TEST RUN<>
092016<><>

Dr. Folder 2.2.0

Ulepšavanje direktorijuma

S obzirom na objektivno ogromne kapacitete modernih hard-diskova, rad sa hiljadama različitih dokumenata i foldera je postao svakodnevnica svih nas. Zanimljivo je da Microsoft ni u svojoj desetoj inkarnaciji Windowsa nije našao za shodno da nam znatnije olakša vizuelno organizovanje foldera, iako ga to ne bi preterano koštalo. Zato tu prazninu uglavnom popunjavaju autori shareware programa nadajući se da će uspeti da zarade po koji evro ili dolar. Predstavnik takvog pristupa je i Dr Folder čiji autor traži nadoknadu za korišćenje u visini od 20 evra.

Korišćenje Dr. Foldera je jednostavno i intuitivno. Nakon instalacije, kontekstualni meni sadrži opciju koja poziva glavni prozor aplikacije ukoliko označimo ikonicu nekog foldera. Prvo je potrebno da izaberemo folder ili grupu foldera kojima želimo da dodelimo odgovarajuću ikonicu, zatim je izaberemo iz liste ponuđenih i pritisnemo dugme Apply. Ukoliko je potrebno da i svi ostali folderi u izabranom folderu dobiju identičan vizuelni oblik, prethodno treba izabrati opciju Apply selected icon for all subfolders. Ako iz nekog razloga odlučite da se vratite na početna podešavanja, koristićete dugme Restart to default. Ukoliko želite da folder zadrži sličicu i nakon premeštanja na neki drugi medijum (uključujući i drugi računar), potrebno je koristiti opciju Make customized folder distributable. Da ne zaboravimo, preko opcije menija File> Use selected icon as the system default folder icon možete odrediti ikonicu koja će zameniti standardnu Windows ikonicu za foldere.

Uz program dolazi deset kategorija ikonica čija se upotrebna vrednost kreće od odličnog do neozbiljnog. S obzirom na činjenicu da za jednim ovakvim programom potencijalno najveću potrebu imaju korisnici u okviru radnih kolektiva, stvarno je nejasno šta je autora nagnalo da ubacuje detinjaste sličice sa smajlijima i životinjama, umesto da se još više orijentiše na pojmove koji imaju vezu sa poslom. Tim pre što program podržava promenu ikonica za foldere u okviru radnih grupa, što je vrlo praktična stvar za preduzeća gde bi se više cenilo postojanje ikonica sa mrežnim štampačima, ploterima, stvarima vezanim za računovodstvo i tako dalje. Još da dodamo informaciju da nije moguće menjati ikonice folderima koji se nalaze na NAS ili FTP serverima.

Naravno, u program je moguće dodati sopstveni set ikonica koje će biti ravnopravne sa ostalima. Za tu namenu je proizvođač odredio folder User Icons i u njega ubacujete sličice sa ekstenzijom ICO. Pošto vrlo često sličice koje nam se dopadaju nisu dostupne u ovom formatu, u okviru menija Tools postoji skup jednostavnih konvertera koji će sličicu iz formata BMP, JPG, PNG ili GIF pretvoriti u ICO format sa nekom od predefinisanih dimenzija, od 16 x 16 do 256 x 256 piksela.

Iako smatramo da je u pitanju korisna stvar koja može da vam olakša i ulepša rad sa računarom, ne možemo se oteti utisku da je autor odredio neumerenu cenu u odnosu na količinu rada uloženog u razvoj aplikacije.

Igor S. RUŽIĆ

 
Windows 10 Anniversary Update
MemTest86 7.1
Browser Chooser 2.0
SoftDigi Easy GIF 4.2
NTLite 1.1
Dr. Folder 2.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Wise Folder Hider Free 3.37
Vivaldi 1.2
DisCoverJ 2.2.4
LightZone 4.1.6
Just-install 3.1
AVS Video ReMaker 5.0
Air Explorer 1.10
Rufus 2.10
Synfig Studio 1.0.2
Alien Skin Blow Up 3
AlomWare Lights 1.08
BulkFileChanger 1.40
Icaros 3.0
Speedtest
Clavier+ 10.6.9
Pattaizer 3.5
Topaz Lens Effects 1.2

Tip:
baratanje ikonicama
Potrebno:
Windows
Veličina:
6,9 MB (trial), 18 MB na HD-u
Cena:
19 evra, proba 30 dana
Adresa:
hi .ylcomputing .com /products /dr -folder
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera