LAKI PINGVINI<>
082016<><>

Synkron 1.6.2

Sinhronizacija i/ili bekap

Već neko vreme pažnju nismo posvetili programima za bekap i arhiviranje važnih podataka pošto smo sigurni da je većina vas usvojila dobru praksu redovnog pravljenja rezervnih kopija za slučaj nekog „daleko bilo” scenarija. Iz navedenog razloga, danas predstavljamo program koji primarno nije namenjen klasičnom bekapu podataka već sinhronizaciji dva ili više direktorijuma, ali svakako može da posluži kao program za povremeno kopiranje bitnih datoteka na neku rezervnu lokaciju.

Posegnite za omiljenim menadžerom softvera i potražite program pod imenom Synkron, koji će od zavisnosti zahtevati samo Qt u verziji 4.3 ili noviji. Nakon uspešne instalacije i pokretanja radni prozor programa, na prvi pogled, može da deluje pomalo konfuzno ili prenatrpano. Ipak, nakon malo upoznavanja uočava se nekoliko logičnih celina koje korisnike intuitivno vode kroz neophodne korake za uspešnu upotrebu programa. Uz gornju ivicu prozora nalazi se klasični padajući meni ispod koga su postavljene ikone sa prečicama do osnovnih funkcija programa. Synkron koristi tabove da razdvoji različite poslove sinhronizacije, pa se New Tab i Close Tab ikonice odnose na započinjanje novog ili zatvaranje postojećeg posla, što može da bude pomalo zbunjujuće. Glavne ikonice kojima biramo tip radnje koji želimo da obavimo imaju nazive Synchronize, za sinhronizaciju jednog direktorijuma ka jednom ili više odredišnih i Multisync, ukoliko želimo da sadržaj više foldera objedinimo unutar jednog direktorijuma. Svaki definisani posao moguće je detaljno podešavati u smislu tipova i načina kopiranja i ignorisanja datoteka koje odgovaraju određenom kriterijumu. Opcija ima dosta pa je sigurno da će svako naći kombinaciju koja mu odgovara. U oba slučaja u donjem delu prozora nalazi se pregled log datoteke pa je moguće pratiti rad programa, a postoji i Analysis opcija kojom se može proveriti kako će određeni posao izgledati. Napomenimo i da je tabove moguće sačuvati i tako definisane poslove preneti na druge instalacije programa.

Syncview funkcioniše kao svojevrsni kontrolni panel i omogućava pregled definisanih poslova i njihovo pokretanje, zaustavljanje ili izmenu. Scheduler, kao što je i uobičajeno, služi za zakazivanje pojedinih poslova u skladu sa definisanim vremenskim parametrima, a moguće je zakazivati i kombinovati više poslova u skladu sa potrebama. Jedna od zanimljivih i korisnih mogućnosti jeste Restore opcija unutar koje možemo da pronađemo bekap datoteka koje su izbrisane u skladu sa parametrima sinhronizacije, ali smo naknadno ustanovili da to možda ipak nije bila prava konfiguracija. Poslednje u nizu su Blacklist i Filter ikonice koje omogućavaju da isključimo određene datoteke, direktorijume ili ekstenzije iz sinhronizacije ili, pak, da filtriramo samo one ekstenzije koje želimo da kopiramo.

Iako se kao zamerka može uputiti činjenica da Synkron ne podržava direktno mrežne resurse, mnoštvo opcija, mogućnosti te stabilan i brz rad svakako ga kvalifikuju za ozbiljnog saradnika u poslovima kopiranja i sinhronizacije datoteka i direktorijuma.

Goran STRIČIĆ

 
Linux Lite 3.0
MikroLock 1.0
Synkron 1.6.2
Šta mislite o ovom tekstu?
rEFInd 0.9.2
Prelazak u viši rang

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
2 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
synkron .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera