TEST DRIVE<>
102016<><>

HP Envy 13

Zavidno savršenstvo

Svojom Envy serijom HP je pokušao da tržištu ponudi ultrabook računar sjajnog izgleda, koji se može koristiti za sve potrebe (osim intenzivnog igranja), koji je izrađen od kvalitetnih materijala, ali lagan i sa vrhunskom autonomijom. Uz sve to, cena za ovakav računar mora biti primerena trenutku u kome se PC tržište obrelo posle serijala globalnih finansijskih kriza i svega što je Microsoft priredio proizvođačima sa desetom reinkarnacijom Windowsa. Izazova, dakle, ima na pretek, pa da vidimo kako se HP snašao ovaj put.

HP nije imao potrebu da drastičnije menja spoljni izgled novog Envy modela. Osnovne smernice spoljnjeg izgleda Envy serije su definisane davno, a uticaj Appleovog modela MacBook Air je od početka očigledan. Zlobnici bi rekli da je to i glavni razlog što se serija ovih ultrabookova zove „Zavist”, mada je takođe očigledno i to da je HP ostao veran i nekim svojim dizajnerskim detaljima po kome ih tržište prepoznaje. To su pre svega vizuelni detalji oko monitora i tastature i, mada se o ukusima ne raspravlja, neki od tih vizuelnih elemenata oku autora ovog teksta izgledaju atraktivnije nego kod čuvenog „uzora”.

Oblik tastature, raspored tastera i njihova maksimizirana veličina, čak i na ovom 13,3-inčnom modelu, lagano postavljaju standard na tržištu. Na ovoj tastaturi se veoma lagano kuca, ne postoji osećaj skučenosti, prostor za dlanove je više nego izdašan, a osećaj pri kucanju je među najboljima u klasi. Ako volite nešto mekši osećaj pri kucanju i gotovo bešumno kucanje na vrhunskoj laptop tastaturi sa pozadinskim osvetljenjem, novi Envy će vas sasvim sigurno oduševiti. Na našem pretprodajnom uzorku tastatura je bila bez „naših” slova, a tasteri ’Home’, ’End’, ’Pg-Up’ i ’Pg-Dn’ nisu radili, iako su uredno bili obeleženi na kursorskim tasterima kao alternativna funkcija. Zadovoljstvo nam je da primetimo kako je to praktično jedina zamerka ovom pretprodajnom uzorku, dok je sve ostalo radilo besprekorno, uključujući i super široki tačped. Tačped je pomeren neznatno u desnu stranu (na sredinu kućišta, a ne sredinu razmaknice), tako da ne leži idealno između dlanova, ali u toku testiranja nam se ni jednom nije dogodilo da ga slučajno aktiviramo, pa nedostatak hardverskog tastera za njegovo (de)aktiviranje zapravo i nije nedostatak. Kontrola kursora sa ovim tačpedom je veoma kvalitetna i nije bilo potrebno menjati podešavanja osetljivosti kao kod nekih drugih modela/proizvođača.

Kućište je izrađeno od savršeno obrađenog brušenog aluminijuma ili materijala koji ga odlično imitira. Razlozi da posumnjamo u „aluminijum” su nešto mekša konstrukcija od onoga što bismo očekivali od metalnog kućišta i relativno mala težina čitavog računara. Ipak, osećaj pri radu i rukovanju ovim računarom je i dalje luksuzan, a smanjenje težine je vest zbog koje se baš niko neće neprijatno iznenaditi.

Ipak, zvezda ovog prikaza neće biti ni kvalitetni materijali, ni uglađena spoljašnjost ovog računara, već CPU iz nove Intelove sedme generacije, tzv. Kaby Lake. Intel Core i5-7200U je izrađen u tzv. „14nm+” proizvodnom procesu, što bi trebalo da naglasi da je 14-nanometarski proces kojim je rađen Skylake dodatno usavršen. Na terenu, kaže Intel, možete da očekujete ubrzanja od 12 odsto za standardne kancelarijske pakete, pa do 19 odsto u web aplikacijama. Naravno, ove tvrdnje nije lako dokazati jer za to treba obezbediti identične mašine sa procesorima iz dve poslednje generacije na istoj frekvenciji. Ipak, naši testovi zaista pokazuju blagu, ali konkretnu prednost nad Skylake procesorima sličnog ranga, što znači da je bezbolan prelaz na novu generaciju obezbeđen. Što se tiče autonomije, neće biti velikih pomaka u odnosu na prethodnu generaciju, pošto je standardni TDP za Kaby Lake ostao na 15 vati. Sa druge strane, nova grafička arhitektura sa posvećenim media engineom je konstruisana sa idejom energetske efikasnosti i na mobilnim uređajima sa standardnim baterijama obećava čak 9,5 sati 4K UHD striminga.

Ohrabreni ovim najavama, u HP-u su rešili da novom Envyju „podare” ekran od 3200 × 1800 piksela. Na 13,3 inča ova rezolucija zaista deluje previsoko i nepotrebno. Ipak, pošto ovaj računar ima i HDMI izlaz, možda ćete računar moći da koristite kao media plejer na svom 4K televizoru.

U 3D aplikacijama smo izmerili različit stepen ubrzanja u odnosu na prethodnu generaciju Intelovih integrisanih GPU-ova (HD 520). U DirectX aplikacijama je prednost očigledna i kreće se do desetak procenata, dok su rezultati u OpenGL testovima dosta nepredvidivi i u proseku ne pokazuju veliki napredak. Treba imati u vidu i to da su mašine sa prethodnom generacijom CPU-a na kojima smo poredili rezultate imale i nešto nižu radnu frekvenciju, što će neminovno uticati na ukupne rezultate (CPU i GPU). Nivo 3D performansi je i dalje sasvim prihvatljiv za ovu klasu računara iako su noviji 3D gejmerski blokbasteri van domašaja (i ovih najnovijih) Intelovih integrisanih GPU-ova.

Permanentno čuvanje podataka je na ovom računaru povereno Samsungovom NVMe uređaju kapaciteta 256 gigabajta. Ovo je NVMe uređaj novije generacije sa velikim debalansom u performansama između čitanja i pisanja podataka (1287,50 MB/s prema 141,44 MB/s). To, međutim, ne utiče na ukupne performanse u ogromnoj većini korisničkih scenarija, prosto zbog toga što korisnici tipično mnogo više čitaju sa diska nego što po njemu pišu. Izuzetak su naravno računari koji imaju hronični nedostatak radne memorije, ali je teško zamisliti da bi na takvim mašinama bilo ko koristio NVMe za skladištenje podataka.

Novi Envy nam je stigao sa instaliranim Windows 10 Home OS-om što „nežno” naglašava kome je ovaj računar namenjen. Uz centralni procesor nove generacije i izdašnih osam gigabajta RAM, „Desetka” radi bez problema, sve animacije na sistemu su besprekorno tečne, a uz brzi NVMe od 256 gigabajta pokretanje većine aplikacija je skoro trenutno. Iskustvo korišćenja novog HP Envy 13 sa desktop operativnim sistemom se konačno približava korisničkom iskustvu koje se dobija na tabletima i telefonima.

Na kraju, ako bismo poredili Envy i trenutno aktuelni MacBook Air, jasno je da je praktično na svim poljima HP-ova mašina isprednjačila za dužinu koplja. Jači i noviji procesor obećava bolje performanse, a duplo više memorije i znatno viša rezolucija donose bogatije korisničko iskustvo pod Windowsom. Pored svega toga, ako HP uspe da zadrži cenu par stotki ispod cene modela MacBook Air to će biti ozbiljan signal korisnicima kom taboru da se priklone. Naravno, odluka između Mac OS X-a ili Windowsa je mnogo kompleksnija za korisnike od upoređivanja hardverskih karakteristika i cene, ali će bar smanjiti odliv korisnika iz PC tabora, što je za mnoge proizvođače i Microsoft vrlo neprijatan trend u poslednje vreme.

Novi Envy je veoma poželjna mašina bez obzira na to da li ga često nosite sa sobom ili ga koristite kod kuće. Performanse, kvalitet izrade i „ispeglano” korisničko iskustvo garantuju zadovoljne korisnike. Ako na to sve dodate veoma dobru autonomiju i mali broj kompromisa koje ova sprava ima, jasno je da je HP svoj zadatak ovaj put odradio za najvišu ocenu.

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm32195
Cloud Gate4521
Fire Strike667
PCMark 8
Home2716
Creative/
Work3463
Maxon Cinebench (64bit)
OpenGL [fps]27.33
CPU [pts]221
CPU, samo jedna nit [pts]117
MP Ratio [x]1.9
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina10.26
Knodes/s4923
ATTO Disk Benchmark
Seq [read/write, MB/s]1287.5 / 141.44
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje3:26:00
 
Gigabyte Radeon RX 460 Windforce OC 2G/4G, Asus Radeon RX 460 Dual O2G, Asus ROG Radeon Strix RX 460 Gaming 4GB, XFX Radeon RX 460 2/4GB Double Dissipation, Sapphire Nitro Radeon RX 460 OC 4GB
LC-Power Gaming 983B Silent Interceptor
Acer Aspire ES1-531, Asus X540SA, Lenovo B51-30
HP Envy 13
Šta mislite o ovom tekstu?
Adata HD700 1TB
AOC G2460PF
Canon G3 X
SJ4000 Sports HD DV (nepoznati proizvođač)
Kingston DataTraveler 4000 G2 i DataTraveler Vault Privacy 3.0
Dell P4317Q
HP PageWide MFP 377dw
Canyon CNS-HKB6
Microlab M-300BT i FC330
TP-Link TL-SG108PE
Tenda N150 i N301

Procesor:
Intel Core i5-7200U 2,5 GHz (Turbo 3,1 GHz) 2 jezgra (4 niti)
Memorija:
8 GB DDR3
Ekran:
13,3 inča, 3200 × 1800 px, IPS
Grafika:
integrisana Intel HD 620
Zvuk:
dva Bang & Olufsen zvučnika, mikrofon
Kamera:
HP TrueVision HD Webcam
SSD:
Samsung, 256 GB, NVMe MZVLV256
Mreže:
Intel Dual Band Wi-Fi AC 7265
Priključci (položaj):
SD čitač, USB 3.1 Type-C, combo audio (levo), 2 × USB 3.0, HDMI (desno)
Baterija:
57 Wh
Dimenzije i masa:
325 × 228 × 15 mm, 1,378 kg
Operativni sistem:
Windows 10 Home 64
Proizvođač:
HP
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera