LAKI PINGVINI<>
042016<><>

Mageia 5

Magija na dohvat ruke

Iako sajt Distrowatch nije najmerodavnije sredstvo određivanja popularnosti distribucija, ipak nam može dati uvid u to za koje se distribucije korisnici najviše interesuju. Već dugo je pri samom vrhu i Mageia. Neupućeni bi pomislili da je u pitanju neka nova distribucija koja se odjednom pojavila, ali je u pitanju fork Mandrive, nakon što je ova prestala da postoji 2010. godine. Iza nje stoje bivši programeri kojima se priključilo još nekoliko entuzijasta koji su želeli da spasu ono što je preostalo od ove legendarne distribucije. Promenjeno je ime, razvoj je nastavljen, a pred nama je verzija 5, pa da vidimo šta nam donosi.

Na lepo uređenoj zvaničnoj stranici u sekciji za preuzimanja nas čekaju instrukcije kako da prebacimo Mageia instalacioni imidž na USB drajv za operativne sisteme Linux i Windows, kao i link do uputstva za one koji imaju UEFI. Instalacioni mediji su podeljeni u tri kategorije: Classic Installation (kompletni instalacioni DVD bez mogućnosti live upotrebe), Live Media (DVD i CD verzije) i Network Installation. Sva tri imaju dodatne potkategorije u zavisnosti od arhitekture, a kod nekih je moguće birati i željeno okruženje. Ako imate prethodnu verziju ove distribucije, pomoću kompletnog instalacionog DVD-a možete izvršiti nadogradnju na novu verziju. Mi smo se odlučili za klasičnu instalaciju pa nakon upisa na USB fleš drajv, pristupamo instalaciji.

Instaler DrakX je nešto drugačiji od onoga što ste navikli kod Ubuntuolikih distribucija, ali verujemo da ćete se snaći bez većih problema. Instalacija traje nešto duže od očekivanog, ali je moguće da je na to uticao i izbor da instaliramo kako KDE tako i GNOME okruženje.

Nakon završetka instalacije dobijamo tematski prilagođen GRUB menadžer, a zatim dolazimo do ekrana za logovanje i izbor okruženja: GNOME, GNOME Classic, IceVW i KDE4. Po ulasku u bilo koje od okruženja dobijamo informacije o samoj distribuciji u automatski otvorenom prozoru. Ovde se nalaze korisne informacije sa linkovima do foruma, wiki stranice i ostalih mesta za pomoć, a tu su i saveti za korišćenje distribucije, njene specifičnosti, instalacija novog softvera, itd. Zanimljiv je i tab Applications unutar ovog prozora, gde imate preporuku najpopularnijih programa koje možete jednostavno instalirati jednim klikom.

Ono što bode oči na prvi pogled je odsustvo nekog prepoznatljivog artworka. Osim Mageia pozadine ništa nije promenjeno. Kod KDE okruženja ovo možda i nije potrebno jer mu je primarna boja plava kao i boja pozadine same distribucije, ali na podrazumevanim ikonama i temama u GNOME okruženju bi trebalo poraditi. Mandriva je ranije bila među najpopularnijim distribucijama zbog toga što je njeno korišćenje bilo relativno lako i za početnike, tako da je ovapraksa morala da se nastavi, a tu u pomoć pritiče Mageia kontrolni centar. Možemo reći da je ovaj centar za Mageiu isto što i YAST za openSUSE, samo što je mnogo pregledniji i jednostavniji za korišćenje. Podeljen je u kategorije: upravljanje softverom i repozitorijumima, postavke hardvera, internet, sistem, umrežavanje, bezbednost, rad sa diskovima i podešavanje podizanja sistema. Prve dve kategorije će vam najviše pomoći i olakšati život. Instalacija i uklanjanje softvera neće biti nikakav problem, veoma je pregledno urađeno. Poželjno je, pre svega, isključiti instalacioni medij kao repozitorijum, što je opcija koja može biti korisna jedino nekome ko nema internet na računaru, a složićemo se da je takvih veoma malo. Mi smo aktivirali još neke dodatne repozitorijume, a vas upućujemo na dokumentaciju sa zvanične stranice kako biste razumeli šta se nalazi u kom repozitorijumu i da li vam je potreban ili ne, pošto je njihov broj prilično velik.

Kategorija sa podešavanjima hardvera ostavila je na nas najjači utisak. Sa par klikova možete instalirati vlasnički drajver za vašu grafičku karticu, ako želite, a nakon toga dobijate i par opcija za dodatna podešavanja. Tu su podešavanja oko tastature, miša, skenera, štampača i ostalih uređaja. Takođe, ovde se nalazi i deo gde možemo izabrati da li želimo dodatne efekte u okruženju korišćenjem Compiza. Ukoliko se odlučite na ovaj korak Mageia će sama instalirati potrebne dodatne pakete, nema potrebe da se zavlačite „ispod haube” i jurite nedostajuće zavisnosti.

Kako smo instalirali i GNOME i KDE okruženja imali smo i njihove podrazumevane programe na raspolaganju. Pored njih, tu je i par zanimljivosti: AMZ downloader, Audacity, Filezilla, Inkscape, Kdenlive, Kamoso, OpenShot, Skrooge. Iako su i Mandriva i Mageia tradicionalno KDE orijentisane distribucije, GNOME izdanje po performansama ne zaostaje, a verujemo i druga ponuđena okruženja. U odnosu na ostale distribucije, Mageia u startu zauzima malo više memorije, verovatno zbog toga što rade i neki servisi drugog okruženja. Brojke su sledeće: KDE oko 800 megabajta, a GNOME oko 750 megabajta. Naravno, zauzeće radne memorije ne mora biti loša stvar pošto Linux teži da prebaci što više resursa u radnu memoriju da bi korisniku rad bio brži. Međutim, procesorsko zauzeće koje je i bez aktivnih programa umelo neobjašnjivo da skače do 10-15% je malo zabrinjavajuće. Ništa od ovoga se nije negativno manifestovalo u radu, tako da možemo da progledamo kroz prste.

U poslednje vreme se susrećemo sa distribucijama koje puno pažnje poklanjaju dokumentaciji i pomoći korisnicima, pa je takav slučaj i ovde. Pored dokumentacije koju je moguće videti na sajtu ili skinuti u vidu PDF i EPUB fajla, tu je i wiki odeljak, tako da ćete željene informacije najverovatnije moći da nađete na ovim mestima.

Od problema bismo istakli samo jedan veći, a to je što GRUB nije detektovao ostale Linux distribucije na hard-disku. Guglajući naišli smo na informaciju da Mageia i dalje koristi kao podrazumevanu verziju stari GRUB u verziji 1.99. Pokretanje kontrolnog centra i odabir GRUB2 kao podrazumevanog boot menadžera rešilo je problem. Ovo je moguće uraditi i u toku instalacije, što vam preporučujemo kako biste izbegli potencijalne probleme. Drugih problema u radu nismo imali, ipak je ovo ozbiljno i ispeglano izdanje sa mnogobrojnim ispravkama od kada je izašlo prošlog leta. Mageia je pravo rpm osveženje u moru deb distribucija. Neće vam pružiti ništa radikalno novo, ali verujemo da će njegove mnogobrojne pogodnosti ostaviti pozitivan utisak na vas.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Mageia 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Telegram, uTox, qTox
Gnome Subtitles 1.3
Multipraktik
Odroid XU4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
50 MB – 3,5 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .mageia .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera