VREMENSKA MAŠINA<>
122016<><>

Euro PC II, Udaj Husein i Nokia 7600

Broj 75, decembar 1990.

Prvog decembra, u podzemnom kopu 40 metera ispod kanala La Manš dolazi do susreta radnika sa Britanske i Francuske strane, čime je uspostavljena prva zemaljska veza između Britanskog ostrvlja i Evrope nakon 8000 godina. Devetog decembra Slobodan Milošević postaje predsednik Srbije, što istog dana u Poljskoj uspeva i Lehu Valensi. Dvadeset trećeg decembra, Slovenci izglasavaju otcepljenje i počinju sa pripremama za izlazak iz SFRJ.

 
Decembar je pravi mesec za izbor kompjutera godine u nekoliko kategorija, a te prestižne izbore organizujemo na Evropskom nivou u saradnji sa magazinom „Chip” i drugim časopis-selebritizima iz tog perioda. U kategoriji kućnih kompjutera, očekivano, pobeđuje Commodore Amiga 500, u kategoriji laptopa Psion MC400, a nagradu u klasi PC kompatibilaca ranga 8088-80186 uzima Schneider Euro PC II. U rubrici „operativni sistemi” imamo slastan privju MS-DOS 5.0, Microsoftovog OS-a za koji zli jezici kažu da je bio pretposlednji stabilni OS koji je kompanija iz Redmonda ikada proizvela.

U ovomesečnom „Svetu igara” prisutna je najveća gomila igara koje nisu ostavile nikakav istorijski pečat. Da li se možda vi sećate naslova kao što su Aquanaut, Joe Blade, Murder, Satan, Airport, Shadow Warrior (nije onaj legendarni), Kendo Warrior, Killing Game Show? Ni mi...

Broj 147, decembar 1996.

 
Dvanaestog decembra, Udaj Husein, stariji Sadamov sin, biva teško ranjen u pokušaju atentata. Dan kasnije, na sednici saveta bezbednosti Kofi Anan biva izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Dvadesetog decembra, kompaniju NeXT u vlasništvu Stiva Džobsa kupuje Apple Computer, čime je pokrenut proces Džobsovog povratka na čelo kompanije koji će uslediti ubrzo nakon toga.

Aktuelan, sadržajan, markantan, novi broj našeg časopisa je sve to i mnogo više. U „Aktuelnostima” kukamo kako Amiga Technologies još uvek nije dobila novog vlasnika, a u „Prstu na čelo” imamo viziju fuzije mobilnog telefona i računara, ali zapažamo da to neće ići tako lako jer Java jezik zahteva čitavih 15 megabajta, koje je nemoguće napakovati na tako mali prostor. Imamo izveštaj sa COMDEXA u Las Vegasu, pišemo o primeni računara u obezbeđenju lica i objekata, a testiramo i zilion primeraka aktuelnog hardvera.

 
Hajlajt „Sveta igara” je fantastični The Elder Scrolls: Daggerfall, koga Macedonić secira iz svih aspekata. Ova legendarna TES igra poznata je po terenu čija je površina pet puta veća od Skyrima – jednom strimeru je nedavno trebalo 60 sati da je prepešači! Od ostalih igara vrednih spomena tu su Harvester, Syndicate Wars, Ace Ventura...

Broj 243, decembar 2004.

Petnaestog decembra u bioskope dolazi „Devojka od milion dolara”, budući dobitnik Oskara za najbolji film (režija Klinta Istvud, uloge Hilari Svonk i Morgan Frimen). Deset dana kasnije, Kasini orbiter lansira sondu Hajgens koja 14. januara 2005. godine uspešno sleće na Saturnov mesec Titan. Dvadeset šestog decembra, snažan zemljotres na severu Sumatre pokreće seriju cunamija koji devastiraju priobalje Tajlanda, Indije, Šri Lanke, Bangladeša i drugih zemalja, pri čemu strada između 230.000 i 280.000 ljudi.

 
U rubrici „Primena” pišemo o predviđanju asteroidnih udara, u „Test Driveu” o jeftinim Džiforsovima, prostranim hard-diskovima (Maxtor Diamondmax od 300 gigabajta!) i sistemima za vodeno hlađenje procesora. Rubriku „Phone Zone” započinjemo opisom Nokie 7600, stilski veoma čudnog telefona koji se odlično primio na domaćoj estradi.

Decembar 2004. bio je mesec u kome smo uživali uz Half-Life 2, koji je za promenu dobio ocenu 93 umesto 99, koliko je zaradio neponovljivi kec. Ostatak „Sveta igara” je podjednako ukusan – pišemo o legendama kao što su Vampire the Masquerade – Bloodlines, Medal of Honor: Pacific Assault, FlatOut, NFS Underground 2, Roller Coaster Tycoon 3...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Promene u svetu finansija

 PRIMENA
„Ozbiljna” upotreba VR i AR

 NA LICU MESTA
Epson prezentacija
Samsung donacija
Mimaki prezentacija
Web Summit 2016
Huawei i Telekom Srbija
Voxxed Days Belgrade 2016

 KOMPJUTERI I FILM
Rogue One: A Star Wars Story
Sing
Assassin’s Creed
Underworld: Blood Wars
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Kako postati programer (3): Prve linije kôda

 VREMENSKA MAŠINA
Euro PC II, Udaj Husein i Nokia 7600
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Obraz IT obrazovanja
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera