PHONE ZONE<>
092016<><>

Acer Liquid Zest 4G

Tečni šmek

Tajvanski Acer spada u jednu od onih kompanija za koju je čuo svako ko iole pliva u IT vodama. Ipak, da ikoga pitate po čemu bi Acer mogao da izdvoji od konkurencije, teško da biste dobili smislen odgovor: za 40 godina postojanja kompanija nije predstavila gotovo nijedan uređaj za koji se može reći da je napravio revolucionarni pomak niti, s druge strane, imaju reputaciju proizvođača koji pravi umerene ali izuzetno kvalitetne uređaje. Prosto, u pitanju je poznato ime sa proizvodnim portfeljom kojeg se retko ko može setiti iz prve. Moglo bi se reći da se Acer uglavnom držao „srednjeg puta” tj. „zlatne sredine”, ideologije po kojoj proizvod treba da bude dovoljno primamljiv cenom da privuče širu populaciju, a opet, kvalitetom adekvatno izrađen da kupca ne odbije od ponovne kupovine istog brenda.

Acer je kompanija koja nikada nema dramatične najave i ne pokušava da deseti deo milimetra, za koliko su smanjili novi model telefona, progura kao nešto što će vam otvoriti vrata raja, omogućiti da osetite nirvanu ili dotaknete drugi kraj duge. Marketinška naučno-fantastična čuda i spektakularne najave koje možete svakodnevno čuti u medijima, posebno od najvećih igrača na tehnološkom polju, nisu nešto po čemu je Acer poznat. I pored toga (ili možda upravo zbog toga) i dalje opstaju na tržištu i ljudi njihove proizvode kupuju. Možda je reč o onima koje bombastični naslovi u novinama živciraju, a možda je i reč o onima koji nemaju novca za „najkvalitetnije” uređaje, ali „srednji put” očigledno funkcioniše te ima onih koji na uređaj ne gledaju kao na standard ili alternativu već kao alatku koja završava posao kojem je namenjena.

Upravo jedan takav uređaj je novi Acerov telefon oznake Liquid Zest 4G. Na prvi pogled radi se o tipičnom pametnom telefonu niže srednje klase koji odlikuje ekran veličine pet inča i relativno mala težina od 125 grama. Ako ga pogledamo spreda, u oči upada čudno rešena slušalica: umesto tipičnog proreza sa metalnom mrežicom, Acer se odlučio za poveću okruglu rupu i zvučnik prekriven tkaninom što deluje kao idealno mesto za skupljanje prašine i prljavštine usled nošenja telefona po džepovima. Na samom staklu tastera nema, već se navigacija vrši putem virtuelnih kontrola na ekranu, a Acer pominje i Zero gap tehnologiju gde nema razmaka između stakla i samog ekrana što teoretski smanjuje refleksiju, čini sliku bližu oku posmatrača i time pruža precizniji osećaj pri korišćenju. Na papiru zanimljivo, ali zapravo ništa drugačije od tehnologije izrade većine modernih ekrana. Iako je ovu činjenicu lepo znati, osim ako ne prelazite sa najjeftinijih modela dostupnih na tržištu teško da ćete primetiti razliku između ovog modela i konkurencije u istom cenovnom rangu. Poleđina deluje jako neubedljivo već na prvi pogled: plastika izgleda jeftino, a i u ruci pruža jeftin osećaj. Leđa se skidaju kako bi se pristupilo unutrašnjosti telefona, ali sama maska je suviše tanka i savitljiva za naš ukus. Iako se maska skida, ispod nje je moguće prići samo slotovima za SIM i memorijsku karticu: baterija nije vidljiva i ne može se na jednostavan način zameniti drugom bez rasklapanja kompletnog telefona, već ćete za to morati da potražite pomoć servisera.

Iako spada u jeftinije modele za koje obično važi to da koriste nešto stariju tehnologiju, iz samog naziva modela se može zaključiti da podržava 4G standard za brzi pristup internetu, a pored toga ima sveži Android 6.0 Marshmallow, što je svakako veliki plus za dugoročnu upotrebnu vrednost ovog telefona. Ekran koji predstavlja srce svakog pametnog uređaja je na nas ostavio pomešane utiske. Dobru stranu predstavlja rezolucija od 720p koja je sasvim adekvatna i za današnje pojmove, jer iako proizvođači forsiraju Full HD, ili čak UHD ekrane na telefonima, sadržaj i na ovoj rezoluciji deluje oštro. Pohvalni su i dobri uglovi gledanja bez primetnog gubitka kvaliteta prikaza boja pri pomeranju telefona, ali zamerki ima na nedovoljnu jačinu pozadinskog osvetljenja i loše kalibrisan displej koji vidljivo vuče na zelenu boju. Pri korišćenju u zatvorenom prostoru problema nema, ali na suncu prosto zafali još koji stepen pojačavanja pozadinskog svetla kako ekran ne bi bio zamoran za korišćenje. Zelena boja se donekle može korigovati isključivanjem BlueLight Shield funkcije koja bi trebalo da ekran učini manje hladnim te pospeši san smanjivanjem negativnih uticaja korišćenja telefona pre spavanja , ali tako nešto je dostupno na drugim telefonima (bilo po defaultu, bilo instaliranjem namenske aplikacije).

Zvuk je obično stavka na koju se kod jeftinih uređaja ne obraća previše pažnje, te iako priložene slušalice niskog kvaliteta sugerišu da je i ovde takav slučaj, iznenadio nas je DTS-HD logo na poleđini telefona. U podešavanjima telefona postoji zasebna DTS Premium Sound stavka gde je moguće uključiti procesiranje zvuka, podešavati nivo visokih i niskih tonova ili primeniti neki od ponuđenih ekvilajzera, i to posebno za muziku i posebno za video materijal. U praksi zvuk, očekivano, nije na nivou najskupljih modela koje nudi konkurencija, ali uključivanje DTS HD moda zaista daje novu dimenziju slušanju: ima dovoljno snage da pruži bas i na jačim slušalicama, a cela zvučna slika generalno zvuči iznenađujuće bogato za telefon ove klase. Zadnja kamera spada u prosek sa rezolucijom od osam megapiksela i pruža veoma dobre slike dok je nivo svetla odgovarajući. Video snimci su adekvatni kada je u pitanju gladak prikaz brzih scena, ali „krzavost” snimka i loše snalaženje u mraku donekle kvare utisak. Prednja kamera se može pohvaliti širokougaonim objektivom te je moguće znatno lakše hvatanje selfija sa dve osobe u kadru ili korišćenje u ostalim situacijama kada treba udaljiti telefon od lica. Iako koristi MediaTek procesor takta od samo jednog gigaherca, četiri jezgra, pristojni grafički čip i dva gigabajta RAM čine svakodnevno korišćenje udobnim iskustvom. Komplikovane web strane i zahtevne igre svakako umeju da ga uguše, ali nivo performansi i dalje je na adekvatnom nivou za klasu uređaja kojoj ovaj telefon pripada.

Sveukupno, Acer Liquid Zest 4G predstavlja interesantan telefon koji krasi dobar zvuk, pristojan ekran za one kojima vernost u reprodukciji boja nije prioritet i performanse koje će zadovoljiti većinu prosečnih korisnika. Na sve ovo treba dodati cenu od oko 150 evra za koliko ga je moguće pazariti kod provajdera bez ugovorne obaveze, a i mogućnost da se i uz relativno povoljne mesečne pakete kupi uz sitnu doplatu, što ga činim ozbiljnom konkurencijom Tesla i Vivax modelima koji takođe pripadaju ovoj kategoriji.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 7
Acer Liquid Zest 4G
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Xperia E5
Sony Xperia XA
Font Lab – Text on Photo Editor
AIMP Remote Control
Prisma
Fabulous – Motivate Me!
Candid
SOSmart car crash notification
Guardian Circle
Sortd
Tasmana
StartPage Private Search
Discogs – Catalog & Collect

Operativni sistem:
Android 6.0
Dimenzije:
145,7 x 71,2 x 8,4 mm / 150 g
Ostalo:
MediaTek MT6735P čipset (64bit dual core ARM Cortex-A53 1 GHz CPU + Mali T-720 GPU), 5” IPS LCD (1280 x 720, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, Dual-SIM; Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth, A-GPS, micro SD slot, microUSB, 3,5-mm audio konektor, 8 Mpx LED primarna kamera, 5 Mpx širokougaona prednja kamera, Li-jon baterija 2000 mAh
Proizvođač:
Acer
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera