INTERNET<>
112015<><>

WWW vodič

VHS Ninja

Sem što je jasni pobednik „rata za format video kaseta” VHS je, čak i nakon što je potisnut iz prvog plana, ostao sinonim za filmsku zabavu u kućnoj atmosferi i naslove kakvi nisu mogli da se pogledaju u bioskopu. Tumblr prezentacija VHS Ninja posvećena je svemu u vezi sa VHS-om, od klasika filmske umetnosti i velikih hitova, do opskurnih i kultnih naslova B i C produkcije. Na ovom sajtu naći ćete omote slavnih ili bizarnih filmova, a tu su i klipovi, odnosno animirani gifovi kultnih i apsurdnih scena koje prosto morate da vidite.

vhs-ninja.tumblr.com

Pogodite film

Svaki ozbiljniji ljubitelji filmova ponosi se svojim poznavanjem sedme umetnosti. Ukoliko ste spremi da svoje znanje stavite na ozbiljan test, posetite Popcorn Garage, sajt koji je delo francuskog dizajnera Romaina Zitounija. U pitanju je interaktivni crtež garaže u kojoj gotovo svaki objekat predstavlja asocijaciju na neki od kultnih filmova koji su tokom poslednje četiri decenije obeležili kinematografiju i pop kulturu. Na vama je da prepoznate šezdeset šest filmova i ukucate njihove naslove, ali pazite, možete da pogrešite samo tri puta.

www.popcorngarage.com

Pravi citati

Iako bi internet trebalo da olakša ispravno navođenje slavnih citata poznatih osoba, memei, velike novinske kuće, pa i aktuelne javne ličnosti često greše kada nekome pripisuju određene citate. Kako bi istakli ovaj problem, i istovremeno iskoristili priliku da se našale, tim iza TV šoua „Last Week Tonight with John Oliver” pokrenuo je sajt Definitely Real Quotes. Ovaj sajt nasumično uparuje fotografije slavnih istorijskih ličnosti (i samog Olivera) sa manje ili više stupidnim citatima iz moderne pop kulture. Rezultati su očekivano komični.

www.definitelyrealquotes.com

Povratak...

Dvadeset prvi oktobar 2015. godine je nekada davno delovao kao daleka budućnost u koju putuju protagonisti filma „Back to the Future II”. Taj datum je globalno obeležen kao „Back to the Future Day”, a najbolje odredište na netu za sve ljubitelje ovog serijala je BacktotheFuture.com. Zbog impresivnog izgleda ovog sajta na prvi pogled možete da pomislite da se radi o zvaničnoj prezentaciji čiji vlasnik je studio Universal, ali, zapravo, u pitanju je nezavisni sajt koji okuplja fanove ovih filmova na najrazličitijim „BTTF” projektima.

backtothefuture.com

...u budućnost

Kolumbijski dizajner Alehandro Santel ima lepu prezentaciju svojih radova na Adobeovom servisu Behance. Njegov poslednji rad pojavio se u pravom trenutku da se proslavi „Back to the Future Day”. Alehandro je napravio 3D model slavnog DeLoreana kako juri ispred zgrade Suda u Hill Valleyu sa sve munjama i vatrom ispod točkova. Zahvaljujući sajtu Sketchfab, možete da zumirate i rotirate ovaj model i pregledate ga do najsitnijih detalja. Sem „Povratka u budućnost” pogledajte i druge Santelove radove kao što su Earthworm Jim ili Baymax.

www.behance.net/santell

DeLorean

DeLorean DMC-12, slavni automobil koji je u filmskom serijalu „Povratak u budućnost” Dok Braun prepravio u vremensku mašinu, prestao je da se serijski proizvodi još pre nego što se prvi film pojavio u bioskopima jer je DeLorean Motor Company bankrotirala 1982. godine. Nakon što je otkupio prava na logo i ime firme, Stiven Vin je sa grupom entuzijasta 1995. godine pokrenuo novu kompaniju sa istim imenom koja se bavi restauriranjem starih DMC-12-ica, a u planu je ponovna proizvodnja ovog kultnog automobila, u klasičnoj i električnoj varijanti.

www.delorean.com

HMV

Nekadašnjoj instituciji muzičke prodavnice u kojoj ste mogli da kupite ploče, kasete i CD-ove internet polako odbrojava poslednje dane. Ipak, neke od njih se ne daju i prelaze na novi, onlajn režim postojanja i poslovanja. Među takvim kućama je i britanska HMV čiji sajt odstupa od očekivanog jer, sem dela posvećenog prodaji audio i video sadržaja, ima i brojne tekstove. Naravno, sve što se pominje u člancima, od vesti, preko recenzija i praćenja trendova do preporuka uredničkog tima ima linkove ka kupovini tog sadržaja.

www.hmv.com

Prava veličina

Izgleda da većina korisnika interneta ne zna kako „rade” mape. Naime, zbog toga što je Zemlja okrugla, a karte ravne, dolazi do deformisanja određenih delova planete prilikom prebacivanja površine sferičnog tela na dvodimenzionalnu mapu. Sajt True Size of Countries se kladi na to na niste pazili na času geografije kada se govorilo o Merkatorovoj i ostalim projekcijama pa vam nudi priliku da uzmete obris bilo koje zemlje na našoj planeti i pomeranjem po mapi sveta uporedite njenu „pravu veličinu” sa proizvoljnim geografskim elementima.

thetruesize.com

Roboti i posao

Jedna od interesantnijih diskusija koje se danas vode u razvijenom svetu je trend da u bliskoj budućnosti automatizovani sistemi, ili pravi fizički roboti, preuzmu sve veći broj poslova. Na zvaničnoj stranici kuće BBC posvećenoj ovoj temi procenjuje se da će u Velikoj Britaniji više od trećine poslova koje danas obavljaju ljudi u sledeće dve decenije preuzeti roboti. Sem iscrpnih informacija na ovu temu, tu je i veoma zanimljiva lista sa preko trista pedeset zanimanja poređanih od „najbezbednijih” do onih koje će sigurno preuzeti roboti.

goo.gl/f5fY6o

Galapagos

Pacifički arhipelag Galapagos najpoznatiji je po tome što je dom najvećoj živoj vrsti kopnenih kornjača. Nakon što je, zbog ljudske aktivnosti, ovoj vrsti pretilo istrebljenje, vlada Ekvadora i Fondacija Čarls Darvin povećali su napore za spasavanje ovih impresivnih reptila. Brojni projekti zaštite su urodili plodom i populacija kornjača se polako oporavlja. Sredinom 2013. godine tim Google Street Viewa pravio je snimke najimpresivnijih lokaliteta i faune nacionalnih parkova Galapagosa koji su sada organizovani u prelepe tematske galerije.

goo.gl/g4kiub

Mačji pogled

Jedna od životnih istina je da korisnici interneta obožavaju mačke. Zato je, zapravo, čudno kako se tek sada pojavilo nešto kao Hiroshima Cat Street View. U pitanju je deo zvanične prezentacije Prefekture Hirošima u Japanu čiji šoping region Onomochi City predstavlja dom za oko 150.000 uličnih mačaka koje žive fantastično zahvaljujući brižnim stanovnicima. Prezentacija kombinuje prepoznatljive Street View panorame sa autentičnim ambijentalnim zvucima, video snimcima i detaljima o pojedinim „poznatijim” mačkama, naravno, na japanskom.

goo.gl/dRMXq7

Pluton

Sonda New Horizons proletela je pored Plutona sredinom jula, ali snimci koji su napravljeni i rezultati merenja koja su obavljena za to vreme još uvek pristižu u NASA JPL centralu. Nakon što analiziraju te podatke, naučnici ih predstavljaju na zvaničnom sajtu posvećenom ovoj misiji. Članci objavljeni u septembru bave se mladim ledenim planinama u ekvatorijalnom regionu Plutona, kao i specifičnom površinom koja u određenim regionima podseća na zmijsku kožu. Snimci su praćeni objašnjenjima kao i novim pitanjima koja sada kopkaju istraživački tim.

goo.gl/TiznTu

Samburu

Ako ste kao dete gledali „Opstanak”, imate lepe uspomene na mesta kao što su Nairobi ili Samburu. Sredinom septembra Street View je dodao u svoju arhivu i prelepe panorame snimljene u Keniji, uključujući i njihove impresivne nacionalne parkove posvećene očuvanju ugroženih životinjskih vrsta. Tako da možete slobodno, i pre svega bezbedno, da istražujete ova divlja prostranstva, i vidite životinje kao što su slonovi, lavovi, zebre ili leopardi u njihovom prirodnom okruženju (ili bar kako reaguju na Google Street View kamere).

ow.ly/TKo3b

Zečevi

Google Chrome Experiment u kom se zečevi množe neverovatnom brzinom i skaču po vašem ekranu verovatno bi bio prikladniji za vreme Uskrsa, ali Haxor BunnyMark je toliko zabavan da nam ni malo ne smeta što se pojavio u jesen. Mehanika je vrhunski jednostavna, dokle god držite levi taster miša, na ekranu se pojavljuje sve više i više zečeva (maksimalan broj je 300.000), koji se nakon nekoliko skokova smire u dnu ekrana. Desnim tasterom miša pokrećete „detonacije” koje teraju zečeve da nastave da skaču po ekranu. Prosto hipnotišuće.

goo.gl/TDOJuR

Nosorozi

Početkom prošlog veka, naša planeta bila je dom i za oko pola miliona nosoroga. Danas je taj broj manji od trideset hiljada. International Rhino Foundation već dvadeset pet godina pokušava da zaustavi istrebljenje ovih životinja, a njihova nova onlajn prezentacija donosi detaljne informacije o samim nosorozima, akcijama i istraživanjima koje sponzorišu kao i načinima kako da sami pomognete u ovoj borbi. Tu je i opcija da „usvojite” sumatranskog ili javanskog nosoroga koji su dve najmanje i najugroženije vrste nosoroga.

rhinos.org

Dragan KOSOVAC

 
SBB hotspot kućna mreža
„Besplatan internet” za treći svet
Nasilje na internetu
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera