TEST RUN<>
072016<><>

Free Video Editor 1.4

Video-brica

Mnogi korisnici greše u razumevanju pojma video-editora. Nekako po automatizmu se odmah pomisli na alatke za nelinearnu video-montažu, koje podrazumevaju rad sa vremenskom linijom i smeštanje materijala u „kućice” unapred pripremljene za video, audio, specijalne efekte, tekst... Međutim, video-editori su najpre programi koji omogućavaju da primenite osnovne obradne radnje nad izabaranom video-datotekom, pa onda i sve ostalo. Tu se prvenstveno misli na odsecanje neželjenih delova (takozvano trimovanje), ali i neke druge malo naprednije radnje.

Free Video Editor nam dolazi iz softverske grupe DVDVideoSoft i ne treba ga mešati sa programom VSDC Free Video Editor 4.0 koji smo opisali u prošlom broju. Potonji je punokrvna alatka za nelinearnu video-montažu, dok se ovde radi o „običnom” pomagalu za isecanje neželjenih delova materijala iz nosećeg fajla. Posao koji Free Video Editor obavlja može da se nazove i „dabovanje”, a to mu je i jedina namena. Ono što ga izdvaja od konkurencije je podatak da ne vrši rekompresiju materijala, te da se po snimanju izlaznih datoteka na hard-disk vrši prosto „prepisivanje” sadržaja. Naravno, minus delovi koje ste označili kao nepotrebne. Na taj način ne samo da se štedi vreme potrebno za dolaženje do željenih rezultata, već se ulazni parametri ne diraju i čuva se originalan kvalitet obrađivanog video-materijala.

Kao što smo mogli i da očekujemo, upravljački interfejs je krajnje jednostavan i prepoznatljiv. Ako ste jednom koristili neki sličan program, ne čekaju vas iznenađenja. U gornjem delu radne forme nalazi se preview prikaz, a odmah ispod njega je i waveforma pripadajuće audio-komponente. Iako njen prikaz može da se poveća do sedam puta, sve je izuzetno sitno i gotovo beskorisno za bilo kakav ozbiljan rad. Ispod se nalazi seekbar, baš kao i kontrole toka reprodukcije, odnosno apliciranje obradnih radnji. Moramo da priznamo da se ovde nalazi nešto više funkcija nego što smo to očekivali, pogotovo što se odsecanje svodi na jednostavno postavljanje ulaznog i izlaznog markera. Međutim, Free Video Editor dijapazon delovanja ne svodi na „zabadanje” dva markera na početnoj i krajnoj tački i dozvoljava da se definiše neograničen broj ulazno-izlaznih intervala. Obrada se odvija u svojevrsnom batch maniru, što znači da se pre preduzimanje finalnog koraka prvo do tančina mora definisati šta će se sve odstraniti. Pomoć na tom putu nudi i opcija za „premotavanje” sliku po sliku, tako da se na veoma precizan način definiše početak i kraj radnih segmenata. Inače, segmenti mogu i da se obrnu, tačnije, da ono što je bilo označeno za brisanje postane ono što se čuva i obrnuto. Iako je primenjeni sistem u neku ruku zgodan jer ne tera korisnika da iznova učitava fajl i ponavlja akciju brisanja, stvari su mogle da budu i intuitivnije. Već smo viđali programe koji radni sadržaj učitaju u memoriju ili jednostavno naprave njegovu kopiju i na taj način sve načinjene izmene odmah postaju vidljive – u preview formi. Segmenti se u ovom slučaju ne mogu odstranjivati čak ni virtuelno, već isključivo po pritiskanju tastera Save. Može da bude nezgodno...

Mnogo veći problem predstavljaće podatak da su autori na neki način obmanuli korisnike pričom da se radi o potpuno besplatnom ostvarenju. Ono to jeste, ali u tom slučaju ne nudi pomenutu mogućnost snimanja izlaznih datoteka u originalnoj formi i bez gubitka kvaliteta. Za tako nešto biće potrebno da uplatite Premium članarinu koja iznosi čitavih 29 dolara na godišnjem nivou ili 99 dolara bez vremenskog ograničenja. Šta preostaje? Materijal ćete morati da konvertujete u jedan od podržanih formata. Na raspolaganju su AVI, MKV, MP4 i GIF, odnosno MP3 ukoliko želite samo da snimite pripadajuću audio-komponentu. Čak se nudi i opcija snimanja sekvence JPG slika. Nakon što se odabere noseći format potrebno je definisati radne parametre (rezolucija, bitrate, format audio-komponente), što se obavlja odabirom nekog od dostupnih šablona. Njih je sasvim dovoljno, ali je ceo postupak automatizovan tako da ništa ne možete da menjate ili prilagođavate sopstvenim potrebama. Za utehu je da se šabloni razlikuju od nosećeg formata do nosećeg formata pa postoji velika šansa da nađete ono što vam treba.

Free Video Editor može da obavi još nekoliko korisnih sitnica. Na primer, umešan je u deljenju fajlova na osnovu definisanih segmenata, a na spisku mogućnosti je i tagovanje delova materijala. Slika može da se rotira u koracima od po 90 stepeni u smeru kazaljke na satu, a tu je i nekakva osnovna podrška za podešavanje intenziteta zvuka izlaznih datoteka. U osnovni, to je obična skala na kojoj su različitim bojama označeni segmenti blago/jako pojačanog zvuka, odnosno njegovog (potpunog) utuljivanja. Program kakav takav je sasvim dobro obavlja svoj posao i na izlazu daje dobar kvalitet, čak i uz nezaobilaznu konverziju. Šteta je što su autori (namerno) napravili gaf sa Premium pretplatom, ali i što se za dobijanje rezultata mora sačekati fajl na izlazu, umesto da odmah bude vidljiv u preview prikazu.

Vladimir PISODOROV

 
3DMark 2.0.2530 Advanced Edition
PassMark OSForensics 3.3
KoPlayer 1.3
Dxtory 2.0.134
Pazera Free MP4 to AVI Converter 1.10
5KPlayer 4.0
Max Recorder 2.0
Softmaker Office 2016
Free Video Editor 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Hamster Free eBook Converter 1.2.4
AudioShell 2.3.6
Squeaky Mouse 1.0.3
Monitor Power Saver 3.0
Newsprompt 6.4
Dustman 1.2.0
SaMotion 1.10
GIF Optimizer Free 2.0
Onlive Clock 1.5

Tip:
video-obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
26,66 MB, 170,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .dvdvideosoft .com /products /dvd /Free -Video -Dub .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera