TEST DRIVE<>
092016<><>

LG Minibeam PW1500G

Trostruko bežičan

Kraj leta svakako nije kraj i za kućne bioskope. Letnju sezonu je obeležio LG-jev prenosni projektor sa baterijskim napajanjem, a jesenju sezonu otvaramo sa nešto gabaritnijim modelom iz iste serije, Minibeam PW1500G. Za razliku od modela testiranog u prethodnom broju, PW1500G nije energetski nezavisan, te je, kao kod klasičnih projektora, za njega potrebno obezbediti stalni izvor električne energije. Kao i kod ostalih uređaja iz Minibeam serije, akcenat je na malom gabaritu, ali kako je ovo najveći model u seriji ovo treba uzeti sa rezervom, jer je tek nešto manje površine od iPad tableta, tj. osetno je manji od klasičnih projektora, ali svakako ne spada u džepnu varijantu.

LG može da se pohvali nagradom „Red Dot 2016” za dizajn koju je ovaj projektor osvojio i uređaj deluje zaista privlačno: svedeni oblik, jednostavna bela boja i retro detalji u boji mesinga stvaraju izuzetno upečatljiv vizuelni utisak. Funkcionalnost je, nažalost, podređena dizajnu: kako ne bi narušili estetski dojam, inženjeri LG-a nisu postavili nikakav vid zaštite sočiva, nema poklopca niti kliznih vratanaca, što se svakako ne uklapa u ideju mobilnog projektora koji može da završi na dnu ranca, jer je jedina stvar koja čuva staklo torbica koja dolazi uz projektor. Nožica za podešavanje visine uređaja takođe nema, što je veliki problem pri korigovanju geometrije i položaja slike i realno jedino zaista funkcionalno rešenje. Ako izuzmemo podmetanje knjiga i ostalih priručnih objekata, kupovina dodatnog nosača koji se poput standardnih tripoda šrafi sa donje strane projektora je jedino rešenje.

Osnovu za generisanje slike čini standardni DLP čip sposoban da pruži sliku 800p rezolucije, uz dinamički kontrast od 100.000:1. Osvetljenje je izvedeno pomoću LED tehnologije i može se pohvaliti sa 1500 ANSI lumena, što je prihvatljivo za jedan portabilni uređaj. Radni vek lampe je čak 30.000 radnih sati. Za razliku od klasičnih lampi LED osvetljenje nije moguće menjati ali četiri puta duži radni vek zapravo znači da će u momentu kada osvetljenje počne da posustaje, ceo uređaj biće zreo za zamenu novim. Praktično, kvalitet slike je dobar, ali očekivano ne u rangu cenovno sličnih „običnih” projektora. Nivo osvetljenja je dobar ukoliko se slika projektuje sa daljine do tri metra, sve preko toga u kombinaciji sa prostorijom koja nije idealno zamračena dovodi do opadanja kontrasta i nedovoljne beline. Oštrina slike je solidna, ali par modela u 1080p varijanti sa kojima smo se susreli nas je razmazilo, a dostupni su za istu količinu novca koju treba izdvojiti za LG.

Softverske mogućnosti su ono što izdvaja Minibeam PW1500G od konkurencije, i pri tome najviše mogućnost bežičnog povezivanja. Posedovanje projektora često rezu-ltuje njegovim sedenjem u ormaru jer posle par projekcija ljude prosto mrzi da ga nanovo povezuju sa računarom, podešavaju, razvlače kablove i prave opštu zbrku koja iz toga proizilazi, a upravo tu ovaj model pokazuje svoje pravo lice. Ukoliko posedujete Android telefon/tablet ili laptop računar sa WiDi podrškom, moguće je veoma jednostavno bežičnim putem uz ScreenCast opciju proslediti sadržaj koji vidite sa ekranu na projektor i time ga dobiti na zidu bez ikakvih kablova. Pored slike se naravno prenosi i zvuk, a ukoliko vam dva zvučnika od po tri vata ugrađena u projektor nisu dovoljna moguće je i bežično povezivanje sa Bluetooth kompatibilnim zvučnicima, te jedini kabl koji vam je zaista neophodan je onaj do utičnice na zidu.

Puštanje sadržaja sa USB memorija je moguće kako za video fajlove tako i za Office dokumente, ali kako smo pomenuli u prethodnom testu, softveru fali malo peglanja, nema podrške za DTS zvuk i ume da bude probirljiv sa određenim PowerPoint prezentacijama. Podrška za 3D postoji, ali kao i kod konkurencije iziskuje kupovinu naočara koje ne dolaze uz sam uređaj na šta treba obratiti pažnju jer nisu nimalo jeftine. Ni sam uređaj ne spada u povoljne, sa cenom od oko 600 evra konkurencija mu je žestoka. Kvalitetom slike se ne izdvaja, ali se mogu naći projektori koji za te pare pružaju i bolju sliku. Ipak, nijedan od njih ne pruža udobnost pri korišćenju koji ovaj model nudi jer je vraćanje na kablove razvučene po stanu posle bežičnog prenosa slike koji Minibeam PW1500G pruža najlakše opisati kao bolno.

Ovo je projektor koji ne zauzima puno prostora na stolu, estetski deluje privlačno, a pritom je očas posla moguće YouTube video koji ste malopre gledali na ekranu vašeg mobilnog telefona podeliti sa ukućanima ili kolegama, preko celog zida. Visoka cena, ali su takve i mogućnosti, ako primarno tražite što kvalitetniju sliku verovatno ćete naći i bolju spravu, ali u pogledu opšte funkcionalnosti Minibeam PW1500G definitivno nema konkurencije.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
LG Minibeam PW1500G
Šta mislite o ovom tekstu?
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
TP-Link TP-sUH400

Osnovno:
rezolucija 1280 × 800 px, veličina slike 0,64-2,54 m, kontrast 100.000:1, LED osvetljenje 1500 lumena
Konekcija:
HDMI(MHL), kompozitni, USB host, 3,5 mm audio, Wi-Fi, Bluetooth
Ostalo:
DLP, 3D Ready (120 Hz), daljinski upravljač, zvučnik 2 × 3 W, dimenzije 230,6 × 162 × 53 mm, masa 1,15 kg
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera