TEST DRIVE<>
062015<><>

Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)

Satelit sa radijusom

Tržište personalnih računara zasićeno je velikim brojem modela tablet računara, a već par godina za redom najpopularniji laptopi na Amazonu su razni Chromebook modeli. Na tako zasićenom tržištu i sa današnjim trendovima klasični mali laptopi su svakako ugrožena vrsta. Međutim, još uvek postoji uska niša na tržištu rezervisana za korisnike koji svoj računar neće koristiti isključivo na Mreži. Oni imaju potrebu da svoje podatke i aplikacije skladište offline u situacijama kada su na udaljenim lokacijama na kojima nema stalne internet veze ili se raspoloživim konekcijama ne može dovoljno verovati. Za te potrebe neophodan je ozbiljniji skladišni prostor i operativni sistem koji se ne oslanja isključivo na internet i baš korisnicima sa ovakvim potrebama se obraća novi Tošibin Satellite Radius 11.

Model koji smo dobili na test nosi oznaku L10W-B-102i i baziran je na Intel Pentium N3540 četvorojezgarnom procesoru. N3540 je Bay Trail-M procesor i nije najbrže što Intel ima da ponudi. Ipak, četiri jezgra čine da većinu svakodnevnih aktivnosti možete da odradite bez većih usporenja i znatnije potrošnje baterije, pa je sa te strane ovaj procesor dobar izbor za tako mali računar. U stanju mirovanja, procesor obara takt na 500 MHz što mu omogućava znatnu energetsku uštedu, a kad treba da „zapne”, frekvencija se podiže na 2,6 GHz i nju računar može da održi na duže staze. Imajući u vidu da Radius 11 ima pasivno hlađenje, frekvencija od 2,6 GHz i sasvim umereno grejanje kućišta odličan su rezultat.

Radius 11 ima 4 GB RAM što mu omogućava da potera 64-bitni Windows 8.1 i relativno malo preko toga. Na ozbiljniji multitasking svakako se ne može računati. Tošibini inženjeri prosto nisu imali u planu takvu aktivnost kada su dizajnirali ovaj računarčić i komponente odražavaju takav dizajnerski pristup. Surfovanje internetom, rad sa skromnijim kancelarijskim datotekama i konzumiranje multimedijalnih datoteka su zadaci koje će ovaj mališa raditi lagano. Ako imate ozbiljnije apetite od toga bolje je da pogledate neki drugi model.

Integrisana Intel HD grafika je sposobna za desktop rad, reprodukciju pomenutih multimedijalnih datoteka i za lakše igranje. To znači da ćete dijamante i drugo drago kamenje slagati bez većih smetnji, a u atraktivnim 3D naslovima ćete uživati samo ako su starije ili manje zahtevne. Sve preko toga verovatno neće biti baš najprigodnije za ekran od 11,6 inča i ono što menja piksele ispod njega. Kad smo kod 11,6 inča, pomenimo da je Tošibin TFT ekran sa TrueBright tehnologijom čitljiv u uskom opsegu uglova gledanja oko 90 stepeni. Već na 40-ak stepeni oštrina slike i osvetljenje naglo padaju pa to treba imati u vidu. Ovaj računarčić verovatno neće biti zvezda mnogih prezentacija. Ako, pak, razmišljate u tom pravcu, tu je HDMI izlaz kroz koji ćete svoje grafikone i „slajdove” moći da prikažete brojnijoj publici na nekom većem monitoru ili projektoru. Površina ekrana je reflektujuća, što svakako otežava gledanje pod oštrijim uglovima, ali ukoliko sedite direktno ispred monitora, nećete imati takve probleme. Tošiba se odlučila za dvostrane šarke i time omogućila korišćenje na više načina jer ekran može da se rotira za celih 360 stepeni. Tako može da se postavi u klasični laptop mod, zatim potpuno opružen u ravni sa tastaturom, u tzv. šator mod zgodan za gledanje filmova ili „potpuno presavijeni” tablet mod. Ukoliko se ekran rotira za više od 180 stepeni, to automatski deaktivira tastaturu i tač-ped što znači da ćete računarom moći da rukujete jedino putem ekrana koji je osetljiv na dodir. Konačni broj modova za korišćenje je još i veći ako se računaju i portret modovi koje Windows uglavnom bez greške postavlja mada povremeno sa minimalnim zakašnjenjem. Time Radius 11 ne gubi ništa u odnosu na tablet ili Chromebook računare, iako je malo deblji, a određenoj grupi korisnika nudi esencijalne opcije u vidu: Windows, odnosno GNU/Linux (tj. desktop OS) kompatibilnosti i mnogo veći skladišni prostor.

Za masovno skladištenje podataka u Radiusu 11 je zadužen HGST magnetni disk od 500 GB. Imajuću u vidu ostatak komponenti, ovaj disk ne predstavlja usko grlo, mada ga Windows s vremena na vreme primetno optereti svojim pozadinskim procesima. U tim trenucima, pristup fajl-sistemu je usporen, a pošto ovaj računar nema aktivno hlađenje i izuzetno je tih, vrlo je primetno (ponekad i višeminutno) škrgutanje. Iako ovo samo po sebi nije problem hardvera, već stara boljka najrasprostranjenijeg desktop operativnog sistema, teško je objasniti da je bešumni laptop sa tablet modom dobio „bučni” mehanički disk, a ne neku od sve brojnijih, jeftinijih, štedljivijih i potpuno bešumnih SSD alternativa. Ograničavajući faktor je jedino mogla biti cena koja je i u ovoj konfiguraciji lako iskočila iz granica alternativnog tablet/Chromebook bloka.

Toshiba se uglavnom ne libi radikalnih dizajnerskih rešenja koja u vizuelnom domenu prate nešto oštrije linije. Kod korisnika takav izgled izaziva podeljene reakcije, ali je Tošiba ipak ostala dosledna i danas su njihovi modeli po tome prepoznatljivi. Sa stanovišta funkcionalnosti, pak, Tošiba je retko pravila greške u prošlosti. Odluka da ovaj mini-računar bude bez numeričke tastature vrlo je razumna. Takođe, smanjivanje nekih kontrolnih tastera ima puno smisla s obzirom na manjak prostora. Uprkos tome, svi tasteri na koje je prosečni korisnik navikao su tu uključujući i tzv multimedijalne tastere, ’Fn’ taster, ’Alt-Gr’ itd. Radius 11 ima tastaturu sa latiničnim kodnim rasporedom, i s obzirom na to da je u pitanju samo 11,6-inčni računar, veličina tastera je sasvim solidna. Doduše, voleli bismo da je razmak između tastera za nijansu manji, što bi recimo našim latiničnim slovima dalo malo više prostora (ti tasteri su nešto manji od ostalih slova) i ako bismo cepidlačili, bilo bi bolje da su ’Home’ i ’End’ tasteri malo bliži kursorskim tasterima umesto ’PgUp’ i ’PgDn’ tastera. Sa druge strane, tasteri imaju izuzetno plitak hod i dosta „ravan” taktilni odziv pri korišćenju, pa vam se u početku može dogoditi da taster ne pritisnete ili ga pritisnete do pola, što će usloviti dvostruko otkucani znak. Ipak, posle par sati rada na tastaturi, navići ćete se da je tastere neophodno pritisnuti nešto većom silom nego što je to potrebno na drugim tastaturama i vaši prsti će konačno početi da se slažu i sa ovom „klavijaturom”.

Tačped je očekivano mali, sa dva odvojena tastera ispod dodirne površine. Ovako mali tačped nije udoban za duže korišćenje, ali će poslužiti u situacijama kada nije moguće koristiti miša. Ne treba zaboraviti da ispred sebe imate i tač ekran, pa ako se ispostavi da tačped ne može u trenutku da odgovori na vaše zahteve, niko vam neće zameriti ako se poslužite „tačpedom” od 11,6 inča ispred vas. Još jedna senzacionalno dobra odluka je da se ’On/Off’ taster prebaci na levu stranu kućišta, a da se klackalica za pojačanje/smanjenje zvuka smesti na desnu stranu. Na stranicama ima dovoljno prostora i možda je Tošiba mogla da bude i hrabrija pa da nam „pokloni” još jedan USB priključak na nekoj od strana, ali i ova dva će zadovoljiti većinu standardnih potreba. Uostalom, na te priključke ćete uglavnom „kačiti” neki tip eksterne memorije (thumb drive, eksterni magnetni disk itd) i USB miša. Ukoliko vam to nije dovoljno, uvek možete posegnuti za nekim minijaturnim USB hubom.

Iako Radius 11 radi lepo, utisak je da je Windows ipak „pretežak” za mašine ove klase. Isključivanjem nekih „nepotrebnih” servisa moguće je olakšati tovar operativnog sistema na leđima ovog dopadljivog računarčića. Dobitna kombinacija za ubrzavanje Windowsa na svim računarima je SSD za sistem i magnetni disk (sa što više keša) za swap/hybernation fajl i podatke. Na žalost, u ovoj klasi mašina je cena ozbiljan ograničavajući faktor za takvu egzibiciju i Tošiba je iz „wintel” platforme izvukla maksimum za ovaj segment tržišta.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark
Ice Storm21350
Cloud Gate1692
PCMark 8
Home2080
Creative1606
Work3041
Cinebench r15
OpenGL [fps]6.73
CPU [pts]160
CPU (samo jedno jezgro) [pts]43
MP Ratio [x]3.7
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina9.1
Knodes/s4369
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]94.99 / 92.22
Trajanje baterije
Maks. osvetljenje, prosečno opterećenje2:57:00
 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus ZenBook Pro UX501
Optibox EVO ENfinity
Babolat Play
Canon SX610 HS
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

CPU:
Intel Pentium N3540, 2,16 GHz (2,66 GHz), četvorojezgarni (4 niti)
RAM:
4 GB LPDDR3-1600 SDRAM
Grafika:
integrisana Intel HD Graphics
Ekran:
11,6 inča, 1366 x 768 px, HD TFT High Brightness eDP
Hard-disk:
HGST, 500 GB, 8 MB keš, 5400 obr/min
Mreže:
802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 + LE
Priključci:
HDMI, USB 3.0, 3,5 mm combo audio, HD web kamera, čitač kartica (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Zvuk:
DTS Sound sa dva zvučnika
Baterija:
Lithium-Ion, 2-ćelijska
Dimenzije i masa:
289 x 199 x 21,9 mm, 1,3 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 64bit
Proizvođač:
Toshiba
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera