TEST OF TIME<>
012017<><>

Beach-Head 1 i 2

Mnogo pre nego što je preterana eksploatacija dana „D” kroz igre i filmove dovela do toga da vam se na samo pominjanje pojmova plaža i iskrcavanje u istoj rečenici sa usta otme „Zar opet?”, osmobitni desant na jednu bezimenu pacifičku plažu je bio pravi hit. U igri Beach-Head (goo.gl/ZEZArh, 68 KB) nalazite se u ulozi američkog admirala koji je dobio zadatak da zauzme ostrvce negde u Pacifiku i tako primora omraženog diktatora na kapitulaciju.

Na prvom ekranu birate da li ćete neprijatelja napasti direktno ili ćete pokušati da mu se prišunjate koristeći skriveni prolaz ispod ostrva. Skriveni prolaz je samo dodatni bonus nivo koji zapravo može doneti više štete (potopljenih brodova) nego koristi (poena), gde je potrebno provesti što više brodova kroz lavirint plutajućih mina i torpeda koja špartaju levo-desno. U prvom nivou se nalazite za komandama protivavionskog topa i obarate neprijateljske avione koji uzleću sa nosača i gađaju vas torpedima. Što manje aviona uspe da izbegne vatru i ispusti svoj smrtonosni tovar, to će više vaših brodova neoštećeno preći na sledeći nivo gde vas očekuje slična borba, s’ tom razlikom što ovde kontrolišete glavni 250 milimetarski top dok su mete protivnički brodovi. Povlačenjem džojstika na gore ili na dole određujete elevaciju cevi i domet vašeg hica, uz korekciju na osnovu stubova vode koji nastaju nakon promašaja. Neprijatelj istovremeno uzvraća vatru, pa ako odugovlačite može se desiti da ostanete bez kompletne flote.

Ostatak igre se odvija na kopnu, a broj tenkova na raspolaganju zavisiće od broja preživelih brodova. Prvo vas očekuje vožnja niz plažu uz izbegavanje prepreka, protivtenkovskih mina i topova, da biste na kraju stigli do ogromnog tenka na vrhu stene. Tenk ne gađate direktno već ciljate u bele kvadratiće na steni, pre nego što vas diktator satre jednim pogotkom i pošalje u novog guseničara na obali.

Drugi deo igre ima simpatičan podnaslov – The Dictator Strikes Back (goo.gl/IlZCj0, 80 KB) jer sada je moguće igrati i kao diktator, to jest braniti se umesto da napadate. U prvom nivou kao napadač prebacujete vojnike preko tri reda zidova kako biste uništili bunker koji konstantno puca nas vas, dok u ulozi diktatora upravljate mitraljezom iz bunkera. Sledeći nivo se odvija ispred zatvora i u zavisnosti od strane koju igrate pomažete, odnosno odmažete zarobljenicima da pobegnu. Ovde saveznici kontrolišu mitraljesko gnezdo, dok snage odbrane pomoću vojnika i tenkova zaustavljaju odbegle zarobljenike. Zatim sledi klasična vertikalno-skrolujuća pucačina sa helikopterom u glavnoj ulozi i jedini je nivo u kome vodite isključivo saveznike. Četvrti i poslednji nivo donosi konačni obračun između admirala i diktatora, koji stoje na suprotnim obalama reke i jedan drugog gađaju noževima.

Iako nastavak u solo varijanti nije ni približno zabavan kao prvi deo, mod za dva igrača nudi mogućnost istovremenog igranja u suprotstavljenim ulogama, pa konačno svima možete dokazati da ste najbolji komandos u komšiluku.

Darko MIHOKOVIĆ

 
Beach-Head 1 i 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Lunar Rescue
Kikstart II
Juno First
Kick and Run

Platforma:
C64
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera