TEST RUN<>
062015<><>

EuroSinging 4.2

And finally, 12 points go to... Pesma Evrovizije... Nekada najcenjenije takmičenje evropskih šlagera, na koje su države učesnice slale svoje popularne izvođače čije su pesme i danas hitovi, svoje šezdeseto izdanje dočekuje u obliku medijskog i takmičarskog cirkusa (trudimo se da budemo politički korektni, inače bismo upotrebili neki mnogo grublji izraz), u kome učestvuju anonimusi spremni bukvalno na sve, samo da se domognu svojih pet minuta slave, koja obično toliko i traje. Uostalom, uporedite pobednike od pre trideset ili četrdeset godina (ABBA, Džoni Logan, Selin Dion...) i u poslednjoj deceniji (Lordi, Končita Vurst...) i sve će vam biti jasno. Da sve bude smešnije (ili je bolji izraz tužnije?), „zaslužne” države dobile su direktan prolaz u finale, čime se automatski negira princip jednakosti učešća. A i sistem glasanja je tako osmišljen da izvuče maksimalnu količinu novca od gledalaca, dok se pobednici unapred mogu predvideti.

Ukoliko ne postoji ni jedan takmičar koji će šokirati javnost svojom pojavom (kvalitet pesama se sada, izgleda, najmanje vrednuje), pobediće takmičar čija država ima najviše gastarbajtera u drugim evropskim državama. Vrhunac komercijalizacije ovog takmičenja dogodiće se ove godine, kada će se direktno u finalu (kao, jelte, zaslužan evrovizijski član) pojaviti Australija (ona čuvena evropska država koja se usled tektonskih poremećaja pre nekoliko stotina miliona godina slučajno odvojila od ostatka evropskog kontinenta i „odplovila” na južnu Zemljinu poluloptu)!

Ali dobro, ne možemo da poreknemo da ima zaista mnogo fanova ovog takmičenja širom Evrope (uključujući i pomenutu Australiju). Upravo njima namenjen je program EuroSinging. To je, bar po našim saznanjima, najdetaljnija baza na temu takmičenja za pesmu Evrovizije. Ona sadrži informacije o svim do sada održanim takmičenjima (ukupno 59), kao i u ovom trenutku dostupne informacije o izvođačima na predstojećem, jubilarnom 60. takmičenju.

Informacije su klasifikovane na dva načina, po državama i po održanim takmičenjima. U prvom slučaju, na raspolaganju su podaci o svim godinama kada je odabrana država učestvovala na takmičenju, sa imenima pesama, izvođača, kompozitora, broju osvojenih poena, poziciji... Klikom na odabranu pesmu dobijaju se i njene reči, a u program su implementirane i opcije za prikaz fotografija i reprodukciju kompozicije, pa čak i video-snimka sa takmičenja (link ka YouTube stranici). Međutim, ove multimedijalne stvari nisu uključene u program, već su ostavljene korisniku da ih sam importuje. Postoje dva moguća razloga za to – ili su se autori programa plašili da će na taj način povrediti nečija autorska prava ili su ocenili da bi takva multimedijalna baza bila prevelika za preuzimanje i održavanje. Šta god da je razlog, korisnicima je ostavljena sloboda da sami odluče da li žele i da li su im potrebne te informacije. Kao dodatna mogućnost u ovom delu programa nalaze se i zbirni podaci za odabranu državu (da li je i koliko je puta pobedila na takmičenju, najbolje i najlošije pozicije – uključujući i broj poena, u polufinalima i finalima, kao i maksimalan broj osvojenih poena, takođe u polufinalima i finalima).

Drugi način klasifikacije fokusira se na takmičenja. Ovde su ubačeni logoi svakog takmičenja, datumi održavanja polufinala (ukoliko su postojala) i finala, kao i pozicije svih država u polufinalima i finalima. Ukoliko želite da zađete malo dublje u analizu takmičenja, možete da saznate koji je po redu za izvođenje pesme bio predstavnik odabrane države, koliko i kome je sve žiri iz te države dodelio poena, kao i ko je sve i koliko poena dao odabranom izvođaču/državi.

Neke detaljnije uporedne analize dostupne su i putem grafikona, mada nam se čini da ovde ima prostora za unapređenje. Prvo što nam pada na pamet je nedostatak geolokacijske analize koja bi grafički prikazala grupisanje dodele poena (i potvrdilo već poznato pravilo tradicionalnog dodeljivanja 10 i 12 poena „prijateljskim” državama, bez obzira na kvalitet pesme).

EuroSinging je zanimljiv program, ali je pitanje kolika mu je upotrebna vrednost. Pravi fan takmičenja za pesmu Evrovizije smatraće ga veoma vrednim izvorom informacija, prosečnom gledaocu biće možda interesantan u periodu kada se zahuktava medijska kampanja posvećena takmičenju čisto da se podseti nekih starih učesnika i pobednika, dok će ga neko smatrati čistim gubitkom prostora na disku. Kojoj god grupi da pripadate, neosporno je da se autorima mora odati priznanje jer su uspeli da prikupe i klasifikuju ogroman broj zvaničnih informacija o evrovizijskom takmičenju.

Branislav BUBANJA

 
LaunchBox 4.8
EuroSinging 4.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,71 MB, 11,54 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .eurosinging .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera