TEST RUN<>
122016<><>

FastStone Image Viewer 6.0

Neiskvaren!

Nakon što su u kompaniji ACD Systems odlučili da omiljeni grafički viewer širokih narodnih masa – ACDSee, pretvore u glomaznu tvorevinu za „sve i svašta”, normalno je da su korisnici pohitali da potraže alternativu. O njima smo pisali više puta, a poslednju put, onako „na gomili”, još u SK 1/2014. Tada smo pomenuli i Image Viewer kao veoma dobru alternativu nečemu što je ACDSee predstavljao godinama unazad. Prošle su gotovo tri godine od tada i FastStone je svoju flagship aplikaciju polako nadograđivao, da bi nedavno svetlost dana ugledala i verzija 6.0...

Program je i dalje besplatan i ne guši korisnika reklamnim i drugim umarajućim sadržajem. Jednostavno, brzo i čisto prelazi na glavni upravljački interfejs ili, umesto toga, omogućava da podignete prikaz materijala preko celog ekrana i odatle pristupate dodatnim opcijama. Moramo da priznamo da smo i mi bili među onima koji su pomislili da će verzija 6.0 predstavljati prekretnicu i da će u FastStoneu nasesti na vizuelno-organizacione zamke koje tako lako hvataju druge razvojne timove. Upravo zbog toga je nakon obavljene instalacije (bolje je reći, nadogradnje) usledio mali šok, jer se pred našim očima našlo dobro poznato radno okruženje. Razlike moraju da se traže, bukvalno, lupom, jer Image Viewer izgleda identično kao prethodna iteracija. Ni reči nema o reorganizaciji korisničkog okruženja, biflovanja menija dodatnim funkcijama i usporavanju programa mogućnostima koje ama baš niko ne koristi. Možemo da kažemo da je na delu pravo vanila iskustvo na koje nas je FastStone tokom godina i navikao. Evolucija da, ali revolucija – nikako! Sve kao da ide po onoj narodnoj poslovici „tiha voda breg roni”. Nama se dopalo.

Autori ističu da Image Viewer 6.0 pegla uočene bagove i donosi određen broj poliranih funkcija koje u prethodnim verzijama nisu igrale onako kako je orkestar svirao. Pored toga porađeno je i na novim funkcijama koje će, ruku na srce, primetiti samo oni koji program koriste svakodnevno, punim plućima. Tako je, recimo, apgrejd doživela Straighten/Rotate funkcija, dodata su dva zum filtera, u sekciji za kropovanje materijala sada je moguće „pozvati” prikaz preko celog ekrana, slikama može da se pristupa čak i kada se nalaze u drugom folderu (program automatski prelazi na njega nakon što „odgledate” poslednju sliku u folderu u kojem se nalazite) i tako dalje. Mnogima može da se učini da je broj novina mali i da ne opravdava skok verzije na ceo broj, ali ne treba zaboraviti da je ovo već peti apgrejd programa u ovoj godini i da su autori svaki put štrpnuli tu i tamo kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

Za one koji ne znaju ponovićemo da je Image Viewer čistokrvni „pregledač slika”, koji ne koketira sa ostalim tipovima multimedijalnih fajlova i ne pokušava da glumi foto-menadžera. Baš zbog toga je namenjen svakodnevnoj upotrebi, jer je dovoljno okretan, a opet sadrži više nego kvalitetan izbor propratnih mogućnosti. Bez ikakvih problema možete da ga koristite za resizeovanje slika, kropovanje sadržaja, konverziju, pa čak i neke naprednije obradne radnje (kao što je uklanjanja efekta „crvenih očiju”, na primer). Najlepše od svega je što su sve funkcije na dohvat ruke, čak i kada se nalazite u režimu prikaza preko celog ekrana. Dovoljno je da miš „odrulate” do neke od ivica ekrana da bi se pojavile naročite trake sa alatkama. Na isti način pristupate i thumbnail prikazima slika u aktuelnom direktorijumu, podacima iz EXIF zaglavlja ili uobičajenim sekcijama iz pull-down menija. Komande u potpunosti mogu da se prilagode željama i ukusima korisnika, što je još jedan veliki plus.

Image Viewer nikad nije spadao među šampione kada je broj podržanih formata na ulazu u pitanju. Tako je i ovog puta, ali mora da se naglasi da je tu sve ono što prosečnom kućnom korisniku može da zatreba. Na meniju su praktično svi širokorasprostranjeni formati zapisa (naravno, i PSD), kojima su pridodati RAW formati koje „proizvode” aparati devet poznatih proizvođača. Sve u svemu, na raspolaganju je podrška za 25 različitih ekstenzija, što na kraju dana i nije tako loše. Kada je snimanje u pitanju, materijal može da se pretoči u devet formata, među kojima je i PDF.

FastStone Image Viewer je program sa pedigreom koji nekako uspeva da odoli modernim trendovima. Nekima se takva postavka stvari neće svideti jer korisnički interfejs sve teže odoleva zubu vremena, ali većina je spremna da pređe preko toga zarad funkcionalnosti, brzine i jednostavnog korišćenja. Ne treba zaboraviti da je program za krajnjeg korisnika potpuno besplatan, a znamo kako su drugi projekti ove vrste završili i kakve astronomske cifre su u opticaju. Dalje, Image Viewer vas ne zavarava i ne zahteva preuzimanje drugih programa matične kompanije ili hvatanje za džep kako bi se otključale „napredne” funkcije. To je još jedan od razloga zašto je naš favorit i zašto će još dugo vremena biti deo svake nove instalacije. Konačno, možete da ga preuzmete i u portabilnoj verziji, a jedini pravi nedostatak je što autori nikako da smognu snage i programski kod konačno „pretabaju” u 64-bitnu sintaksu. Na kraju još da napomenemo da Image Viewer nije besplatan ukoliko mislite da ga koristite u komercijalne svrhe, ali da autori nijednu funkciju nisu „zaključali”. Za 35 „zelenih novčanica” dobijate pristup svim budućim verzijama programa, ali činite i dobro delo jer FastStone treba podržati.

Vladimir PISODOROV

 
Corel WordPerfect Office X8
GOM Audio 2.2.3
FastStone Image Viewer 6.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Origin 2016
LaTeX 2e
NeuralStyler
Universal Extractor 1.6.1
Wise Game Booster 1.38
Auslogics Browser Care 4.1
System Information Viewer 5.12
Dictation Pro 1.02
Cecilia 5.2.1
Ninite
Sublime Text 3
AdvancedRenamer 3.73
Momentum 0.91
Clip TTL 1.06
Live Screensaver Creator 2.3
Next Image / Previous Image
Pick & Save Images 2.0
ScreenWings
Simple Software Restriction Policy 2.1
Tiny Beest Image Optimization 0.0.9

Tip:
grafički viewer
Potrebno:
Windows
Veličina:
6,14 MB, 14,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
faststone .org /FSViewerDetail .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera