TEST JOY<>
012017<><>

Logitech G900 Chaos Spectrum

Ekskluzivni švajcarski nožić

Logitech je izuzetno ažuran u obnavljanju ponude svojih igračkih periferija. Svaki model G serije koji smo probali bio je ozbiljan, zaokružen proizvod. Nismo sigurni da neki model možemo da proglasimo najboljim, ali G900 Chaos Spectrum je svakako poseban.

Počnimo od kutije koja se otvara da otkrije ovo čudo tehnike kao da je komad nakita. Estetika ovog „dragog kamena” kombinuje izgled svemirskog broda koji vam je sleteo na podlogu sa ipak sasvim jasnom pripadnošću „mišijem” rodu. Dakle izgleda moderno i ubedljivo a nije nefunkcionalan. Ono što odmah upada u oči (ruke) jeste da je G900 bežični miš i, još bitnije, izuzetno lagan bežični miš. Kvalitet upotrebljenih materijala i izrade je, očekivano, vrhunski. Kombinacija mat plastike ispod šake i na mestima kontakta i sjajne tamo gde ne smeta, a izgleda atraktivno (doduše privlači prašinu), urađena je planski i sa ukusom. Gornji deo ima „kanjon” koji deli oslonac za šaku od osnovnih tastera i „grebena” izrađenog od pomenute sjajne plastike koji sadrži skrol točkić, tastere za promenu rezolucije i indikator punjenja baterije i trenutno izabrane rezolucije. Osim dizajnerske slobode, prisustvo ovog kanjona posledica je i načina na koji su osnovni tasteri pričvrćeni za miš. Nezavisni od tela miša, ovi tasteri imaju metalne šarke i opruge što, uz vrhunske prekidače, daje specifičan osećaj koji uliva poverenje, jer tasteri zaista deluju čvršće. I ostali tasteri su vrhunski, bočni imaju jasan hod koji osigurava da tačno znate kolika sila je potrebna za aktivaciju. Tasteri za promenu rezolucije nešto su mekši, ali se takođe neće desiti da ih pritisnete slučajno, iako vam se i ’+’ i ’-’ nalaze ispod prsta istovremeno.

Skrol točkić je poznati Logitech Infinite Scroll koji je izuzetno tvrd, ali jasan i siguran, a kad se otkoči „leti”. Ovaj skrol definitivno nije za svakoga i odbiće neke potencijalne korisnike, ali je u želji da ovaj model učini što univerzalnijim, proizvođač očigledno upotrebio skrol koji je koristan u svakodnevnoj/kancelarijskoj upotrebi, iako se nalazi na igračkom modelu.

G900 je projektovan da odgovara svakom gripu, kao i levorukim i desnorukim korisnicima i mi smatramo da su Švajcarci u tome uspeli. Miš zaista sjajno leži u ruci, bez obzira kako ga držite. Naravno, lični utisak i navike mogu da odbiju potencijalne korisnike naviknute na drugačiji oblik i masu.

Način na koji je Logitech napravio G900 upotrebljivim za levoruke i desnoruke je genijalan. Naime, nosač bočnih tastera je odvojiv i može da se zameni lajsnom sjajne plastike koja efektivno blokira bočne tastere. G900 tako može da ima tastere sa leve, desne, obe strane ili da uopšte nema bočne tastere. Elegantno, seksi, korisno i skupo, ali ovaj miš očigledno nije namenjen onima koji kupuju modele sa najboljim odnosom cene i performansi.

Pomenuli smo da je G900 bežični miš, što je donekle istina. U pakovanju se pored risivera dobija i kabl koji, osim za punjenje, služi i za komunikaciju, te je miš fleksibilan i po pitanju vrste komunikacije. Mi tokom testiranja nismo imali nikakvih problema sa bežičnom vezom i igrački bežični miševi definitivno nisu više stvar mode, već sasvim upotrebljive igračke, a možda i takmičarske (jeres!) periferije. Proizvođač obećava 32 časa (u softveru stoji 29) igranja na jednom punjenju i, iako nismo isprobavali ovu tvrdnju „do kraja”, miš je korisćen za igranje preko dvadeset časova i još je bio živahan pre nego što je isključen i spakovan.

Osnovno „oružje” ovog modela je PMW3366 optički senzor maksimalne rezolucije 12.000 tačaka po inču, već viđen na vrhunskim modelima ovog proizvođača. Rezolucija senzora može da se menja od dve stotine do maksimalne, u koracima od po pedeset tačaka po inču. Na raspolaganju vam je pet vrednosti koje možete da prilagodite potrebama i da šaltate kroz njih u zavisnoti kakve izazove igra postavlja pred vas.

Očekivano, tu su i sve opcije za dodeljivanje alternativnih funkcija tasterima i snimanja i podešavanja makroa. Sva podešavanja moguće je sačuvati u pet profila, što je sasvim dovoljno većini korisnika. Da ne zaboravimo 16,8 miliona boja za osvetljenje logoa proizvođača i propratne svetlosne efekte.

Malo je reći da nas je G900 Chaos Spectrum oduševio. Ovaj miš je spoj vrhunske tehnologije, najkvalitetnijih komponenti, preciznog senzora visoke maksimalne rezolucije, sa obiljem podešavanja, u kombinaciji sa kvalitetom izrade i izgledom koji je ubedljiv, ali ne vulgaran. Da to ne bude sve, tu je i mogućnost podešavanja za desnoruke i levoruke koje je do skora Logitech zapostavljao, kao i bežično/žična konekcija koja vam omogućava da ovaj model povežete i sa igračkim laptopom. G900 može da bude i igrački miš i osnovni miš za rad, kao i vrhunski bežični miš.

Logitech G900 Chaos Spectrum je sa cenom od oko dvadeset hiljada dinara bukvalno najskuplji miš na domaćem tržištu. Ovo je luksuzna roba i, kao i kod svake luksuzne robe, teško je opravdati cenu jer argumenti protiv uglavnom imaju razum i ekonomiju kao potporu. Ali opet, kao i kod svake luksuzne robe, ovakav miš se kupuje jer želite i možete sebi da ga priuštite.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Logitech G900 Chaos Spectrum
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony PlayStation VR

 JA, IGRAČ
Pesoptimizam

Senzor:
optički, maks. rezolucija 12.000 tpi
Broj tastera:
5 (9) + scroll točkić
Ostalo:
promena rezolucije u maksimalno pet koraka između 200 i 12000 tpi u koracima od po 50 tpi, prilagođavanje podlozi, mogućnost snimanja i finog podešavanja makroa, interna memorija sa tri profila, podešavanje pozadinskog osvetljenja u 16,8 miliona boja, prilagođavanje miša levorukim i desnorukim korisnicima dodavanjem ili uklanjanjem bočnih tastera, wireless/USB veza
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera