TEST DRIVE<>
122016<><>

Antec GX1200 Lights Magician

Mađioničarev šegrt

Do sada smo imali prilike da pretresemo nekoliko modela Antecove GX serije i bili smo prilično zadovoljni pre svega odnosom cene i kvaliteta blago začinjenim poznatim i priznatim „imenom”. GX1200 očigledno ima „DNK” ove klase, ali je nešto ambicioznije kućište. Antec GX1200 kombinuje karakteristike da ih tako nazovemo koje su interesantne entuzijastima-prostor za smeštaj hardvera visokih performansi i laku manipulaciju njime kao i mogućnosti za instalaciju ozbiljnog hlađenja sa „svetlosnim trikovima” koji bi trebalo da ovaj model približe moderima i svima onima koji vole da uklapaju osvetljenje kućišta, komponenata i periferija (krije se i čuči u svakom od nas).

Ovo kućište je nešto većih dimenzija od standardnog Midi Towera zbog plastičnih maski prednje i gornje strane koje formiraju zanimljivu vizuelnu celinu koja (na sreću) ne izgleda kao da ju je dizajnirao šestogodišnjak, ali je ipak dovoljno sveža i moderna da se svidi mlađoj igračkoj publici. Metalne rešetke iza kojih je prostor za montažu hlađenja dominiraju centralnim delom maski, dok je plastika sa kombinacijom krivina i otvora za dodatno hlađenje kao na sportskim automobilima. Na gornjoj strani nalaze se i audio konektori, dva USB 3.0 porta, veliki taster za uključivanje i isključivanje kroz koji probija svetlost, te taster za koji smo iz prve pomislili da je reset, ali u stvari služi za kontrolu svetlosnih efekata po kojima je kućište dobilo sufiks Lights Magician. U unutrašnjosti kućišta nalazi se kontrolna jedinica povezana na SATA naponski konektor koja isporučuje struju za do šest ventilatora i omogućava kontrolu Antec RGB osvetljenja. Na kontrolnoj jedinici nalaze se dva tastera. Jedan služi za promenu boje ventilatora (crvena, plava, svetlo zelena, tamno zelena, žuta, roze i bela) i moda osvetljenja (promena boje, pulsiranje, žmirkanje i lagano bleđenje), što može da se kontroliše i tasterom na kućištu. Drugi taster služi za izbor brzine ventilatora (sporo, normalno, brzo i isključeno) i nema blizanca na spoljnoj stranici.

Kao što smo već pominjali u opisima nekih drugih Antec modela, ne dopada nam se jeftinija izrada u odnosu na ono što pamtimo od ovog proizvođača i na šta smo navikli. Daleko od toga da GX1200 deluje kao jeftino kućište koje se savija pogledom, ali je lim tačno na granici da bude previše tanak. Međutim, dovoljno je masivan i dobro obrađen pa će ostati u istoj formi i posle višegodišnje upotrebe. Očigledno je ovo kućište, kao i mnoga druga, brižljivo planirano kako bi se što više uštedelo na proizvodnji, a da se pri tome i dalje dobije konkurentan proizvod koji može da se naplati još malo više zbog poznatog imena. Nama se to ne sviđa, ali to je kapitalizam.

Da se vratimo na kućište, osim što je brižljivo planirano da bude isplativo za proizvodnju, brižljivo je planirano i za što lakšu ugradnju hardvera. Kao mnogi noviji modeli, kućište je podeljeno u dve „celine” kojima se pristupa sa različitih strana. Napajanje i kavez sa hard diskovima dele manju zonu u dnu kućišta, koja je fizički odvojena zanitovanim limom koji je veoma dobro obrađen (ima i logo kompanije za dodatni vizuelni utisak) i doprinosi još jednom brižljivo planiranoj stabilnosti „dijet” Anteca. Sa druge strane je potpuno otvoren prostor za osnovne komponente. Nema kaveza za 5,25-inčne uređaje koji bi blokirao protok vazduha i otežavao ugradnju komponenata i (vodenog) hlađenja. Otvori za sklanjanje kablova i uređenje unutrašnjeg prostora nalaze se na strateškim mestima oko matične ploče, a na zadnjoj strani nosača matične ploče nalazi se ogroman otvor, pa je montaža i najvećih hladnjaka sa najkomplikovanijim backplate rešenjem zaista lagana. Visina pomenutog hladnjaka doduše ne sme da pređe 170 milimetra, te će oni najveći ipak morati da potraže drugo kućište da u njemu hlade procesor. Sa druge strane, iako se ne radi o Big Tower kućištu, moguća je ugradnja 360-milimetarskog radijatora na prednjoj, 240-milimetarskog radijatora na gornjoj i, ako to nije dovoljno, 120-milimetarskog radijatora na zadnjoj strani, sa pripadajućim ventilatorima, uz dovoljno prostora za pumpu, rezervoar i cevovod. Grafičke karte na raspolaganju imaju čitavih 410 milimetara sa ugrađenim ventilatorima, što ostavlja mogućnost ugradnje kartica dužine do 320 milimetra i već pomenutog vodenog hlađenja. Na velikom limu koji, osim nosača matične ploče opet doprinosi stabilnosti, našlo se mesta i za otvore za montažu tri 2,5-inčna HDD/SSD uređaja: dva pored same matične ploče, iza ventilatora, a jedan sa zadnje strane nosača matične ploče. Dodatni skladišni prostor obezbeđuje kavez sa plastičnim fiokama za dva 3,5-inčna ili 2,5-inčna uređaja. Smeštaj maksimalnog broja uređaja za skladištenje podataka ne remeti unutrašnji prostor i samim tim je zaista moguće imati i komplikovano hlađenje i dosta prostora za smeštaj podataka, što ovom kućištu daje dodatnu vrednost.

Antec GX1200 Lights Magician je kućište, kako proizvođač reklamira, „Dizajnirano u Kaliforniji”, ali kako je jasno naznačeno na kućištu „Napravljeno u Kini”. Šta ovo znači? Pa, u pitanju je veoma dobro i promišljeno dizajnirano kućište koje omogućava laku ugradnju ozbiljnog hardvera, ali uz to dovoljno jeftino da ne košta mesečnu platu. Na stranu to što su sva kvalitetna i skupa kućišta takođe napravljena u Kini i što nam se GX1200 u stvari sviđa, ali smo nekako od modela iz Anteca očekivali nešto težu limariju i stabilnije kućište. Ovako, za 85 evra u dinarskoj protivvrednosti dobijate dobro i konkurentno kućište u koje može da se smesti aždaja koja bljuje vatru u raznim bojama, ali nekako ostavlja utisak da je i dalje šegrt, a ne pravi mađioničar, ili smo mi jednostavno teška publika...

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4G OC i MSI GeForce GTX 1050 2G OC
Adata XPG Dazzle 16 GB 2400 MHz Memory kit
Antec GX1200 Lights Magician
Šta mislite o ovom tekstu?
HPE ProLiant ML30 Gen9 Server (TPS-W009)
HP Spectre x360 13t
Acer Predator G9-793
Asus Transformer Mini T102
HP DeskJet Ink Advantage 3785
Dell UltraSharp U3417W
TP-Link EAP330
CyberPower UT1500E
Nikon Coolpix A300
LC-Power LC-HUB-CR-1
Pioneer DDJ-RB
Sony MDR-RF811RK

Osnovno:
3 × 2,5”, 2 × 3,5” ili 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
2 × 120 mm, mogućnost ugradnje do sedam ventilatora prečnika 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx standard, veliki prozor na bočnoj strani, filter za vazduh ispod napajanja, kontrol obrtaja i svetlosnih efekata ventilatora, veliki prostor za manipulaciju komponentama
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera