TEST RUN<>
122016<><>

Wise Game Booster 1.38

Dodatna energija za igranje

Kako od babe napraviti devojku, pitanje je sa kojim se alhemičari muče od kad je sveta i veka. Sličan problem imaju i pasionirani igrači čiji novčanici ne mogu da isprate zahteve novih naslova, pa se pitaju kako od odrtavelog hardvera da naprave moćnu konfiguraciju bez ulaganja novca. Svakom dobronamerniku sa IQ-om većim od onog koji ima kora suvog drveta, jasno je da je barem ovo potonje nemoguće. Ipak, zakonima fizike prkose zaposleni u kompaniji Wise koji tvrde da imaju rešenje...

Kada već problem ne možete da rešite hardverski, zašto ne probati proždrljivim alama da doakate softverski? Game Booster će vam u tom nastojanju pomoći, tako što će izvršiti seriju izmena na nivou samog operativnog sistema i na taj način pokušati da „iscedi” još koji frejm više za igru koju ste nameračili da pređete. U teoriji, program deaktivira nepotrebne procese koji „čuče” u pozadini, gasi programe koji nisu neophodni u memoriji za vreme igračke sesije, a napada i tweakuje neka sistemska podešavanja za koja smatra da će uticati na konačne performanse. Verujemo da je vama, baš kao i nama, čitav ovaj proces poznat i da dobro znate na šta se svodi, ali Wiseovci kažu da se Game Booster izuzetno jednostavno koristi i da se cela akcija praktično svodi na jedan klik mišem. Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali dobro – naseli smo na priču.

Program će po pokretanju obaviti (opciono) skeniranje sistema i na radnu formu „poizbacivati” ikonice pronađenih igara. Ako pretpostavljate da je to zbog toga kako bi se sistem lakše prilagodio svakom pojedinačnom naslovu i kako biste izradili svojevrsne profile koji će sadržati naročita podešavanja, varate se. Osim što igre na ovaj način možete da pokrećete sa jednog mesta, ne postoji ama baš nikakav razlog za postojanje dotične opcije. Ništa se ne menja i Game Booster ne nudi alatke preko kojih biste uspeli da obavite potrebna tweakovanja. Da stvar bude još čudnija, na našoj test mašini program nije detektovao nijednu igru i na spisak smo ih dodavali ručno, mada ne znamo sa kojim ciljem. Valjda da proverimo da li će se pojaviti na ekranu ili ne.

Game Booster nudi tri radna modula koji redom „napadaju” aktivne procese, servise, ali i sistemska podešavanja. Skeniranje je automatsko i preko naročite skale se upoznajete u kakvom stanju se računar nalazi. Pored toga, na osnovu brojčanih vrednosti, nudi vam se uvid u potencijalne probleme za svaku pojedinačnu oblast, baš kao i famozna opcija Optimize All koja vas vodi do obećane nirvane. Ukoliko ste oprezni po prirodi, izmene možete da obavite za svaku izlistanu oblast pojedinačno, pa čak i da na ekran „pozovete” spisak itema koji su označeni za odstrel. U slučaju optimizacije sistemskih funkcija na raspolaganju je kratko tekstualno pojašnjenje iz kojeg možete da zaključite o prirodi izmena koje će se izvršiti, dok u slučaju procesa isto nije moguće. Servisi su negde u sredini priče i štura objašnjenja postoje, mada je od mnogo većeg značaja to što će program za svaki dati preporuku da li ga valja ostaviti aktivnim ili poslati u večna lovišta. Naravno, ne morate da poslušate.

Ako se plašite da će načinjene izmene da budu trajne i da možete da napravite papazjaniju na sistemu – nemojte. Sigurnosni mehanizam postoji i prisutan je u vidu Restore funkcije koja će poništiti preduzete akcije. Nije u pitanju klasična Undo funkcija i zato budite oprezni, ali imajte na umu i to da se većina izmena poništava jednostavnim restartovanjem računara. Sledeća linija odbrane je takozvana bela lista na koju šaljete programe koje želite da izuzmete iz procesa terminacije i zadržite ih u memoriji. Inače, za procese je moguće videti i koliko troše memorije, baš kao i koliko oduzimaju slobodnog procesorskog vremena. Za njih je omogućena i automatska Google pretraga u nedostatku integrisanih informacija.

Iako u teoriji nudi jedno, Game Booster u praksi donosi nešto sasvim drugo. Umesto sistemskog tweakera koji je sposoban da se prilagođava svakoj igri pojedinačno, u pitanju je program koji pre liči na klasičan softverski čistač. Sem nekoliko tweakova koje može da obavi na sistemskom nivou, sve se svodi na terminaciju pokrenutih programa i pozadinskih procesa. U tome nema ničeg spornog, osim da sve to možete da obavite i ručno bez trošenja pet megabajta slobodnog prostora na hard-disku. Istina, Game Booster zaista donosi rešenje koje oslobađa memoriju i rasterećuje procesor preko jednog klika mišem, ali je veliko pitanje koliko će to u praksi da napravi razliku. Windows će ionako većinu programa da „suspenduje”, pa jedino što možete da očekujete je da uštedite nešto radne memorije.

U svakom slučaju, od programa smo očekivali više, pa čak i da bude jednostavniji za upotrebu (slepo pritiskanje tastera Optimize All ga ne čini takvim). Nakon nešto vremena provedenog u „druženju” sa njim, uviđate da i nema toliko toga da ponudi, iako je upakovan u simpatičnu upravljačku košuljicu. Preporučujemo ga ljudima sa malom količinom radne memorije i onima koji ne koriste neki klasičan softverski čistač ili je možda bolje reći tweaker. Takođe, Game Booster nije alatka namenjena naprednim korisnicima jer zapravo ni ne nudi napredne alatke i mogućnosti. Sreća u nesreći je što je program za krajnjeg korisnika potpuno besplatan i što sami možete da vidite da li vam obavlja posao ili ne. Mi se nešto baš i nismo oduševili viđenim.

Vladimir PISODOROV

 
Corel WordPerfect Office X8
GOM Audio 2.2.3
FastStone Image Viewer 6.0
Origin 2016
LaTeX 2e
NeuralStyler
Universal Extractor 1.6.1
Wise Game Booster 1.38
Šta mislite o ovom tekstu?
Auslogics Browser Care 4.1
System Information Viewer 5.12
Dictation Pro 1.02
Cecilia 5.2.1
Ninite
Sublime Text 3
AdvancedRenamer 3.73
Momentum 0.91
Clip TTL 1.06
Live Screensaver Creator 2.3
Next Image / Previous Image
Pick & Save Images 2.0
ScreenWings
Simple Software Restriction Policy 2.1
Tiny Beest Image Optimization 0.0.9

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,77 MB, 4,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .wisecleaner .com /wise -game -booster .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera