SERVIS<>
092015<><>

Promena grafičkog interfejsa na Linuxu

Ulepšavanje desktopa

Iako svaki korisnik Linuxa ima svoju omiljenu distribuciju sa pratećim interfejsom, može se desti da ga nešto posle određenog vremena jednostavno „smori”. Za takve situacije napravićemo mali vodič šta se po tom pitanju može uraditi, pa ako ništa drugo, možete se barem malo poigrati...

Izmena grafičkog interfejsa kod Linuxa nije (mnogo) problematična zbog njegove arhitekture, ali je potrebno poznavati osnovne operacije u terminalu. Sve se svodi na instalaciju potrebnih elemenata, njihovu aktivaciju, podešavanje i naknadno uživanje u korišćenju novih đakonija.

Ukoliko ste nov korisnik Linuxa, nemojte se plašiti njegovog moćnog terminala (nešto slično Windows Command Promptu ili Power Shellu). On olakšava praćenje uputstava koje ćete pronaći u tekstovima poput ovog. Umesto da pratite duge liste koraka koje treba da prođete, a koje vam govore gde sve treba da kliknete, najveći deo ćete moći da uradite jednostavnim kucanjem komande u terminalu (ili kopiranjem, ako ovo čitate online) i pritiskom na taster ’Enter’.

Dostupni interfejsi

Od gotovih interfejsa, dostupni su nam mnogobrojni, ali ćemo u ovom tekstu pokriti samo one koji su nam se vizuelno najviše svideli, a to su Blackbox, Cinnamon, Budgie, Enlightenment, Fluxbox, GNOME, GNOME Classic, GNOME Flashback (Compiz i Metacity), KDE Plasma, LXDE, MATE, Openbox, Pekwm, Kodi (bivši XBMC) i Xfce.

Priprema

Za ovu igrariju potrebno je imati instaliran Linux, ili ga sveže instalirati. Radi manje glavobolje, preporučujemo update operativnog sistema i aplikacija pre upuštanja u proceduru. Ukoliko planirate da isprobate mnogo različitih interfejsa, pre no što se odlučite za onaj koji ćete koristiti u daljem radu, preporučujemo podizanje „igrališta” u virtuelnoj mašini (recimo Virtualbox), zbog mogućih komplikacija.

Instalacija gotovih GUI-ja

Za primer ovog teksta koristili smo distribuciju Ubuntu, zbog velike popularnosti među korisnicima i određenih problema koje njen glavni interfejs Unity zadaje korisnicima. Ti problemi su za neke vizuelne prirode, dok su za druge vezani za nekompatibilan hardver, pa mislimo da je on odličan za ovu pokaznu vežbu.

Za početak avanture potrebno je prvo otvoriti Terminal. To se radi klikom miša na Ubuntu meni (isto to se može postići pritiskom na ’Super/Windows’ taster na tastaturi), kucanjem reči Terminal i kliktanjem na pripadajuću ikonicu (ili pritiskom na taster ’Enter’). Ukoliko volite lakši put koji omogućavaju skraćenice na tastaturi, isti efekat se postiže pritiskom na tastere ’Ctrl+Alt+T’.

Za instalaciju interfejsa (a i ostalog softvera) koristi se uglavnom samo komanda

sudo apt-get install naziv-interfejsa

mada je u nekim slučajevima potrebno prvo dodavanje repozitorijuma (http://ow.ly/QqzNl) iz kog će se sam interfejs preuzeti, što se radi komandom

sudo add-apt-repository ppa:ime-repositorijuma”

Onda je ceo proces nešto složeniji, pa set komandi izgleda ovako

sudo add-apt-repository ppa:ime-repozitorijuma && sudo apt-get update && sudo apt-get install ime-interfejsa

Prvi deo ovog seta komandi dodaje repositorijum, drugi apdejtuje listu dostupnih paketa, dok treći instalira željeni interfejs, a „&&” karakteri između svake komande predstavljaju sponu za sekvencijalno izvršavanje svake od ovih komandi. Nakon uspešno izvršene instalacije, za probu novog GUI-ja potrebno je izlogovati se, iz padajućeg menija na Login Screenu odabrati željeni interfejs i zatim se ponovo ulogovati. Pri tom, nakon probe se ne morate odlučiti za samo jedan, već ih možete podesiti i koristiti nekoliko, ukoliko među njima nema nikakve kolizije.

Kako da Linux izgleda kao Windows

S obzirom na to da stare navike teško umiru, neki od nas koliko god da su odmakli od Windowsa kao pojma operativnog sistema i dalje vole takav izgled. Ubuntu je, recimo, moguće kastomizovati da bude vrlo, vrlo sličan Windowsu 7, a kako stvari sa popularnošću Windowsa 10 stoje, verujemo da će se uskoro pojaviti i „tema” za takav izgled.

Deo ovog procesa se vrši kroz Terminal, a deo metodom point & click. Prvi korak je instalacija Cinnamon interfejsa kroz terminal, ukoliko nije već instaliran. Zatim je potrebno izlogovati se i odabrati Cinnamon, pa se ulogovati opet. Nakon toga, potrebno je kroz terminal skinuti i instalirati teme (opširnije u prilogu). Kada se instalacija završi, teme se biraju iz Themes panela, do kog se najlakše stiže pritiskom na meni, kucanjem „Themes” i klikom na pronađenu ikonicu. Nakon startovanja, potrebno je odabrati Win7 iz panela Window Borders, Icons, Controls i Desktop, dok se za Mouse Pointer bira DMZ White. Ukoliko se desi da ikonice u desnom ćošku Task Bara (kod sata) budu loše prikazane, potrebno je uraditi desni klik na Task Bar, odabrati opciju Panel Settings, upaliti opciju Use customized panel size i podesiti visinu po želji, što će rešiti bag u vezi sa veličinom ikonica. Neke stvari se naravno moraju i ručno podesiti. Pozadina se mora skinuti i podesiti zasebno (najbolje sa opcijom Zoom), a takođe se mora skinuti i slika koja će ikonicu menija da zameni Start ikonicom, kao i izbrisati tekstualni naslov menija. To se radi desnim klikom na meni, te klikom na opciju Configure i brisanjem reči „Menu” iz polja Text. Ikonica se menja klikom na Use a custom icon i izborom nove (recimo ove: http://ow.ly/QO7iv). Po želji je moguće sa Task Bara izbrisati ikonice koje su višak desnim klikom i biranjem opcije Remove this applet. Za dodavanje ikonica na desktop (što nije baš odlika Sedmice, ali mi neki volimo) potrebno je otvoriti aplikaciju Desktop (na isti način kao i Themes), i upaliti ikonice koje su potrebne od ponuđenih.

Kako da Linux izgleda kao Mac

Još jedan izgled koji je mnogima privlačan je i izgled Mac OS-a. Kada je u pitanju Ubuntu 14.04, moguće je (skoro) potpuno prilagoditi izgled tako da liči na Mac OS X. Ovaj proces je potrebno proći iz Unity interfejsa, gde pored instalacije potrebnih elemenata kroz Terminal ima i dosta point & click operacija. Wallpaper je potrebno podesiti ručno (isto kao kod Windows moda), a paket slika možete preuzeti sa http://ow.ly/R2G7g. Sledi instalacija potrebnih elemenata (kroz priloženi set komandi u terminalu), a zatim restart OS-a. Kada se OS startuje, potrebno je pokrenuti Docky i instalirati Mac temu za njega, koju možete skinuti sa http://ow.ly/R2Jis. Instalacija se radi klikom na prvu ikonicu Dockyja, čime se otvara njegov Settings, klikom na dugme Install koje se nalazi pod sekcijom General Options i biranjem skinutog paketa (Mac-OS-Lion(Docky).tar). Nakon toga, potrebno je izabrati temu Buyi-idock kroz padajući meni opcije Themes iz iste sekcije, zatim zatvoriti i ponovo otvoriti podešavanja radi čekiranja opcije 3D Background iz sekcije Dock Configuration i zatvoriti podešavanja. Posle toga je potrebno startovati Unity Tweak Tool i odabrati jednu od ponuđenih Mbuntu tema sa Theme i Icons opcija, a za kursor odabrati Mac-cursors sa opcije Cursor. Za potpun ugođaj, na samom kraju je potrebno postaviti Unity Menu na Autohide. To se radi iz sekcije Behavior opcije Apperance Ubuntuovog System Settingsa.

• • •

Za kraj vam preporučujemo da proverite koji interfejs ima vaša distribucija pre pokušavanja instalacije novih, da ne bi došlo do mogućih problema. Primera radi, svi gotovi interfejsi koje smo probali su međusobno kompatibilni, osim GNOME i MATE interfejsa. Naime, ukoliko se instalira prvo GNOME, naknadnom instalacijom MATE interfejsa, brišu se svi GNOME interfejsi, dok je sa ostalima kompatibilan. Što se modova tiče, mogućnosti su beskonačne, ali i tu bi trebalo da budemo oprezni, jer može doći do problema. Za kraj je bitno istaći da se kod operativnih sistema baziranih na Linuxu može promeniti skoro sve, te se pored ovde prikazanih promena može uraditi još dosta stvari ukoliko se to žarko želi. Happy modding!

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Budućnost civilne avijacije

 PRIMENA
Analitika, big data (i sport)

 NA LICU MESTA
Predstavljanje Windowsa 10
Vaterpolisti u mts-u
Sajt „Vreme leti” i V.O.P.S. aplikacija
Voxxed Days Belgrade (najava)

 KOMPJUTERI I FILM
The Martian
Maze Runner: The Scorch Trials
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Promena grafičkog interfejsa na Linuxu
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Nemačke izbeglice, eBay i Steam

 PRST NA ČELO
Čista desetka

Komande sa kratkim opisom
sudo – izvrši komandu kao superuser (administrator)
apt-get – pozivanje package management tool programa
update – apdejtuj listu dostupnih paketa
upgrade – apgrejduj programe
dist-upgrade – apgrejduj OS
install – instaliraj
add-apt-repository – dodaj repozitorijum u apt

Aplikacije korišćene za test
Host OS: Apple Mac OS X 10.10.4 64-bit
Alat za virtuelizaciju: Oracle Virtualbox 5.0.0
Guest OS: Ubuntu 14.04.2 32-bit

Komande za apdejt OS-a i aplikacija

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade

Komande za instalaciju gotovih GUI-ja
GNOME Flashback (Compiz i Metacity): sudo apt-get install gnome-session-fallback
GNOME i GNOME Classic: sudo apt-get install ubuntu-gnome-desktop
KDE Plasma: sudo apt-get install plasma-desktop
Xfce i Xubuntu: sudo apt-get install xubuntu-desktop
LXDE: sudo apt-get install lxde
Blackbox: sudo apt-get install blackbox
Fluxbox: sudo apt-get install fluxbox
Pekwm: sudo apt-get install pekwm
Openbox: sudo apt-get install openbox obconf
Cinnamon: sudo add-apt-repository ppa:lestcape/cinnamon && sudo apt-get update && sudo apt-get install cinnamon
Budgie: sudo add-apt-repository ppa:evolve-os/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get install budgie-desktop
Enlightenment: sudo add-apt-repository ppa:enlightenment-git/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get install e20 terminology
Kodi: sudo apt-get install software-properties-common && sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get install kodi
MATE: sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mate-dev/ppa && sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mate-dev/trusty-mate && sudo apt-get update && sudo apt-get install mate-desktop-environment-extras (uklanja GNOME)

Instalacija Windows tema

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes && sudo add-apt-repository ppa:noobslab/icons && sudo apt-get update && sudo apt-get install win-themes && sudo apt-get install win-icons

Instalacija Mac teme

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes && sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps && sudo apt-get update && sudo apt-get install docky && sudo apt-get install unity-tweak-tool && sudo apt-get install mac-ithemes-v3 && sudo apt-get install mac-icons-v3 && sudo apt-get install mbuntu-bscreen-v3 && sudo apt-get install mbuntu-lightdm-v3 && sudo apt-get install indicator-synapse && cd && wget -O Mac.po http://drive.noobslab.com/data/Mac-14.04/change-name-on-panel/mac.po && cd /usr/share/locale/en/LC_MESSAGES; sudo msgfmt -o unity.mo ~/Mac.po; rm ~/Mac.po; cd && gsettings set com.canonical.desktop.interface scrollbar-mode normal && wget -O launcher_bfb.png http://drive.noobslab.com/data/Mac-14.04/ launcher-logo/apple/launcher_bfb.png && sudo mv launcher_bfb.png /usr/share/unity/icons/
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera