PHONE ZONE<>
082016<><>

SAIP

Aplikacija SAIP (Systeme d’alerte et d’information des populations) nastala kao jedan od eksperimentalnih odgovora na konstantno eskalirajuću pretnju od terorizma. Kreiralo ju je i održava francusko ministarstvo unutrašnjih poslova: zemlja koja je u poslednje vreme pretrpela nekoliko spektakularnih napada u sasvim sigurno ima potrebu za svakim vidom zaštite i ranog upozoravanja.

SAIP ima dve osnovne namene: primarna je da vas obavesti da se u vašoj blizini dešava neki oblik terorističkog napada ili nesreće (poplava, izlivanje štetnih hemikalija i slično). Aplikacija nema korisnički input, već alarm aktivira dežurna služba: potpuna eliminacija „crowdsourcinga” urađena je da se izbegnu dezinformacije na društvenim mrežama koje uvek prate krizne situacije. Druga namena aplikacije su saveti kako da se ponašate u različitim opasnim situacijama (terorizam, nuklearni napad...), koji su predstavljeni u nekoliko sažetih rečenica. Ne znam kako izgleda uzbuna jer do sada nisam imao priliku da se nađem usred neke od tih situacija, ali navodno ekran mobilnog telefona blješti u crvenim tonovima.

Prilikom terorističkog napada u Nici, kada se ludak zaleteo kamionom u masu i zgazio osamdeset ljudi, aplikacija je, na žalost, epski fejlovala, poslavši upozorenje 3 sata kasnije! U odeljenju francuskog MUP-a zaduženog za njeno održavanje obećali su da će pronaći šta je zapelo i to promptno otkloniti.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
HTC Desire 530
Vivax Fly 3
Sony Xperia X
Lenovo Vibe C, Vibe K5, Vibe K5 plus, Vibe K4 Note, Vibe S1 lite
Google Expeditions
ExYu Radio Stanice
Phonto
Swiftly Switch – Edge Screen
BitTorrent Now
App Swap Drawer
Sensor Sense
Tapet
Fake Call
Bring! Shopping List
SAIP
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
Android, iOS
Veličina:
12 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
GooglePlay,iTunes
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera