TEST DRIVE<>
012017<><>

Nikon D3400

Sitne žute promene

Pre nepune tri godine Nikon D3300 napravio je revoluciju u entry level segmentu. Uklanjanjem low pass AA filtera omogućeno je prikazivanje do tada neviđene količine detalja na fotografijama. Ceo svet je pao na kolena... Šalu na stranu, D3300 je predstavljao iskorak u odnosu na do tada viđeno iz Nikonove fabrike, a ni konkurencija u tom momentu nije umela da ponudi konkurentan aparat. Možda bismo čak smeli da kažemo da je postao etalon u delu tržišta kome je namenjen, ali... Da li sa modelom D3400 ima napretka i zašto nema?

Karakteristike novog modela identične su onom kog nasleđuje. Ne slične, već identične. Ispod plastičnog kućišta nema nikakvih novina u onim najbitnijim delovima koji čine srž svake mašine. Dakle senzor, auto-fokusni sistem i procesor su – 24 Mpx DX (APS-C) CMOS senzor bez low pass filtera, Multi-CAM 1000 sa 11 AF tačaka zadužen za nišanjenje, a Expeed 4 za računanje svega što se dešava prilikom fotografisanja – dakle, isti. Navedeni hardver je daleko od lošeg, štaviše, odziv mu je brz, precizan je u radu i veoma pouzdan (korišćen je i u drugim modelima, ne samo seriji 3x00). Tako funkcioniše i u D3400 – brzo i precizno. Ako postoje neke softverske optimizacije za brže funkcionisanje ili preciznije fokusiranje, mi ih nismo primetili. Nismo osetili ni razliku u težini od nekih petnaestak grama (oko 3,5 odsto), koliko je D3400 lakši (više o toj uštedi kasnije). Jedna od mikro-novina jeste osetljivost senzora koja je sada viša i ide do vrednosti ISO25600, naspram prethodnog ograničenja od ISO12800. Iako je prag osetljivosti viši, razliku u kvalitetu zapisa, RAW ili JPEG, nismo primetili. Tačnije, količina šuma na višim ISO vrednostima je nepromenjena i, osim zarad hvaljenja, najveća ISO vrednost je neupotrebljiva. Prednost bismo dali oštrini fotografija na D3400, ali tu mnogo doprinosi novi objektiv AF-P Nikkor 18-55 mm 3.5-5.6G VR (detaljnije u sivom okviru).

Korisnički interfejs je većinom neizmenjen. Noviteti se mogu naći pod stavkom Effects na točkiću i to su specifični modovi za kreiranje određenog efekta kod fotografije – Night vision, Super vivid, Pop, Photo illustration, Toy camera effect, Miniature effect, Selective color, Silhouette, High key, Low key. Uz Guide mod, koji početnicima objašnjava (i olakšava) korišćenje dSLR-a, oni doprinose smanjivanju razlike između point’n’shoot (običnih) aparata i dSLR-ova. Generalno, sve vezano za funkcionisanje samog aparata možete pročitati u testu D3300 (SK 3/2014), bilo u vašoj arhivi ili na našem sajtu, a pažnju ćemo sada skrenuti na najveće razlike Nikona D3400 naspram modela koji zamenjuje.

Ušteda u težini nije došla magičnim putem i upotrebom najnovijih tehnologija, već prostim oduzimanjem. Oduzeta je mogućnost priključivanja eksternog mikrofona, pa jedino možemo da se oslonimo na integrisani mono mikrofon. Više ne postoji opcija čišćenja senzora od strane samog aparata – uklonili su „treskalicu”. Sa stanovništva naprednijeg korisnika ovo su neoprostivi nedostaci, ali ako realno sagledamo situaciju... Jednom od 10.000 korisnika, ako i toliko, kojima je D3400 namenjen, može zafaliti jedna od ove dve opcije. Većina korisnika nikada neće ni skinuti kit objektiv sa kojim su ga kupili, niti im pada na pamet da sada nose još i eksterni mikrofon sa sobom, ali... Ako do toga dođe, biće vreme da počnete da gledate ka modelima D5x00 ili D7x00, jer ste ovaj prerasli.

Zauzvrat nam D3400 pokazuje zub. Plavi zub. Najveća novina je mogućnost direktnog povezivanja sa nekim od portabl uređaja koje pokreće Android ili iOS operativni sistem. Nova SnapBridge aplikacija (prethodno se koristila Wireless Mobile Utility, zakržljalog dizajna i funkcija) je dobrodošla promena. Interfejs je pregledniji i jednostavniji za korišćenje, kako na aparatu tako i u samoj aplikaciji. Za povezivanje uređaja potrebno je proći klasičnu pešačku metodu uparivanja, nekoliko klikova na oba uređaja i cela operacija se brzo i uspešno završava. SnapBridge aplikaciju onda možete da koristite za dodelu geo lokacije fotkama i sinhronizaciju vremena foto-aparata i mobilnog uređaja, ako želite. Šta god da odlučite, pregledanje fotki sa aparata i njihovo prebacivanje na telefon/tablet je osnovna funkcija aplikacije, ali ima nekoliko ograničenja. Naime, RAW fotografije nije moguće prebaciti, čak ih ni videti preko aplikacije, samo JPEG pa vam preostaje opcija da aparat upisuje RAW+JPEG, zarad brzog šerovanja, ali i eventualne kasnije obrade. Maksimalna veličina fajlova pri automatskom prebacivanju fotografija iznosi dva megabajta, jer Bluetooth konekcija nije poznata po velikoj brzini transfera. Postoji mogućnost prebacivanja pune rezolucije fotografija, ali morate sami da je selektujete i date instrukciju za preuzimanje u maksimalnoj rezoluciji (6K × 4K px = 24 Mpx). Ako vam je to potrebno, onda imate vremena i da prebacite slike sa kartice i obradite fotografiju, jer prevashodna namena ove tehnologije je brzo deljenje fotografija. Ako poželite da koristite SnapBridge kao daljinac za svoj aparat, uslediće neprijatno iznenađenje, jer je ova opcija nedostupna na D3400. Da bi ona funkcionisala, potrebno je da aparat ima i Wi-Fi primopredajnik, što ovaj model nema.

Sa pozitivne strane, od samog početka upotrebe aplikacije nismo imali nikakve probleme sa njenim uparivanjem ili radom. Fotografije se unutar SnapBridgea izlistavaju kao thumbnailovi, a prenose se na uređaj čak i kada je aparat isključen jer koristi Bluetooth Low Energy modul. Kod fotografija u galeriji moguće je videti osnovni EXIF info (datum, vreme, rezolucija, veličina, tip aparata, žižna daljina, blenda i brzina zatvarača) i odatle je direktno je poslati, ili više njih zajedno, na mail, štampu, društvene mreže... Moguće je podesiti da se automatski na svaku fotografiju dodaje potpis u vidu EXIF informacije, komentara, logotipa ili vremena kada je fotografija napravljena (old school), kao i kreiranje „sopstvenog potpisa”. Dodatna pogodnost koju vam Nikon nudi je i nalog na servisu Nikon Image Space za backup fotografija. Potpuno je besplatno, sa neograničenim prostorom za skladištenje thumbnailova (fotografija veličine do dva megapiksela), ako se koristi SnapBridge aplikacija, u suprotnom postoje ograničenja.

Najveći kamen spoticanja koji možete primetiti između D3300 i D3400, ako uporedite specifikacije, jeste razlika u količini fotografija koje jedan i drugi mogu da naprave sa jednim punjenjem baterije. Dok D3300 može da zabeleži maksimalnih 700 fotografija, D3400 može čak 1200! Sa istom EN-EL14a baterijom. Kako bi ove vrednosti (broj fotografija po punjenju) mogle biti uporedive, koristiti se CIPA standard, koji navodi da se pri testiranju blic mora upotrebiti na polovini fotografija. Vodeći broj za blic kod D3300 je GN 12/39, odnosno GN 7/22 kod D3400. Prevedeno, bljesak blica kod D3300 dobacuje do 12 metara (39 stopa), dok je ta vrednost kod D3400 skoro dvostruko manja. Dakle blic je slabiji. Odatle razlika u količini zabeleženih fotografija na papiru. U praksi ovo znači da će vam baterija trajati jednako kod oba foto-aparata ako ne koristite blic, ali i ako ga budete koristili razlika u trajanju baterije ne bi trebalo previše da se oseti.

Sada se nalazite na mestu gde se putevi dele. Jedan vodi u smeru starijeg aparata sa oznakom D3300, koji zbog izlaska naslednika ima nikad nižu cenu za novi uređaj. Na drugom putu je ganc „novi” model „identičnih” performansi, sa mogućnošću povezivanja sa nekim od mobilnih uređaja. Zato jedino čime treba da se vodite i jeste da li vam je ta povezanost sa iOS/Android platformom potrebna ili nije. Ako nije, uzmite crvenu pilulu, ako jeste, uzmite plavu. Za koji god da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti, jer konkurencija i dalje spava čvrstim zimskim snom.

Vojislav VUJANIĆ

 
Canon EOS M10
Nikon D3400
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Inspiron 5567 i 5767
LG 34UC79G
LG 27UD58-B
TP-Link Groovi Ripple (BS1001)
LC-Power Gaming 985B Vindicator
Chieftec Stallion GP-01B-OP
Logitech Group
Mikrotik hAP ac lite (RB952Ui-5ac2nD)
Logitech C922 Pro
Sony MDR-ZX220BT
Logitech K780 Multi-Device Wireless Keyboard
TP-Link HA100

AF-P objektivi

Početkom 2016. Nikon je predstavio dva nova objektiva AF-P Nikkor 18-55mm 3.5-5.6G i AF-P Nikkor 18-55mm 3.5-5.6G VR. Ovo je prvi put da se „AF-P” oznaka pojavljuje kod dSLR objektiva i označava promenu motora za fokusiranje. Dosadašnji modeli sa AF-S natpisom, koriste SWM (Silent Wave Motor) kako bi funkcionisali tiše i brže u odnosu na prethodnike, dok nova generacija Nikonovih AF-P objektiva ide korak dalje. Oni koriste SM (Stepper Motor) koji omogućava bešuman rad uz maksimalnu brzinu fokusiranja, a sve zarad kvalitetnijeg snimanja video materijala. Nedostatak AF-S modela ogleda se u tome da integrisani mikrofon aparata beleži zujanje autofokusnog sistema, dok sa novim AF-P objektivima tih neprijatnih zvukova više nema i autofokus je brži kada se koristi LiveView. Novina je još i upotreba dva asferična elementa u njihovoj konstrukciji, pa nam iz Nikona tvrde da bi objektivi trebalo da budu i optički bolji, u što smo se i sami uverili. Obavezno obratite pažnju da uzmete model sa sufiksom „VR” (Vibration Reduction), koji je skuplji, ali olakšava snimanje videa i korišćenje aparata bez stativa u uslovima slabog svetla.

Osnovno:
24 Mpx, DX CMOS senzor, Expeed 4 procesor
Ostalo:
objektiv 18-55 mm, f3,5-5,6, stabilizacija slike unutar objektiva, ekran dijagonale 3 inča (921.000 tačaka), video 1080/720p 60fps, ISO100-25600, manuelne kontrole, HDMI, AV izlaz, Bluetooth
Proizvođač:
Nikon
Kontakt:
Refot B
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera