenu, mada ga je moguće usporiti aktiviranjem bullet time efekta, koji poseduje sopstvenu energetsku skalu. Zauzimanje zaklona iza objekata, kao što su kutije i zidovi, podrazumeva se, kao i upotreba elemenata okruženja u borbi protiv neprijatelja (na primer, klasičnim pucanjem u buriće sa zapaljivom tečnošću). Po završetku misije, članovi tima dobijaju određeni broj iskustvenih poena, kojim se kupuju nove veštine. Za razliku od srodnih igara, operativci pod vašom komandom ne mogu da poginu, već ih je uvek moguće zakrpiti u bolnici. Misije su pravolinijske, nema mnogo slobode izbora, niti različitog pristupa izvršavanju zadatka, ali su dovoljno zabavne. Ako ste u nedoumici, u svakom trenutku možete da konsultujete Codex, enciklopediju termina u kojoj se nalaze i detaljna objašnjenja igračke mehanike (slično civilopediji).

Za jedan early access naslov, M.E.R.C. izgleda vrlo dobro i optimizacija je na zavidnom nivou, mada se autori ne opuštaju i najavljuju dodatno peglanje koda. Što se tiče grafike, jedine zamerke koje imamo odnose se na isprane boje i prekomernu upotrebu braon nijansi, kao i na čudne vremenske uslove, jer izgleda da u bilo koje doba dana i u svakoj zoni grada konstantno pljušti kiša. Takođe, delovima interfejsa je definitivno potrebno poliranje, mada su sasvim funkcionalni i u ovom obliku. Slobodno šetanje kamere po mapi nije dozvoljeno, već je ona vezana za poziciju vašeg tima, što ume da iznervira, mada je ostavljena mogućnost njenog rotiranja i zumiranja. Okruženje u kojem se odigravaju misije, u početku deluje veoma detaljno i primamljivo, ali ubrzo postaje jednolično i dosadno; ostaćemo uzdržani, jer je ovo podložno promeni, i verovaćemo autorima na reč pošto su obećali ozbiljna unapređenja na ovom polju. Pored toga, najavili su i rad na boljem uvodu u igru i kvalitetniji tutorijal (mada ni sa ovim nismo imali nikakvih problema), kao i napredniji AI – što bi definitivno moralo da im bude pri vrhu liste prioriteta, jer su, u ovom trenutku, neprijateljski agenti jedva za promil pametniji od prosečnog šampinjona. Ipak, ključna stvar na spisku obećanja odnosi se na proširenje taktičkog dela igre, jer je taj segment u early acess verziji još uvek previše prost. Na dubinu i kompleksnost strateške polovine nemamo zamerki. Dovoljno je razrađena, a da pri tom ne udavi – taman kako treba.

Na kraju, ostaje nam da pomenemo podatak da su gotovo svi igrački režimi pokriveni: igra za jednog igrača, lokalni i online co-op, kao i klasični multiplayer mod, u kom se igrači međusobno nadmeću. Ako ste zaljubljenik u Syndicate, XCOM ili Jagged Alliance, i pri tom se sa setom prisećate Blue Byteovog Incubationa, M.E.R.C. će, po svemu sudeći, biti dar sa neba kome se godinama nadate. Datum izlaska finalne verzije igre još uvek nije poznat (šuška se da bi to moglo da se desi već u junu), a već izgoresmo od iščekivanja.

Jan ČMELIK

 
Gigantic
Astroneer
Dreadnought
Sundered
M.E.R.C.
Šta mislite o ovom tekstu?
Ultimate General: Civil War
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera