LAKI PINGVINI<>
072016<><>

Anoise 0.0.25

Audio teleportacija

Šta radite dok radite i šta radite dok odmarate? Slušate muziku ili preferirate tišinu? Možda vam zvuci prirode ili neki beli šum pomaže da se opustite i skoncentrišete? Ako vam prija žubor potoka ili najbolje ideje dobijate slušajući cvrkut ptičica poželjno je da vam radno mesto bude negde u prirodi, u suprotnom očekujte pad produktivnosti i sate frustracije. Mada, ako niste u mogućnosti da kancelariju premestite u prirodu, sledeće najbolje rešenje je premeštanje prirode u kancelariju, a način je aplikacija pod imenom Ambient Noise Player.

Ime govori sve, a mi moramo da dodamo da je u pitanju program prvenstveno namenjen Ubuntu distribuciji i Unity okruženju čiji korisnici mogu da očekuju potpunu integraciju unutar sistema, ali daleko od toga da nije upotrebljiv i na ostalim platformama. Jedina razlika je što će u slučaju non native okruženja plejer biti u okviru samostalnog prozora umesto integrisan unutar Sound Indicator sekcije na panelu. Instalacija za korisnike Ubuntu familije takođe je lakša i svodi se na dodavanje odgovarajućeg PPA (Personal Package Archive) i kucanje komande

sudo apt-get install anoise

ili pokretanje željenog grafičkog menadžera softvera. Ostali će morati da se pozabave kompajliranjem izvornog koda ukoliko na online riznicama svojih distribucija ne postoji binarni paket koji je moguće preuzeti.

Od aplikacije sa samo jednom namenom ne može se očekivati impozantan interfejs i jedino što je dostupno od komandi jeste Play/Pause dugme i promena aktivnog zvuka. Uz inicijalnu instalaciju dobijate zvuk vatre, potoka, šume, mora, vetra i još nekolicinu ambijentalnih šumova kao što je žamor kafića (idealno za pisce kojima Starbucks nije u blizini). Pored ovoga, moguće je preuzeti i tri kompilacije zvukova koje održava zajednica i kojima se povećava broj i raznolikost dostupnih opcija za slušanje. Naravno, možete koristiti i svoje kreacije, ukoliko iskopirate datoteke u odgovarajući direktorijum. Od dostupnih opcija za podešavanje rada programa moguće je aktivirati automatski start prilikom pokretanja sistema ili zakazati gašenje nakon određenog vremenskog perioda.

Postavlja se pitanje zašto biste posao reprodukcije podržanih i standardnih OGG, WAV i MP3 datoteka koje sadrže ambijentalne zvukove poverili baš ovoj aplikaciji pored gomile dostupnih audio plejera sa gomilom opcija za podešavanje i prilagođavanje ili zašto jednostavno ne pustimo neki YouTube klip sličnog sadržaja? Razloga je nekoliko, počevši od vrlo male zahtevnosti same aplikacije, preko toga da vam nije potrebna internet konekcija, pa sve do činjenice da je smisao aplikacije da bude neupadljiva i da svoj posao radi u pozadini bez potrebe za monitoringom i konstantnim interakcijama što Anoise uspešno obavlja. Na sam program nema zamerki, jedina primedba, i to uslovno, mogla bi da se stavi na kvalitet samih semplova. Neki od njih nakon određenog vremena postaju primetno repetitivni, što može da zasmeta, ali vas, sa druge strane, ništa ne sprečava da nađete kvalitetnije snimke koje možete da koristite.

Goran STRIČIĆ

 
Porteus 3.2 rc3
USB Raptor 0.0.5.55
Anoise 0.0.25
Šta mislite o ovom tekstu?
DDRrescue-GUI 1.5
Edukujmo edukatore

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
94 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
code .launchpad .net /anoise
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera