TEST RUN<>
122016<><>

Cecilia 5.2.1

Zvuci koji iskrivljuju uvo

Da li su vam potrebni zvučni specijalni efekti? Želite li od obične buke u pozadini da napravite nešto korisno i dočarate zvuk čistog straha i nelagode? Ili jednostavno želite da se igrate laboratorije zvuka? Možda imamo odgovor za vas. Ili bar preporuku u svakom slučaju. Cecilia je proizvod tima Ajax Sound Studio. Trenutno je dostupna verzija 5.2.1, a glavna svrha programa je manipulisanje audio-materijalom, dakle obrada zvuka.

U praksi, to znači da treba da imate neki gotov audio-fajl, koji ćete u Ceciliji prilagoditi konkretnim potrebama ili istraživati, testirati i menjati dok se (slučajno ili namerno) ne pojavi nešto što vam se dopadne i čemu možete da pronađete namenu. Naravno, nama se kao rođenim avanturistima više dopala ova druga varijanta, istraživanja i testiranja, pa smo krenuli da se naoružavamo audio-fajlovima koje bismo menjali do neprepoznatljivosti. Nažalost, Cecilia ne podržava importovanje MP3 i sličnih formata koje koristimo svaki dan već ćete morati da se potrudite da pronađete ili napravite neki od sledećih: WAV, AIFF, FLAC, OGG, SD2, AU ili CAF. Naše iskustvo je bilo najbolje sa fajlovima WAV i AIFF formata.

Da biste se bacili na posao trebaju vam dve stvari: audio-fajl koji želite da menjate i modul po kome ćete ga menjati. Nije važno da li prvo ubacujete audio-fajl ili birate modul, ono što je važno jeste da su oba prisutna kako biste se bacili u avanturu.

Cecilia je već opremljena gotovim modulima koje možete koristiti, a oni su podeljeni u osam kategorija: Dynamics, Filters, Multiband, Pitch, Resonators&Verbs, Spectral, Synthesis i Time. Sve kategorije zajedno čine broj od preko 50 gotovih modula koji su vam na raspolaganju za manipulaciju zvukom. Ukoliko vam oni nisu dovoljni, možete odabrati opciju Open module as text gde možete izmeniti bilo koji modul kako vam odgovara.

Cecilia nastavlja svoj put u Pyo (Python modul) okruženju, započet u verziji 4, koja je prva verzija prepisana na Python, tako da se možete koristiti i programiranjem, odnosno kodiranjem za izmenu postojećih pa i kreiranje novih modula u Ceciliji. Zvuk koji ste ubacili će se po importovanju pojaviti samo kao ravna linija na vrhu prozora, a vaše je dalje šta ćete sa njom da radite i kako će krajnji rezultat, najpre izgledati, a zatim i zvučati. U tom procesu će vam od pomoći biti alatke koje možete pronaći u desnom gornjem uglu. Tu se nalaze meniji koji omogućavaju manipulaciju procesora, waveform i stochastic generatora. Menjanjem nekih od ovih opcija, bitno utičete na krivu koju formira vaš importovani fajl, a time i način na koji on zvuči. Ukoliko ste pravi eksperimentator, preporučićemo i pencil alatku koja dozvoljava da rukom odnosno mišem iscrtavate krivu, što znači da ona može biti pravilna ili nepravilna, sa pikovima visokim i čestim koliko god vi to želite. Možda najzanimljivija rešenja dolaze upravo kao produkt rada ovom alatkom.

Sem ovih alatki, u donjem delu ekrana su slajderi koji takođe filtriraju zvuk, izdvajaju frekvencije i izobličuju zvuk. Prednost ovih slajdera je što se zvuk menja tu pred vašim ušima i podešavate ih u onolikoj meri koliko vam treba u tom trenutku. Moramo napomenuti da, s obzirom na to da svaki modul ima svoje odlike, varira i broj i priroda slajdera koji idu uz taj konkretan modul. Svaki modul ima svoj set slajdera.

Kao krajnji rezultat ćete, naravno, dobiti izmenjen zvuk. U zavisnosti od modula i krive, to mogu biti manje promene, a ako se potrudite vrlo lako može da se desi da rezultat ni ne podseća na početni zvuk. Dobićete nešto što bismo mogli nazvati zvučnim efektima. Zvuci mogu podsećati recimo na efekte iz starijih naučno fantastičnih filmova, slično zvucima iz dubine mora, a možda i svemira ili zvucima laserskog ili elektromagnetskog oružja. U slučaju nekih drugih modula, možete se osetiti kao da ste u društvu Marka Snoua koji je radio muziku za seriju „Dosije X”, gde se teme uglavnom svode na sablasne zvuke čija je svrha da učine atmosferu strašnom i napetom. Eksperimentisanje će prolazak automobila pretvoriti u pesmu cvrčaka, a cvrkut ptica u puls svemira i tako redom. Prepuštamo vašoj kreativnosti da dođe do izražaja. Često ćete imati i neodoljivu želju da prekinete vašu kreaciju jer će uši negodovati. Na kraju krajeva i sami tvorci programa kažu da je Cecilia namenjena za ear-bending sonics(zvuke koji iskrivljuju uvo), pa ćete sigurno i sami biti u prilici da se uverite u to. No, ne dajte da vas to obeshrabri – novi modul, nova kriva, novi zvuk... testirajte!

Vaših ruku delo ne mora da pronađe primenu u potpunosti, možda će prosto neki delovi od samo par sekundi biti od koristi, pa ćete poželeti da sačuvate samo taj deo. Čak i u tom slučaju, rad se isplati.

Ako ćemo tražiti mane, Cecilia ih ima mnogo. Od toga da su meniji prilično šturi i pomalo konfuzni, preko toga da pop-up objašnjenja o funkcijama alatki iskaču u buljucima i često smetaju pri radu, do toga da program baguje i krešuje ničim izazvan. Međutim, program je besplatan, pa ćemo mu progledati kroz prste neke stvari, a uz to je i beskrajno zabavan. Ishodi mogu biti neočekivani, a eksperimentisanju je jednostavno nemoguće odoleti. Pored svih mana, rad u ovom programu je jednostavan i daje neobične rezultate pa ćemo ga svakako preporučiti uz dobru ocenu, bilo da želite rezultate za ozbiljan rad i primenu, bilo da samo želite da se zabavite i eksperimentišete.

Gordana RADOVIĆ

 
Corel WordPerfect Office X8
GOM Audio 2.2.3
FastStone Image Viewer 6.0
Origin 2016
LaTeX 2e
NeuralStyler
Universal Extractor 1.6.1
Wise Game Booster 1.38
Auslogics Browser Care 4.1
System Information Viewer 5.12
Dictation Pro 1.02
Cecilia 5.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Ninite
Sublime Text 3
AdvancedRenamer 3.73
Momentum 0.91
Clip TTL 1.06
Live Screensaver Creator 2.3
Next Image / Previous Image
Pick & Save Images 2.0
ScreenWings
Simple Software Restriction Policy 2.1
Tiny Beest Image Optimization 0.0.9

Tip:
obrada zvuka
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
23,9 MB, 29,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
ajaxsoundstudio .com /software /cecilia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera