TEST RUN<>
012017<><>

Affinity Photo

Ozbiljno dobar foto-editor

Evo poslastice za one koji vole fotografiju, a još više vole da menjaju fotografije, kombinuju ih i manipulišu njima. Affinity je konačno postao dostupan i za nas koji koristimo ili prosto preferiramo Windows. Da podsetimo, Affinity je izašao jula 2015. godine, ali samo za Mac OS X. Tvorci programa napravili su Windows varijantu „po narudžbini” jer su, osluškujući potrebe klijenata, uvideli da postoji velik broj korisnika Windowsa koji traže da se i njima omogući pristup ovom programu. U novembru ove godine dočekali smo i prvu, Beta, verziju za Windows, koja je bila besplatna za preuzimanje i testiranje. Međutim, posle kratkog vremena, uporedo sa verzijom 1.5 za Mac OS X, izašla je i zvanična verzija programa za Windows.

Za razliku od nekih besplatnih foto-editora, za Affinity bismo stvarno mogli da kažemo da je dostojna alternativa Photoshopu. Opšte prihvaćeno mišljenje je da je Photoshop najbolji editor (mada i najkompleksniji), no Affinity nudi interfejs, opcije i alatke koji su slični Photoshopu, a uz to ima i neke nove i autentične mogućnosti. Nimalo zanemarljiva nije ni prednost koju Affinity ima kada je u pitanju razlika u ceni u odnosu na Photoshop. Za finalnu verziju morate izdvojiti tek 40 dolara, što je neuporedivo manje od onog što Adobe traži za privilegiju korišćenja njihovog programa.

Interfejs i Persone

Upravljački interfejs liči na Photoshop – lepog je i modernog dizajna, za razliku od nekih editora čiji interfejs suviše liči na Paint, recimo. Na prvi pogled nema ničeg novog ili neočekivanog, čak bismo mogli zameriti dizajnerima da su kopirali PS okruženje ne samo alatkama i njihovim rasporedom, već i bojama koje preovlađuju. Ipak, ističemo da su to uradili kako bi pridobili korisnike Photoshopa i kako bi se oni brže navikli na novi program.

Prvo što zapada za oko jeste pet neobičnih i lepo dizajniranih ikonica u gornjem levom uglu. Nazivaju ih Personama, a one predstavljaju pet modova funkcionisanja koje birate u zavisnosti od toga šta radite u datom trenutku, to jest, za šta vam je konkretno potreban Affinity.

Prva Persona, Photo Persona je organizovana za obradu fotografija. Tu se nalaze sve one alatke koje imaju i ostali foto-editori, a koje su namenjene manipulisanju, menjanju i kombinovanju fotografija. S desne strane prozora se, očekivano, nalaze i svi lejeri, maskiranje i podešavanja koja će vam biti potrebna pri obradi slika. Druga Persona je posvećena Liquify alatki. Pre nego što odaberete ovaj vid rada, neophodno je da na slici koju obrađujete odaberete lejer na koji će se sav rad odnositi, a onda odabrati ovu Personu. Ona sadrži set alatki koje su verzije alatke Liquify, kao i jednom specijalnom alatkom koja služi isključivo za poništavanje urađenog. Tokom rada u ovoj Personi s desne strane prozora nema uobičajenih studio alatki i podešavanja već su prisutne isključivo one koje se odnose na Liquify komplement. Treća Persona služi za rad sa RAW fotografijama, gde možete podešavati svoju tek uhvaćenu fotografiju (ekspozicija, kontrast i tako dalje), dok ne budete zadovoljni, a zatim preći na Photo Personu i koristiti malo kompleksnije alatke. Sledeća Persona, pod nazivom Tone Mapping, kao što joj i ime kaže, snabdevena je alatkama i presetima koji služe za biranje i prilagođavanje tonova, boja i ekspozicije fotografije. Poslednja Persona se naziva Export i iako generalno služi za eksportovanje rezultata rada, značajno se razlikuje od opcije Export koju možete pronaći u padajućem meniju. Kada odaberete ovaj mod, videćete da je slice tool glavna alatka za rad i da je sve podređeno upravo slajsovanju i naravno eksportovanju tako modifikovanih slika. Ova alatka ima za cilj da olakša rad veb-dizajnera, tako da možemo reći da Affinity nije mislio samo na one koji se bave isključivo fotografijom, već je oslušnuo i potrebe CSS i HTML programera.

Formati

Affinity uvodi novu vrstu fajlova. Ekstenzija koja je svojstvena ovom programu i koju ćete sresti kada želite da sačuvate svoje projekte je APHOTO. Blago iznenađenje ako ste navikli da ekstenzije fajlova imaju tri ili četiri slova.

Kada je importovanje u pitanju, Affinity podržava većinu bitmap formata, međutim situacija je malo drugačija kada je export u pitanju. Prilikom eksportovanja u ponudi je relativno mali broj formata, a to su: PNG, JPEG, GIF, TIFF, PSD, PDF, EXR i HDR. Svaki od njih ima više preferenci koje prilagođavate potrebama, ali ostaje činjenica da je ponuda sužena na pomenutih osam formata. Nama je, recimo, bio potreban BMP format, ali kako ga Affinity ne podržava, morali smo rešenje da potražimo u nekom drugom programu. Ukoliko poželite da svoj projekat podelite sa ljudima koji nemaju Affinity, ili nastavite rad na drugom kompjuteru, možete da eksportujete u recimo PDF ili PSD, sa tim da odaberete da se zadrži mogućnost editovanja i bićete u prilici da menjate rad u nekom drugom editoru.

Omiljene alatke

Sjajan dodatak koji je za svaku preporuku pri editovanju slika je Masking. To je opcija kod koje naslanjate masku na postojeći lejer tako da se editovanje može izvršiti bez „kvarenja” glavnog lejera, što nam dozvoljava da se predomislimo, krenemo ispočetka ili samo delimično primenimo izmene koje su vidljive.

Zvezda Affinty programa je alatka koji nosi naziv Inpainting Brush Tool. Svrstana je u osnovne alatke koje su sastavni deo rada u Photo Personi. Pronaći ćete je u donjem delu prozora, a sjajna je za otklanjanje neželjenih objekata sa slike. Recimo da imate pred sobom savršen pejzaž, jezero okruženo brdima, na primer, i želite da uhvatite mirnoću netaknute prirode. Ali avaj, barke, barže ili brodići se uvek nekako nađu u kadru. Sa Inpainting Brush alatkom možete da rešite taj problem za par sekundi. Sve što je potrebno jeste da markirate, i to prilično grubo, objekat koji vam smeta i sačekate koji sekund da Affinity obavi posao. On će proračunati i postojećim pikselima popuniti prazan prostor, uglavnom na takav način da ćete lako pomisliti da problematičnog objekta nikad nije ni bilo. Pritom, moramo napomenuti da je ova alatka karakteristična samo za Affinity i da ne postoji u drugim foto-editorima. Iako je nešto slično moguće izvesti i sa nekim drugim editorom, potrebno je više rada i truda, a krajnji rezultat opet ne garantuje uspeh u ravni Inpainting Brush alatke.

U osnovnoj paleti alatki pronaći ćete Perspective, kao i Mesh Warp Tool. To su alatke uz čiju pomoć možete da pravite izmene perspektive i distorzije na fotografijama. Perspective omogućava lako prilagođavanje perspektive lejera koji editujete i možete birati između jedne ili dve ravni po kojima će se promene oblikovati. Mesh Warp dozvoljava manipulisanje oblicima, a donekle i 3D manipulaciju pozicije lejera. Uz malo vremena i veštine možete da napravite i 3D efekat stranice koja se lista ili od mirnog mora napravite uzburkano. Kao što to često biva kada je program namenjen umetnicima, granice su postavljene samo maštom i veštinom.

Pomoć prijatelja

Navikli smo da skoro svaki program ima neku vrstu Help opcije. Često ta pomoć ničemu ne služi, generalno je škrta sa informacijama, a korisni deo tih informacija je minimalan, ako uopšte i postoji. Affinity je i tu uspeo da ostvari sjajan rezultat. Ako korisnik odabere Help iz padajućeg menija ili pritisne taster ’F1’ otvara se prozor sa priručnikom, uredno podeljenim na poglavlja koja pokrivaju Persone, alatke i opcije koje program sadrži, sa kratkim opisom, funkcijom i slikovnim primerom po before-after principu. Na samom vrhu prozora se nalazi i Search gde je moguće pretražiti čitav tekst pomoći i tako za nekoliko sekundi pronaći željenu informaciju.

Ovaj vid pomoći je dostupan offline i namenjen je samo upoznavanju sa alatkama i njihovim funkcijama, a ukoliko vam trebaju tutorijali, ni njih ne morate tražiti i juriti po servisima YouTube ili Vimeo. U istom padajućem meniju pronaći ćete opciju Tutorial..., koja vas prebacuje na odeljenje za podršku na sajtu kompanije Serif. Na toj stranici nalaze se video-tutorijali koji će vam pomoći da započnete rad u ovom programu pa makar bili i potpuni početnik, ne samo u radu sa Affinity editorom nego taman da nikad pre niste bili u prilici da editujete sliku. Video-tutorijala ima preko 100. Tutorijali su podeljeni po poglavljima, a unutar svakog od njih su naslovi koji predstavljaju linkove ka pojedinim video-lekcijama. Video-tutorijali su razumljivi, a moramo da napomenemo i da je dikcija čoveka koji objašnjava postupke besprekorna.

Mane

Sve ovo što smo do sada napisali stoji, i svakako smatramo da je Affinity bogat alatkama i da se u njemu mogu izvesti čuda sa fotografijom, ali nijedan program nije savršen, pa tako ni ovaj.

Mana koju možete primetiti i pre nego što uopšte počnete rad jeste da kreatori nisu predvideli instalaciju na 32-bitni Windows. Iako smo jedva dočekali da se pojavi Affinity za Windows, možemo ga preporučiti samo korisnicima procesora koji podržavaju 64-bitnu verziju ovog sistema, jer u protivnom nećete moći ni da ga instalirate, a kamoli isprobate. Možemo polemisati o tome da li je 32-bitni Windows prevaziđen ili ne, ali ostaje činjenica da su ga kreatori namerno prevideli.

Ako vas prethodna zamerka ne dotiče i uspešno završite instalaciju, skrenućemo pažnju na to da Affinity mnogo sporije procesira fotografije, naročito kada ubacujete RAW slike. Kašnjenje je primetno ako se uporedi sa PS 6 recimo, a naročito je čudno što je tako i u poređenju sa verzijom Affinityja pisanom za Mac OS × sistem.

U toku rada smo primetili da neke finese ne funkcionišu kako smo navikli: recimo upotreba Print Screen opcije ili pomenuto eksportovanje u BMP format koje nije moguće, a uz ovaj format nisu dostupni još neki koje PS ima već decenijama u svom arsenalu. Što se ostalih nedostataka tiče pomenućemo i da je neophodan neki period prilagođavanja, odnosno učenja i pored iskustva u drugim editorima.

Ostaje još jedan nazovi nedostatak Affinityja, a to je da je program prilično mlad pa tako nema veliku bazu korisnika. Iako se kreatorski tim potrudio da obezbedi podršku, Affinity ostaje bez korisničke razmene dodatnih alatki, plug-inova, brusheva i ostalih modova koji postoje kada je u pitanju PS ili GIMP, na primer. Ne sumnjamo da će i do toga doći, ali je za to neophodno vreme. Photoshop obiluje plug-inovima, dodatnim brushevima koje su napravili, a sada prodaju ili daju besplatno mnogi korisnici. Korisnik se zahvaljujući tome ne mora osloniti isključivo na alatke koje je obezbedio sam tim kreatora. Jednostavno, ostaje činjenica da je Photoshop toliko godina prisutan i da ima veliku prednost kada su u pitanju user made dodaci i to je nešto što Affinity kao početnik ne može da ima.

• • •

Posle testiranja i upoređivanja, moramo istaći da Affinity ne prevazilazi čuveni Photoshop, naročito ako ste navikli na PS režim rada, alatke i mogućnosti. Ne može da ga zameni ako ste već navikli na PS, ali svakako tim kompanije Serif može reći da ima konja za trku. Affinity nije kopija Photoshopa, ali svakako jeste dobra alternativa. On ima set sopstvenih mogućnosti, nekoliko različitih režima rada po kojima možete obrađivati fotografije i to ga čini posebnim, a uz to i programom za svaku preporuku. Mi smo testirali i upoređivali, gledali tutorijale, čitali forume i došli do zaključka da Affinityju samo treba vremena da se usavrši, a to će autori svakako postići osluškujući potrebe korisnika, kao i do sada. Naša ocena je da je Affinity odličan program, a da će vremenom biti još bolji, pogotovo ako uporedimo cenu i kvalitet.

Gordana RADOVIĆ

 
Affinity Photo
Šta mislite o ovom tekstu?
Autodesk 123D
CyberLink ActionDirector 2.0
SimpleDiagrams 3.3
TouchCopy 2016, iFunbox 3.0, Wondershare TunesGo 9.1, iMazing 2.1.3
CheckDrive 2017
USB Oblivion 1.11
NoMachine 5.1
AS SSD Benchmark 1.9
fre:ac
iPadian 10
Alien Skin Exposure X2
f.lux 3.12
Mirolit Halotea 1.5
Flagfox 5.1
Kubota Texture Tools Industrial
Shutdown Blocker 1.2
Stretchly 0.5
Morphine 1.1

Tip:
foto-editor
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
281 MB, 780 MB na HD-u
Cena:
40 dolara
Adresa:
goo .gl /qMwu2o
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera