TEST DRIVE<>
072015<><>

TP-Link Archer C20i i T2UH

Fine brzine

Od renomiranog kineskog proizvođača mrežne opreme i pratećih uređaja, kompanije TP-Link, ovog puta na testu imali smo jedan bežični ruter koji se zove Archer C20i i jednu bežičnu mrežnu kartu pod imenom Archer T2UH. Radi se o dva uređaja izrađena po standardu 802.11ac, sa mogućnošću rada na 2,4 i 5 GHz, a takođe su kompatibilni i sa starijim verzijama te porodice bežičnih standarda.

Pre nego li se upustimo u konkretne stvari, bitno je da objasnimo jednu stvar zbog zbunjujućih deklaracija koje većina proizvođača Dual-Band Wi-Fi uređaja stavlja na svoja pakovanja ne bi li privolela kupce da kupe baš njihov uređaj. Naime, Dual-Band uređaji koji mogu da rade na obe frekvencije istovremeno zapravo su dva AP-a (Access Point) u jednom uređaju. Na konkretnom primeru pakovanja, ruter Archer C20i je deklarisan kao AC750 uređaj, a Wi-Fi adapter Archer T2UH kao AC600 uređaj, zbog čega se stiče utisak da su maksimalne brzine protoka 750 Mbit/s, odnosno 600 Mbit/s. Zapravo se radi o sledećoj situaciji – AC750 deklarisani uređaji su uređaji koji postižu brzine do 433 Mbit/s na frekvenciji od 5 GHz, tj. 300 Mbit/s na 2,4 GHz. S obzirom na to da rade na obe frekvencije istovremeno, a da se ta brzina ne može bukvalno sabrati, brzine su te koje smo naveli. Brzina označena kao AC750 se može shvatiti kao „ukupna” samo u situaciji gde se sa različitih uređaja. Na različitim frekvencijama, u isto vreme postiže maksimalan protok, pa zahvaljujući tome ostvarujemo maksimalan propusni opseg uređaja na obe frekvencije.

Uz Archer C20i u pakovanju stižu jedan LAN kabl, napajanje (DC 12 V, 1 A), CD sa softverom i uputstvima u PDF formatu, kao i kratko i potpuno štampano uputstvo. Kućište uređaja je modernog dizajna, izrađeno od kvalitetne plastike crne boje. Prednja maska je sa sjajnom završnicom, dok je ostatak kućišta mat. Uređaj je predviđen isključivo za uspravnu montažu, što je korisno ako nemamo prostora na polici ili radnom stolu. Za primopredaju signala zadužene su tri interne antene. Od hardverskih kontrola i priključaka uređaj ima jedan USB port, prekidač za paljenje i gašenje Wi-Fi-ja, WPS/Reset dugme, Power On/Off dugme, WAN/Internet port i četiri LAN porta deklarisane brzine 100 Mbit/s. Signalna sekcija broji šest plavih LED koje pokazuju status napajanja, bežične veze, LAN-a, WAN-a, USB-a i WPS-a.

Od softvera, na disku stižu dva programa: Easy Setup Assistant i USB Printer Setup. Easy Setup Assistant služi za podešavanje osnovnih opcija potrebnih za nesmetan rad uređaja, dok USB Printer Setup služi za podešavanje USB štampača za mrežni rad. Naprednim podešavanjima se, sada već standardno, pristupa kroz web interfejs. Pored klasičnih opcija koje odlikuju jedan bežični ruter, ovaj uređaj ima opcije Guest Network, Parental Control i Bandwidth Control, koje se ne sreću često kod SOHO uređaja (Small Office / Home Office). Opcija Guest Network služi za podešavanje zasebne pristupne tačke za goste. Može se podesiti da budu uključena oba AP-a, samo onaj na 2,4 ili samo onaj na 5 GHz (posebna, detaljna podešavanja za oba primopredajnkika), da li gosti mogu u lokalnu mrežu ili ne, da li mogu da pristupe povezanim USB uređajima, da li se uređaji gostiju mogu „videti” međusobno, regulisati propusni opseg, maksimalni broj gostiju i u koje vreme će mreža za goste biti aktivna. Parental Control služi za regulisanje sadržaja kom će naše mlade nade moći da pristupe sa svojih pametnih uređaja ili računara. Procedura je sledeća – posredstvom hardverske (MAC) adrese se podesi koji je roditeljski komp, a koji su dečiji uređaji, pa se unesu sve adrese sajtova koji su dozvoljeni i eventualna zakazivanje zabrane. Bandwidth control služi za regulisanje propusnog opsega za određeni IP u mreži (onaj jedan koji uvek davi link torentima, da...), opseg IP adresa ili ceo opseg adresa. Detaljnije se može konfigurisati i po portovima, protokolu (TCP i UDP), prioritet i, finalno, brzina za Upload i Download.

Bežični USB Wi-Fi adapter Archer T2UH u paketu sa sobom nosi antenu (ženski RP-SMA konektor), produžni USB kabl (ženski na muški, tip A), CD sa softverom i drajverima, kao i kratko i kompletno štampano uputstvo. Klasičnog je dizajna za jedan adapter ovog proizvođača. Na sebi ima muški RP-SMA konektor za povezivane antene, prorez koji se može iskoristiti za nošenje na privesku ili vezivanje za računar pomoću Lock Slota, WPS dugme za sigurno i brzo povezivanje, USB konektor i jednu signalnu LED zelene boje. Od softvera na CD-u stižu drajver i Utility. Drajver je potrebno obavezno instalirati za pravilan rad, a Utility nije obavezan. Drajver je samo za Windows, dok ostali operativni sistemi nisu podržani.

Od testova za ovaj uređaj uradili smo dva standardna – test dometa i test protoka. Na testu dometa uređaj se pokazao dobro. Pokrio je tri sprata bez mrtvih tačaka, dok je uređaj bio smešten na centralnoj poziciji srednjeg sprata. Što se testa protoka tiče, uradili smo test protoka sa WLAN-a na LAN (433/100 Mbit/s) i sa WLANA na WLAN (433/433 Mbit/s). Na testu protoka informacija sa WLAN-a na LAN postignute brzine prenosa kretale su se oko 11 MB/s za preuzimanje, dok su se za slanje kretale oko 10,3 MB/s. Na testu protoka informacija sa WLAN-a na WLAN postignut je nešto bolji rezultat – postignute brzine prenosa kretale su se oko 13,6 MB/s za preuzimanje, dok su se za slanje kretale oko 10,6 MB/s.

Ove uređaje možemo preporučiti za kućne i kancelarijske potrebe, ali i za ozbiljniju primenu. Ovu preporuku zaslužili su dodatnim opcijama i dobrim rezultatima testa. Posebno nas je obradovala dobra brzina protoka sa WLAN-a na WLAN. Jedini „problem” može biti cena, koja će malo više da stanji (već dovoljno tanak) buđelar u zadnjem džepu.

Petar LONČAREVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 980Ti i AMD Radeon Fury X
Corsair H55, H80i, H110, LC Power CC-120-Lico, Cooler Master Seidon 120V V.2, Antec Kuhler H2O 1250
Sony Alpha A6000
Dell Inspiron 15-5548
TP-Link Archer C20i i T2UH
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link M7350
Corsair Obsidian 450D i Carbide 500R
APC SurgeArrest Essential Series PM5, PM8, PM6U i PMF83Vt
Synology DS115 i DS115j
LogiLink LAN HDMI Extender HD0005
TP-Link UH720 i Transcend TS-HUB3K
Logitech MX Master
Speedlink Descano (SL-6168-RRBK)

TP-Link Archer C20i
Standard:
802.11ac (433 Mbit/s, 5 GHz)
Ostalo:
4 x 100 Mbit/s LAN, 1 x 100 Mbit/s WAN, 1 x USB 2.0, WPS/Reset dugme, Wireless On/Off dugme, Power On/Off dugme, dimenzije 113 x 60 x 171 mm, 3 x interna antena, 2,4 i 5 GHz, 802.11n/a Backward Compatible (5 GHz), 802.11b/g/n Backward Compatible (2,4 GHz), do 300 Mbit/s na 2,4 GHz, snaga emitovanja signala <20 dBm (2,4 GHz), <23 dBm (5 GHz), WDS Bridge, WMM, Wireless Statistics, Wireless Security 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, DHCP, Address Reservation, Quality of Service, Bandwidth Control, Port Forwarding, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, Dynamic DNS, VPN, PPTP, L2TP, IPSec, Access Control, Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management, Firewall Security, DoS, SPI Firewall, IP Address Filtering, MAC Address Filtering, Domain Filtering, IP and MAC Address Binding, IPv4 i IPv6, USB Sharing (Samba, FTP Server, Media Server, Printer Server), Local Management, Remote Management, Guest Network

TP-Link Archer T2UH
Standard:
802.11ac (433 Mbit/s, 5 GHz)
Ostalo:
1 x USB 2.0, dimenzije 93,5 x 26 x 11 mm, skidiva Omni antena (RP-SMA, 3 dBi), 802.11a/b/g/n Backward Compatible, 2,4 i 5 GHz, do 150 Mbit/s (2,4 GHz), snaga emitovanja signala <20 dBm (EIRP), Ad-Hoc/Infrastructure režim rada, Wireless Security 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, 802.1x, DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM, 256-QAM modulacije
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera