TEST RUN<>
122016<><>

GOM Audio 2.2.3

Plejer, i to audio!

Malo je onih koji nisu čuli za kompaniju Gretech. Svoje mesto pod digitalnim suncem zaslužili su izradivši jedan od najkvalitetnijih video-plejera – GOM Player, čiji razvoj nakon 10 godina bitisanja na softverskoj pijaci i dalje traje. Ipak, malo je poznato da iz njihove kuhinje dolazi još nekoliko veoma korisnih alatki, među koje se ubraja i GOM Audio.

Kao što naziv programa sugeriše, reč je o audio-plejeru – običnom, svedenom i prilagođenom tako da ga može koristiti svako. Zapravo, autori su želeli da korisnicima na raspolaganje ostave što manje zbunjujućih opcija i kontrolu nad „oblikom” reprodukcije prepuste automatici. U velikoj meri to im je i uspelo, što će verovatno odbiti korisnike koji su se priklonili modernim standardima u klasi, koji podrazumevaju obilje opcija za organizaciju audio-biblioteke i manipulaciju pesmama na sijaset različitih načina. GOM Audio odstupa od šablona i nudi klasično iskustvo upotrebe, baš kao ono koje je nekad donosio Winamp ili prethodne verzije AIMP-a.

Upravo zbog toga, upravljačko okruženje ima prepoznatljiv oblik/izgled. Radna forma je sićušna i na noj se nalaze komande za kontrolu toka reprodukcije, seekbar, informacije o nazivu pesme i imenu izvođača, te nenametljiv vizualizer koji „skače” prateći ritam muzike. Razlika u odnosu na vedete iz klase su što je interfejs u potpunosti „sravnjen”, tako da se komandni dugmići ne izdvajaju, a na prvi pogled stiče se utisak da su opcije suviše blizu jedna drugoj i da je prostor mogao da bude nešto bolje uređen. S druge strane, svidelo nam se što se na samom vizuelizeru nalaze postavljeni thumbnailovi numera oko one koja se trenutno „emituje”. Na taj način vidite koja je bila prethodna, a koja će da bude naredna pesma i možete da se klikom miša prebacite na bilo koju od njih. Program ne podrazumeva automatsko preuzimanje omota albuma i ostalog grafičkog materijala (što je prava šteta), pa se on pojavljuje isključivo ako je „prilepljen” u zaglavlje same audio-datoteke. To možete da uradite i sami iz ugrađenog editora, baš kao i da po sopstvenom nahođenju menjate tekstualne informacije za svaku pesmu u bazi.

Plejlista se nalazi („zalepljena”) odmah ispod forme koja sadrži komandne dugmiće i time je klasičan look & feel programa zaokružen. Ovde nema puno iznenađenja, osim što je važno napomenuti da istovremeno možete da baratate sa nekoliko plejlista istovremeno – smeštaju se u naročite tabove, kao u nekom internet pregledaču. Pored dodavanja pojedinačnih fajlova i sadržaja čitavih foldera, na listu je dozvoljeno postavljati i URL-ove. Izrađeni miksevi mogu da se snime u M3U, PLS ili ASX formatu, pa čak i da se obavi skladištenje više plejlista istovremeno. Inače, sortiranje može da se obavi po imenu pesme ili nazivu fajla, na osnovu naziva albuma ili jednostavno sve može da se izmeša po principu slučajnog izbora. Na prvi pogled, jedino što nedostaje je opcija Search koja je iz nekog razloga „parkirana” pod skute menija Select i potrebna su dva klika mišem da bi se polje za upis tražene fraze pojavilo na ekranu.

Korisnik po potrebi može da pozove klasičan desetokanalni grafički ekvilajzer koji se, po defaultu, pojavljuje sa leve strane osnovne radne forme. Podešavanja mogu da se snime, a omogućeno je i korišćenje predefinisanih šablona koji zvuk na izlazu oblikuju u format pogodan za preslušavanje različitih žanrova muzike (rok, rege, pop, klasična, tehno, dens...). Naročito zanimljiv deo ekvilajzer sekcije nosi naziv Effects i, kao što mu ime nagoveštava, ovde se nalaze opcije za dodatno „igranje” sa zvukom. Tako se, na primer, može podesiti tempo reprodukcije, numera pokrenuti unatraške, odnosno aktivirati efekti koji emuliraju reprodukciju u gabaritnom prostoru, sobičku, crkvi (!) i tako dalje. Naravno, podržano je snimanje podešavanja, korišćenje pripremljenih šablona, a valja istaći da je manipulacija opcijama jednostavna i obavlja se preko serije naročitih klizača.

Važan deo programa odnosi se na rad sa rečima za pesme. One se, logično, povlače iz online baze, a dozvoljeno je i da u naročiti desktop vidžet „prevučete” LRC datoteke uskladištene lokalno. Reči se prikazuju u karaoke maniru, doduše red po red, ali i to je bolje od ručnog skrolovanja. GOM Audio podržava i rad na sinhronizaciji reči sa zvukom i u tom slučaju zahteva otvaranja GOM naloga. Čini se kao previše posla oko trivijalne nagrade... Stvar koja nam se u ovoj sekciji takođe nije svidela je što program u većini slučajeva ne obavlja automatsku pretragu online baze reči za pesme (a trebao bi), već to morate da radite ručno i to upisivanjem ključnih reči. Nakon toga dobija se lista pogodaka, onda vršite izbor i tek tada sledi provera u praksi.

GOM Audio radi pod svim aktuelnim (i onim „kaširanim”) verzijama Windowsa. Urađen je u old school maniru i pravi je vegetarijanac kada je potrošnja hardverskih resursa u pitanju. U našem slučaju, procesoru je oduzet od jednog do tri procenta slobodnog vremena, dok je potrošnja memorije uglavnom iznosila oko 65 megabajta. Nije loše! Program ne može da se pohvali sveobuhvatnom podrškom za ulazne formate zapisa, ali oni najrasprostranjeniji su tu: MP3, WAV, FLAC, APE, M4A, OGG, MID... Na to treba da se doda i mogućnost preslušavanja audio-CD-ova, pokretanje podkastova i uživanje u sadržaju online radio-stanica.

Uzevši sve u obzir, GOM Audio je više nego kvalitetna alternativa klasičnim audio-plejerima. Program donosi logično upravljačko okruženje, probrane opcije, besplatan je, štedi hardverske resurse i u svakom pogledu raspolaže većim manevarskim prostorom nego podrazumevano rešenje koje se dobija instalacijom Prozora. Sa teškašima u klasi ne može da se nosi i poredi, ali to kao da nije ni bila želja autora.

Vladimir PISODOROV

 
Corel WordPerfect Office X8
GOM Audio 2.2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
FastStone Image Viewer 6.0
Origin 2016
LaTeX 2e
NeuralStyler
Universal Extractor 1.6.1
Wise Game Booster 1.38
Auslogics Browser Care 4.1
System Information Viewer 5.12
Dictation Pro 1.02
Cecilia 5.2.1
Ninite
Sublime Text 3
AdvancedRenamer 3.73
Momentum 0.91
Clip TTL 1.06
Live Screensaver Creator 2.3
Next Image / Previous Image
Pick & Save Images 2.0
ScreenWings
Simple Software Restriction Policy 2.1
Tiny Beest Image Optimization 0.0.9

Tip:
audio-plejer
Potrebno:
Windows
Veličina:
8,9 MB, 24,1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
audio .gomlab .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera