TEST RUN<>
062015<><>

Xinorbis 6.2.3

Analiza podataka na hard-diskovima

Kada dođe do toga da vam treba pomoć sa strane kako biste ustanovili šta od podataka „gajite” na hard-disku, vrag je odneo šalu. U potpunosti se slažemo sa stanovištem da su hard-diskovi cenovno veoma dostupni i da, tamo negde, „u etru” postoji brdo zanimljivih datoteka i da su to razlozi zbog kojih se korisnici ponašaju kao hrčci, skupljajući sve što makar samo izdaleka sija. No, da se vratimo na temu – kako izvršiti analizu čuvanih podataka, tih prikupljenih svetlucavih klikerčića? Kako doći do bliže ideje šta to zauzima slobodan prostor? Ranije je to moglo i ručno da se radi, a danas vam se bez pomoći naročitih programa ne isplati da krećete u akciju. Xinorbis je jedan od programa za pomoć i od nedavno je potpuno besplatan za krajnjeg korisnika.

Odmah vam moramo reći da je ovaj program apsolutni šampion kada je analiza podataka u pitanju. Toliko je temeljan i posvećen svom poslu da će razuveriti svakog ko je eventualno sumnjao u njegove kvalitete i mogućnosti. Na početku nećete imati osećaj da vas je dočekao prijateljski nastrojen upravljački interfejs i sve se čini prilično zaguljenim, pogotovo što nema nikakvih nagoveštaja kojim putem bi trebalo da krenete. Ipak, posle izvesnog vremena koje morate provesti ne biste li se prilagodili na radno okruženje, uvidećete da su opcije smeštene na vertikalnoj paleti alatki sa leve strane, dok se središnji deo ekrana koristi za ispis podataka. U gornjem delu ekrana, ispod pull-down menija, nalazi se izdvojena, horizontalna paleta alatki sa najvažnijim funkcijama preko kojih baratate izrađenim izveštajima. Odavde ih možete snimiti, odštampati, podesiti i tome slično.

Xinorbis je opremljen algoritmima koji mogu da izvrše skeniranje i analiziranje apsolutno svega što vam padne na pamet. Na meniju su hard-diskovi, SSD-ovi, pojedinačne particije, naročiti direktorijumi, USB stikovi, memorijske kartice, optički medijumi... U zavisnosti od veličine skenirane lokacije i gustine filovanja podacima, proces razvrstavanja podataka može da potraje i desetak minuta. Čekanje se isplati, pošto se na ekranu dobijaju informacije vešto upakovane u tekstualno-grafički oblik. Saznaćete koliko na disku ima ukupno datoteka i foldera, koji je najveći fajl i gde se nalazi, koja je prosečna veličina fajlova, pa čak i koji korisnik (ako ih ima više) koristi najviše prostora na skeniranom hard-disku. Koristeći naročite, mini-pita dijagrame, Xinorbis će vam predočiti na koji tip datoteka procentualno odlazi najviše prostora. Prepoznaju se sistemske datoteke, grafički fajlovi, audio-numere, programi, video-klipovi, kompresovane datoteke... Sve ovo nalazi se u sekciji Summary, koja je tek vrh ledenog brega!

Podaci se dodatno mogu razbijati pa se tako može videti koliko tačno ima datoteka u svakoj od detektovanih kategorija, koliko ima arhiva ovog ili onog tipa, koliko fajlova ima u veličinskim grupama koje sam program određuje, koliko prostora zauzimaju pojedinačni folderi i šta se u njima nalazi... Sve se označava brojevima, bojama, dijagramima – kao da se nalazite za računarom koji koristi nekakva agencija za analizu podataka ili statistiku. Nemojte pomisliti da je ovo sve što Xinorbis nudi, tek smo zagrebali po njegovoj površini. Pomenućemo još da u programu postoji Search funkcija, mogućnost sortiranja datoteka po vremenu nastanka gde sami zadajete željeni vremenski okvir, moguće je pronalaziti i duplikate (po imenu ili po veličini), kreirati izlazne izveštaje koji u sebi mogu da sadrže (objedinjeno) više od jednog skeniranog uređaja/lokacije i tako dalje. Snimanje je moguće u HTML, XML, CSV ili TXT formatu. Ako vam treba program ovakvih mogućnosti, požurite! Niko ne garantuje da se autori opet neće predomisliti i učiniti ga komercijalnim.

Vladimir PISODOROV

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,3 MB, 17,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
xinorbis .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera