TEST RUN<>
092016<><>

Rufus 2.10

Majstor butabilnih USB-ova

Kada je u pitanju kreiranje butabilnih USB stikova, Rufus je program koji ne smete da zaobiđete. Slobodno možemo da kažemo da je u pitanju najbolja alatka u klasi koja ne samo što nudi velik izbor mogućnosti, nego je izuzetno jednostavna za korišćenje i prilagođena je svim nivoima znanja.

Rufus je portabilan, tako da se po preuzimanju arhive odmah može koristiti, čak nije potrebno ni otpakivanje. Program nije namenjen samo za kreiranje podloge za instalaciju operativnog sistema Windows, već se može iskoristiti i za smeštanje Linux distribucija na USB, pa čak i „puštanje” u rad DOS okruženja. U potonjem slučaju nisu potrebni nikakvi dodatni fajlovi i podaci, jer Rufus sadrži sve što je potrebno kako bi od ponuđenog USB stika napravio butabilnu FreeDOS alatku. Prilikom formatiranja odredišne lokacije, Rufus može da se osloni na podatke zapisane u okviru priloženih ISO ili DD slika, ali korisnik može da iskoristi i pravo da odabere jednu od dostupnih alternativa: ReactOS, GRUB, Syslinux... Dalje, formatiranje može da se obavi i u Quick režimu, a na raspolaganju je i provera da li USB uređaj sadrži loše sektore. Inspekcija može da se obavi u jednom, dva, tri ili čak četiri prolaza. Sledeća važna stvar je podrška za različite šeme particija i tu je opet na raspolaganju potpuna podrška. Rufus kreira sadržaj po prepoznatljivom MBR principu, nije mu stran ni UEFI, pa čak ni famozni GPT. To znači da se bez ikakvih ograničenja mogu kreirati butabilni USB-ovi sa potonjim izdanjima Windowsa, namenjenih najnovijim tipovima hardvera. Naravno, Desetka je jedan od itema koji čine ovu listu. Što se tiče fajl-sistema, postoji podrška za običan FAT, potom FAT32, NTFS, UDF i exFAT. Dozvoljeno je korigovati i veličinu klastera i to u šest koraka: od jednog pa sve do 32 kilobajta.

Upravljački interfejs je jednostavan, ali pomalo arhaičan – prvenstveno zbog toga što se sve opcije nalaze u jednom radnom prozoru čija veličina ne može da se menja. Ipak, nakon što dva-tri puta budete izradili butabilni USB shvatićete da su opcije logično postavljene i kao da prate redosled koraka koje je potrebno načiniti za dolazak na cilj. Skrivena podešavanja ne postoje, a kada ih jednom namestite, ona se smeštaju u kontrolnu INI datoteku pa naknadne izmene gotovo da nisu potrebne.

Rufus je izuzetno okretan i predstavlja program koji podatke na USB kopira brzo i sa terminalnom pouzdanošću. Ipak, ima i nekoliko nedostataka koji ga sprečavaju da postane apsolutni šampion u klasi. Nisu u pitanju nikakvi propusti, niti glitchevi, već jednostavno odluka autora da pojedine funkcije ne uključi u program. Tako, na primer, materijal na USB nije moguće prebacivati direktno sa optičkih medijuma, već primarno sa ISO „slika”. Dobro, njih zaista nije teško naći na internetu ili izraditi uz pomoć jedne od zilijardu alatki za tu namenu, ali gubi se dragoceno vreme. Sledeća stvar je nepostojanje opcije za izradu multiboot okruženja, koju smo takođe viđali u pojedinim srodnim ostvarenjima. USB memorije su sve veće i nije više stvar besa na njima držati po nekoliko instalacija.

Ako vam prethodne dve stvari ne predstavljaju problem i bez njih možete da živite, onda je Rufus alatka koju morate uvrstiti u kolekciju zlatnih pomagala. Pored neospornog kvaliteta, program dolazi i sa punom podrškom autora koji redovno izbacuje unapređene verzije svog čeda. Pri tome, za uloženi trud ne traži ni prebijene pare, a Rufus „distribuira” bez ikakvog reklamnog sadržaja. Inače, neka dobra duša prevela ga je i na srpski jezik, pa eto sreće i za one koji slabije parlaju engleski.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
kreiranje butabilnih USB-ova
Potrebno:
Windows
Veličina:
915 KB
Cena:
besplatno
Adresa:
rufus .akeo .ie
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera