TEST DRIVE<>
122016<><>

HP Spectre x360 13t

Još jedan pun krug

Pre par meseci uživali smo predstavljajući vam HP Spectre ultrabuk, a ovog meseca kolege iz HP-a su nas obradovale novim modelom, Spectre konvertibilcem koji nosi dodatnu oznaku „x360”. Novi model se, naime, transformiše u tablet računar rotacijom ekrana oko baze. Na njemu se nalazi Windows 10 Home 64-bitni operativni sistem što nagoveštava kome je, pre svega, računar namenjen, ali se dobro uklapa i u činjenicu da ovaj model dolazi sa skromnih četiri gigabajta radne memorije. Naravno, do nas je stigao pretprodajni primerak, pa nije isključeno da će se prodajna verzija ovog modela biti ponuđena u drugačijoj konfiguraciji.

O Prozorima kao tablet/mobilnom operativnom sistemu smo već puno puta pisali. Pošto su se stvari popravile samo kozmetički iz tog ugla, u ovom tekstu nećemo trošiti puno reči o tome. Home verzija se ponaša znatno štedljivije od Pro verzije i daleko je okretnija na skromnijem hardveru. Odabirom Home verzije Prozora, HP je uradio sve što je do njega da novi model ima maksimalnu moguću funkcionalnost.

Hardverske razlike između (sve samo ne) običnog Spectre modela i novog Spectre x360 su minimalne. Oba modela imaju po četiri gigabajta radne memorije, identičan uređaj za skladištenje podataka, identičnu rezoluciju i tip ekrana. Razlika se praktično svodi na čipset i procesor odnosno integrisani GPU. Spectre x360 ima Intelov Core i5-7200U (Kaby Lake) procesor sa podignutom frekvencijom od 2700 megaherca i TDP-om od 25 vati. Ovaj procesor ima prednost od nekih 18-20 procenata u brzini u odnosu na Core i5-6200U koji se nalazi u prethodnom Spectre modelu. U nekim testovima smo međutim imali priliku da izmerimo razliku i značajno veću od toga, što nas navodi na zaključak da je, možda, prethodni Spectre model, s obzirom na to da je takođe bio pretprodajni uzorak, imao neoptimizovane drajvere za čipset ili neki sličan problem koji ga je sprečavao da pokaže „šta stvarno ume”. Novi procesor je takođe dvojezgarni, ali zbog Hyper-Threadinga može u pojedinim situacijama da paralelizuje do četiri niti. U turbo režimu, Core i5-7200U doseže 3100 megaherca, kada zaista ima respektabilne rezultate. Više frekvencije mobilni procesori ne mogu da zadrže predugo, a koliko dugo će moći da rade u turbo režimu zavisiće od trenutnog opterećenja/temperature kao i od efikasnosti hlađenja. Spectre x360 ima veoma efikasno hlađenje i u svakodnevnom radu kućište će biti potpuno hladno. Ukoliko opteretite procesor znatnije u 3D renderu ili nekom drugom programu za intenzivnije „mlevenje brojeva” kućište će postati toplije, pre svega deo kućišta između tastature i ekrana. U intenzivnijim grafičkim zadacima se takođe temperatura može značajno podići, a u našim 3D testovima temperatura na GPU jedinici je dosezala čak 86 celzijusa. Za sve vreme testiranja u ovim testovima kućište je bilo dobro ugrejano, ali ni jednog trenutka nije bilo neprijatno vruće. Uz to, u sekundama posle završetka testova, temperatura se vraćala u normalu (četrdesetak celzijusa), što je za svaku pohvalu na ovako malim kućištima.

Izmerena prednost integrisanog Intelovog HD 620 GPU-a u odnosu na HD 520 iz prethodne generacije je tačno onolika koliko smo i očekivali, što donekle vraća poverenje u uslove testiranja. Iako su prednosti novog GPU-a sasvim opipljive i lako merljive, one nisu promenile namenu i klasu Spectre x360 modela. Naravno, konverzija u tablet mod je nešto što prethodni Spectre model koji smo testirali nije mogao da izvede, ali kada je u pitanju sirova snaga, napredak nove generacije iako očigledan, nije promenio korisničke scenarije x360 modela.

Ostatak konfiguracije je vrlo očekivan. Kao i kod prethodnog Spectre modela, skladištenje podataka je povereno izuzetno pouzdanoj i efikasnoj Samsungovoj NVMe jedinici koja nosi oznaku MZVLV256 i odlikuje se vrhunskom brzinom čitanja podataka (~1300 MB/s), što je veoma važno u ukupnom subjektivnom osećaju brzine u radu sa novim Spectre x360 modelom. Brzina pisanja nije ni blizu toliko impresivna, ali uz moderne algoritme keširanja i prosečne korisničke potrebe za upisom podataka, brzina pisanja ne predstavlja usko grlo u svakodnevnom radu. Kapacitet ovog Samsungovog uređaja je, sada već standardnih, 256 gigabajta što je za sve svakodnevne potrebe sasvim dovoljno. Ukoliko imate veće apetite pri skladištenju podataka uvek možete pribeći eksternom USB disku ili nekom od popularnih online skladišta, vodeći pri tom računa o svim rizicima narušavanja privatnosti i integriteta svojih podataka. Ovo bi danas svima trebalo da bude stečeni refleks, a specijalno ukoliko ste pasionirani korisnik Prozora. Ukoliko pak niste, treba da znate da je isključenjem Secure Boota u UEFI BIOS-u moguće bootovati alternativne operativne sisteme (čitaj: GNU/Linux). Iako ćete možda morati ručno da instalirate Wi-Fi ili neki drugi drajver, za razliku od nekih drugih modela, Spectre x360 može da pokrene GNU/Linux, a Linux Mint je, konkretno, bez problema detektovao čak i ekran osetljiv na dodir.

Spoljašnjost Spectre x360 modela je stilizovana onako kako diktira poslednja moda u računarskom svetu. Kombinacija zaobljenih i oštrih ivica nas neprestano podseća da gledamo u HP proizvod. Isto je i sa bojama – kombinacija crnih i srebrnih površina na ovom laptopu, a specijalno kada je u pitanju ram ekrana, nepogrešivo smešta proizvod u HP tabor. Ovoga puta i materijali su besprekorno odabrani. Metalno kućište baze i zadnje strane ekrana imaju predivnu mašinsku obradu koja odiše luksuzom i efikasno sprečava klizanje računara kada je u rukama. Šarke kojima je ekran spojen sa bazom imaju klasičan četvrtasti oblik, ali omogućavaju da ekran napravi pun krug oko baze. Otpor koji šarke pružaju prilikom rotacije ekrana je idealno podešen i svaka promena položaja ekrana se izvodi bez ikakvog napora jednom rukom, što je veoma bitno za ultralake prenosnike. U krajnjem (tablet) položaju ekran i baza se ne poklapaju perfektno, već su minimalno pomereni, čime se olakšava držanje i pojednostavljuje konstrukcija šarki. Pomenuti ekran je potpisao ChiMei, a u pitanju je IPS panel u punoj HD rezoluciji što je sasvim dovoljno za dijagonalu od 13,3 inča. Pored tri USB priključka, na stranicama x360 se nalaze još kombinovani audio-džek, taster za uključivanje laptopa, ali i metalna „klackalica” za kontrolu jačine zvuka.

Tastatura je na ovom modelu tradicionalno odlična sa sedefastim pozadinskim osvetljenjem. Otpor tastera pri kucanju je idealan, a taktilni odziv kada pritisnuti taster stigne do dna hoda je naglašen. Raspored tastera na tastaturi sa ’Home’, ’Pg Up’, ’Pg Dn’ i ’End’ tasterima u vertikalno orijentaciji na desnoj ivici se dokazao u praksi i predstavlja idealan raspored za 13,3-inčne laptope. Veličina tastera je sasvim komotna, baš kao i prostor između tastera. Zbog svega ovoga se na tastaturi može raditi više sati bez većeg zamora.

Tačped je veoma širok i ima odnos stranica identičan onom na ekranu. Njegova osetljivost je na idealnom nivou, što uz izdašne dimenzije rad čini udobnim. Ipak, pozicija tačpeda nije idealno određena između dlanova na tastaturi pa se povremeno događa da desnim dlanom pomerite kursor što posebno iritira dok kucate u editoru teksta. Nažalost, na tastaturi ne postoji taster za (de)aktiviranje tačpeda, pa će rešenje za ovaj problem morati da bude softversko.

Osim toga, ovaj prelepi konvertibilac nema većih mana i predstavlja odličan izbor za korisnike koji su često van domašaja utičnice i kojima treba računar pristojnih performansi i beskompromisnog spoljašnjeg izgleda. Sigurni smo da ste se već prepoznali.

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm49295
Cloud Gate5903
Fire Strike787
Unigine Heaven
1920 x 1080 px [min/avg/max fps]4.5/9.9/21
MaxxPi2
Single [Kps]422.8
Multi [Kps]708.7
Maxon Cinebench R15 (64bit)
OpenGL [fps]42.72
CPU [pts]328
CPU, samo jedna nit [pts]128
MP Ratio [x]2.55
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina13.21
Knodes/s6342
AS SSD Benchmark
Seq [read/write, MB/s]1300.7 / 143.0
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje2:25:00
 
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4G OC i MSI GeForce GTX 1050 2G OC
Adata XPG Dazzle 16 GB 2400 MHz Memory kit
Antec GX1200 Lights Magician
HPE ProLiant ML30 Gen9 Server (TPS-W009)
HP Spectre x360 13t
Šta mislite o ovom tekstu?
Acer Predator G9-793
Asus Transformer Mini T102
HP DeskJet Ink Advantage 3785
Dell UltraSharp U3417W
TP-Link EAP330
CyberPower UT1500E
Nikon Coolpix A300
LC-Power LC-HUB-CR-1
Pioneer DDJ-RB
Sony MDR-RF811RK

Procesor:
Intel Core i5-7200U, 2,7 GHz (Turbo 3,1 GHz), dvojezgarni (4 niti)
Memorija:
4 GB DDR3 SDRAM
Grafika:
integrisana Intel HD 620 (1 GB deljene memorije)
Ekran:
13.3 inča 1920 × 1080 px, IPS, touch screen, ChiMei
SSD:
NVMe, 256 GB, Samsung MZVLV256
Mreže:
Intel 802.11ac Wi-Fi + Bluetooth 4.2
Priključci:
2 × USB 3.1 Type-C Gen 2, USB 3.1 Type-A Gen 1, 3,5 mm combo audio
Zvuk:
Intel/Realtek, Bang & Olufsen zvučnici
Kamera:
HP HD Webcam + HP IR kamera
Baterija:
litijum-jonska, 56,5 Wh
Dimenzije i masa:
305 × 215 × 13 mm, 1,267 kg
Operativni sistem:
Windows 10 Home 64
Proizvođač:
HP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera