TEST DRIVE<>
012017<><>

Logitech K780 Multi-Device Wireless Keyboard

Stabilna dugmetara

Iako ovo nije prva tastatura iz Logitecha koja podržava naizmenično korišćenje sa više računara ili mobilnih uređaja, K780 je dodatno poboljšana u odnosu na prethodne modele. Prvo što se primećuje jeste njena poprilična masa, čitavih 875 grama, ali kada uzmemo u obzir to da na samoj tastaturi postoji gumirani žleb za postavljanje mobilnog uređaja, jasno je zašto je tako masivna. Pored toga, masa je izbalansirana tako da je veća na prednjoj strani, bliže korisniku, pa je time dodatno obezbeđeno da je i poveći tablet neće prevrnuti kada ga „zabodete” u gumirani žleb.

Kao što smo naveli, glavna odlika ove tastature je mogućnost upotrebe na do tri računara ili mobilna uređaja, a način povezivanja je radio vezom preko minijaturnog tzv. Unifying Receivera koji se utakne u USB na stonom računaru ili laptopu, dok je drugi način preko Bluetooth veze, dakle namenjen prenosnim uređajima. Izbor uređaja koji ćete tastaturom kontrolisati vrši se preko tri bela tastera u gornjem redu. Prebacivanje ne traje dugo, ali nije baš trenutno, naročito kada je u pitanju BT veza, jer mobilnom uređaju treba nekoliko sekundi da „prepozna” tastaturu, kao kada je uključite prvi put.

Oblik tastera je potpuno okrugao, što nam se dopalo vizuelno, a naš utisak je da to uopšte ne utiče na preciznost kucanja, pogotovo i zbog toga što su tasteri blago udubljeni (konkavni). Raspored tastera je standardan, a postoji i numerički deo, kao kod svake PC tastature normalne veličine. Jedina naša zamerka je dvostruko manje dimenzije kursorskih tastera. Funkcijski tasteri takođe su nešto manje veličine, a iz Logitech Options softvera (na računaru) može da se bira da li će „multimedijalne” funkcije biti primarne ili će se dobijati u kombinaciji sa ’Fn’ tasterom. Pošto je tastatura namenjena raznim uređajima, koje pokreću najpopularniji operativni sistemi (Windows, Android, iOS, Mac OS X, Chrome OS), neki tasteri imaju dvojne nazive. Tastatura se sama prilagođava povezanom uređaju, odnosno njegovom OS-u, ali sitne razlike rasporeda tastera za određeni OS mogu i da se „ručno” menjaju pritiskom određene kombinacije tastera.

K780 jako lepo registruje svaki pritisak tastera. Hod tastera je prilično plitak, ali postoji blagi otpor tastera na početku, a zatim taster „propadne”, nakon čega pouzdano znate da je pritisak registrovan. Čak i pri bržem kucanju nismo primetili da ispusti neko slovo.

Ova tastatura nije mala, niti lagana, pa teško da ćete je nosati sa sobom, iako na to sugeriše činjenica da mali USB risiver ima svoje mesto za „parkiranje” u pretincu sa baterijama. (Uzgred, Logitech tvrdi da dve AAA baterije mogu da je napajaju čak dve godine.) Ideja je, čini nam se, da je ipak držite uz kućni računar, ali da je povremeno koristite i za kuckanje u pametni telefon ili tablet.

K780 sve radi kako treba, a kvalitet izrade je vrhunski, kao što smo i navikli da je slučaj kod Logitecha. Na žalost, „vrhunska” je i cena, ali navikli su nas i na to.

Tihomir STANČEVIĆ

 
Canon EOS M10
Nikon D3400
Dell Inspiron 5567 i 5767
LG 34UC79G
LG 27UD58-B
TP-Link Groovi Ripple (BS1001)
LC-Power Gaming 985B Vindicator
Chieftec Stallion GP-01B-OP
Logitech Group
Mikrotik hAP ac lite (RB952Ui-5ac2nD)
Logitech C922 Pro
Sony MDR-ZX220BT
Logitech K780 Multi-Device Wireless Keyboard
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link HA100

Osnovno:
111 tastera, bežična ili Bluetooth veza sa maks. 3 uređaja
Ostalo:
žleb za telefon ili tablet, USB Unifying Receiver, dve AAA baterije, dimenzije 380 × 158 × 8÷22 mm, masa 875 g
Operativni sistemi:
Windows 7+, Android 5.0+, Mac OS × 10.10+, iOS 5+, Chrome OS
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera