TEST DRIVE<>
122016<><>

Sony MDR-RF811RK

Zvuk bez žica

Iz japanske firme Sony stiže nam bežični komplet MDR-RF811RK koji se sastoji iz slušalica koje nose oznaku MDR-RF811R i predajnika koji je nazvan TMR-RF810R. Ovaj komplet predviđen je za kućnu upotrebu, uglavnom za slušanje muzike i/ili konzumaciju multimedijalnih sadržaja. U pakovanju stiže i NiMH Battery Pack (2,4 V / 550 mAh), napajanje i štampana dokumentacija. Battery Pack izgleda nestandardno ali se zapravo sastoji od dve punjive AAA baterije, te se u slučaju crkavanja može lako haknuti i srediti bez velikih troškova, što je krajnje korektan potez za jednog proizvođača kao što je Sony.

Slušalice imaju klasičan dizajn za jedan kućni model. Odlikuje ih On-Ear tip „školjki” i rastegljiv naslon za glavu (rajf). Naušnice su izrađene od tekstila nalik plišu, što je dosta prijatno za nositi, čak i pri slušanju dužih setova ili višečasovnom praćenju filmova. Kućište i obod izrađeni su od crne mat plastike, dok su „školjke” sa strane sjajne. S obzirom na to da su bežične, slušalice moraju da imaju baterije u sebi, a proizvođač se odlučio da „skladište” za njih bude u levoj slušalici. Kontrole su smeštene podjednako na obe slušalice, dok se signalizacija i konekcije nalaze samo na levoj. Signalizaciju čini jedna crvena LED koja prikazuje stanje napajanja, dok su za kontrolu tu preklopnik za uključenje i isključenje, kružni regulator jačine zvuka, preklopnik za izbor kanala, kao i konektor za punjenje. Izbor kanala je izuzetno koristan, ukoliko postoje smetnje na kanalu koji se trenutno koristi.

Što se predajnika tiče, on je kružnog oblika, i izrađen je od crne plastike sa pretežno mat završnicom. Sa gornje strane nalazi se antena i zelena LED koja signalizira status napajanja, dok se sa zadnje strane nalazi preklopnik za izbor kanala, napojni konektor, preklopnik za izbor nivoa maksimalnog izlaznog signala (0 ili -6 dB) i dva ugrađena kabla. Jedan od ugrađenih kablova je za ulazni audio signal i terminisan je sa malom bananom (3,5 mm TRS), a drugi je predviđen za dopunu baterije u slušalicama (6,2 V / 150 mA). Mana kod predajnika je što nema gumene noge sa donje strane, pa lako klizi po radnoj površini.

Udobnost slušalica pri dužem korišćenju je izuzetno zadovoljavajuća. Preslušali smo nekoliko sati muzičkog materijala pri testu, i nije bilo nekih preteranih nelagoda u tom pogledu. Od testova smo uradili test dometa, subjektivni test nivoa šuma i subjektivni test kvaliteta zvuka. Test dometa je imao prilično standardne rezultate – deklarisani domet je samo za otvoren prostor. Čim se zadje malo daje u prostor iza određenih prepreka (zidovi, vrata...), pojavljuju se smetnje, i sve su gore što je više prepreka između predajnika i slušalica. Što se testa šuma tiče, rađen je bez ulaznog signala u prijemnik, sa maksimalnim nivoom zvuka na slušalicama. Test je pokazao da je nivo šuma dosta visok. S obzirom da su predviđene za multimedijalne sadržaje kod kuće, slušalice smo testirali na testu kvaliteta zvuka sa najboljim beatrateom MP3 fajlova, kvalitetnim YouTube snimcima i HD filmovima (šta najčešće radi jedan prosečan korisnik računara kod kuće, je li). Slušalice su se pokazale skroz pristojno, s tim što je srednji opseg bio malo „mutan”, za šta je verovatno glavni krivac pomenuti šum koji je stalno prisutan.

Ovim kompletom smo generalno zadovoljni, s obzirom na to da je jedina veća mana visok šum pri maksimalnom nivou zvuka, što u praksi zbog zdravlja svog sluha sigurno ne radite (nadamo se). Za cenu od oko 75 evra, u zavisnosti od toga gde pazarite, dobijate pristojan par slušalica, sa korektnim dometom. Naravno, ukoliko vam nije bitno to da slušalice budu bežične, za pomenutu svotu novca se mogu uzeti žične slušalice mnogo boljeg kvaliteta. Ali, sloboda ima svoju cenu.

Petar LONČAREVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4G OC i MSI GeForce GTX 1050 2G OC
Adata XPG Dazzle 16 GB 2400 MHz Memory kit
Antec GX1200 Lights Magician
HPE ProLiant ML30 Gen9 Server (TPS-W009)
HP Spectre x360 13t
Acer Predator G9-793
Asus Transformer Mini T102
HP DeskJet Ink Advantage 3785
Dell UltraSharp U3417W
TP-Link EAP330
CyberPower UT1500E
Nikon Coolpix A300
LC-Power LC-HUB-CR-1
Pioneer DDJ-RB
Sony MDR-RF811RK
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:

40 mm neodimijumski Dynamic–Dome drajveri
Ostalo:
frekvencijski odziv 20–20000 Hz, 3,5 mm stereo TRS (na predajniku), do 13 h korišćenja sa punom baterijom, vreme punjenja oko 16 h, domet do 100 m u otvorenom prostoru, težina 270 g
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
Josipović Trade
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera