TEST RUN<>
012017<><>

iPadian 10

iOS simulator

Da li je konačno kucnuo taj čas? Da li je svetlost dana ugledao prvi iOS emulator? Sudeći po najavama koje dolaze od autorskog tima koji stoji iza projekta iPadian – jeste! I ne samo to, iPadian pod svojim okriljem drži i tvOS, baš kao i watchOS, što znači da se iz prve ruke može proveriti kako je Apple zamislio rad sa pametnim televizorima i ručnim časovnicima. Da stvar bude još bolja, iPadian je besplatan, instalira se lako, ne zahteva nikakvo predznanje, dok na hard-disku zauzima nepunih 150 megabajta slobodnog prostora. Zvuči suviše dobro da bi bila istina...

Instalacija je pravolinijska, podrazumeva minimalno angažovanje korisnika, a plus je i što nije potrebno instalirati nikakve dodatne biblioteke ili programske „repove”. Program se pokreće veoma brzo i na ekran donosi prepoznatljivo iOS 10 okruženje (da budemo precizni, ono sa iPada). Na home ekranu izbačene su uobičajene prečice: Calculator, Clock, iMessages, Notes, Health, iBooks, Weather, YouTube, Videos... U donjem delu izdvojene su ikonice za brzi pristup internet pregledaču, aplikaciji za razmenu elektronske pošte, slikama, muzičkom plejeru i sekciji za podešavanje opcija. Zaista, na prvi pogled deluje da je sve tu i da se nalazi na svom mestu.

Sve dok ne budete zagrebali nešto dublje, iPadian naprosto briljira. Aplikacije se uredno podižu, browser fercera kao munja, klipići sa YouTubea vrte se po redu vožnje, ali... Većina aplikacija donosi samo obično kućište, školjku koja pokazuje kako bi stvari trebalo da izgledaju u praksi. Statične su i sa njima ne možete ama baš ništa pametno da uradite – niti da ih koristite, niti da izvršite promenu opcija. Najbolji primer za to je aplikacija Photos, koja na ekranu „iscrtava” thumbnailove slika do kojih u praksi ne možete da dođete. Slično je i sa sekcijom Settings u kojoj su samo naslovljene kategorije i funkcije, ali nijednu od njih nije moguće pokrenuti. Zapravo, iPadian uopšte ne sadrži podešavanja! Ne samo što funkcionisanje sistema nije moguće, već ni tweakovanje opcija samog programa. Tako se sve izvršava isključivo u full screen režimu, ne možete da birate količinu radne memorije, veličinu skladišnog prostora, rezoluciju ekrana i tome slično. Osuđeni ste na korišćenje u viđenom formatu, pa kud puklo da puklo.

Kada se u obzir uzme navedeno, nije nas iznenadilo što se u okviru programa nalazi i krajnje nefunkcionalan AppStore, koga autori apostrofiraju kao jedan od glavnih featuresa iPadiana. Naravno, radi se o „alternativnoj” prodavnici softvera, ali ni ona vas neće dovesti do željenog sadržaja. Umesto toga, na raspolaganju je FreeApps koji u teoriji obezbeđuje nekoliko igara i pratećih aplikacija. Nažalost, u verziji programa koji smo mi testirali FreeApps se nije pokretao i uvek je izbacivao jednu te istu grešku pri pokušaju inicijalizacije.

Zaključak se nameće sam po sebi, iPadian nije emulator iOS-a, već svojevrsni simulator. Što bi rekao naš narod, program nit’ smrdi, nit’ miriše, ali sigurno ne donosi egzaktno „oponašanje” Appleovog operativnog sistema namenjenog mobilnim uređajima. Znajući ovo postaje mnogo jasnije čemu iPadian zapravo služi, a to je svojevrsna prezentacija izgleda simuliranog okruženja u svrhu edukacije. To radi na maestralan način i jedini problem je što autori svesno potencijalne korisnike dovode u zabludu da se radi o nečem mnogo ozbiljnijem. Na kraju još da spomenemo da od „emulacije” tvOS-a nema ni traga ni glasa, a da se prezentacija rada watchOS-a svodi na skrolovanje komandnih ikonica preko virtuelnog ekrana časovnika. Ovde čak nije moguće ni otvarati kućišta uključenih aplikacija.

Vladimir PISODOROV

 
Affinity Photo
Autodesk 123D
CyberLink ActionDirector 2.0
SimpleDiagrams 3.3
TouchCopy 2016, iFunbox 3.0, Wondershare TunesGo 9.1, iMazing 2.1.3
CheckDrive 2017
USB Oblivion 1.11
NoMachine 5.1
AS SSD Benchmark 1.9
fre:ac
iPadian 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Alien Skin Exposure X2
f.lux 3.12
Mirolit Halotea 1.5
Flagfox 5.1
Kubota Texture Tools Industrial
Shutdown Blocker 1.2
Stretchly 0.5
Morphine 1.1

Tip:
emulator
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
1,2 MB, 146,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
xpadian .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera