PHONE ZONE<>
062015<><>

LG G4

Opet drugačiji

Otkako je pre dve godine G2 pobrao lovorike konkurenciji ispred nosa, publika od svakog novog LG-jevog telefona očekuje da pomrsi konce vladajućoj garnituri. Prošle godine ovaj uspeh delimično je ponovio G3, telefon koji je odnosom cene i kvalitetom zasenio rivale, pozicioniravši se visoko na listi želja mnogih Android korisnika. Ove godine, međutim, konkurenti ne znaju za milost: Samsung se usredsredio na performanse i metalna kućišta, Apple na gabaritne Ajfone s kojima obara sve rekorde, dok uporni HTC ne odustaje od jedinstvenog unibody dizajna i Sense okruženja.

Prvi pogled na LG G4 ne otkriva mnogo toga novog. Četvorka se dizajnerski ne razlikuje znatnije od prethodnika, što jeste dobra vest kada se u obzir uzmu veličina ekrana i karakterističan raspored mehaničkih tastera (novo kućište je nešto šire i veće, s „ćoškastijim” ivicima zbog kojih telefon podseća na G Flex 2). Kao i prve dve generacije, i G4 tastere za uključivanje ekrana i regulaciju jačine zvuka nosi na leđima, gde su lako dostupni i čine ovaj relativno glomazan telefon udobnijim za korišćenje jednom rukom (neznatno korigovan oblik tastera skraćuje vreme privikavanja korisnicima koji se prvi put sreću sa ovakvim rasporedom tastera). Čudno je da konkurencija još uvek nije usvojila ovo rešenje, koje se pokazalo efikasnim i zbog glatkih bočnih ivica koje dodatno olakšavaju držanje u ruci. Doduše, postoje i drugačija mišljenja, zasnovana na utisku da se zadnji tasteri ne mogu adekvatno razlikovati pod prstima, pa korisnici zbog toga često moraju da okreću telefon kako bi ustanovili njihovu tačnu poziciju. Pozitivni komentari ipak prevladavaju, a jedino što ovom mestu zaista nedostaje je čitač otiska prsta, koji je LG i ovoga puta izostavio.

Od značaja za bolju ergonomiju u odnosu na G3 je i to što su kućište i ekran blago lučno savijeni, zbog čega se telefon manje joguni pri jačem stisku. Naime, jedva uočljiva krivina prati prirodnu zakrivljenost ruke i omogućuje da telefon dublje utone u dlan, kao i da prsti manje „špartaju” po ekranu. Takođe, tokom razgovora mikrofon se postavlja bliže ustima, što ima pozitivne reperkusije na kvalitet zvuka, a „bananast” profil će odgovarati i onima koji telefon nose u zadnjem džepu. Konačno, ovakva zakrivljenost može dodatno da zaštiti ekran kada se telefon postavi na podlogu licem na dole, jer tada ekran neće dodirivati podlogu (za svaki slučaj, tu je i Gorilla Glass 4 zaštita, zlu ne trebalo). Manja zamerka može da se uputi na raspored mase kućišta, zbog koga nam se u nekoliko navrata učinilo da će se telefon prevaliti preko ruke. Nekome može da zasmeta i to što je kućište osetno deblje od onog kod modela Galaxy S6, ali treba uzeti u obzir pomenutu zakrivljenost i pojačanu otpornost na oštećenja, koja svakako zaslužuje koji milimetar više u profilu. Izostanak metalnih elemenata na kućištu nije bogzna kakav hendikep, mada nije sporna činjenica da metal na kućištima modela Galaxy S6 i HTC M9 zaista dobro izgleda (eto ideje za sledeću godinu).

Premda su kritičari uglavnom bili blagonakloni prema ekranu koji je LG lane ugradio u model G3, korisnici su bili složni u oceni da je on mogao biti bolji, prevashodno na planu osvetljenja i širine uglova gledanja. Sa G-četvorkom takvih problema neće biti, jer novi ekran ima osetno bolje performanse. Spoljne dimenzije i gustina matrice su ostali nepromenjeni (Quad HD na 5,5 inča za izuzetnih 534 piksela po inču), ali novi IPS Quantum Display panel, prema fabričkim podacima, obezbeđuje 50 odsto bolji kontrast i 30 odsto jače osvetljenje u odnosu na prošlogodišnju varijantu (vidljivost na dnevnom svetlu je zaista značajno bolja), dok tehnologija Advanced In-Cell Touch (AIT) omogućava bolju osetljivost senzorskog sloja (ekran će tako bez problema reagovati na dodir mokrim prstima). Temperovano staklo dodatno je ojačano, tako da je njegova čvrstina povećana za 30 odsto u odnosu na G3, tvrdi se u zvaničnom saopštenju kompanije LG.

Kvalitet prikaza je odličan, u nekim elementima možda i bolji od onog na modelima Galaxy S6 i Note 4 – slike i tekst su oštri kao žilet, a piksele je moguće uočiti samo uz pomoć juvelirske lupe. Uz bolju osvetljenost poboljšana je i verodostojnost reprodukcije boja (statističkim jezikom, kolorni raspon povećan za 20 odsto), koje sada deluju još prirodnije, naročito u crvenom delu spektra i na tonovima ljudske kože. Uočava se i nešto jače zasićenje nekih nijansi, što je verovatno u domenu kalibracije softvera, koji nije još sasvim usklađen sa novim Quantum endžinom (u ovom trenutku korisna bi bila nekakva opcija za „utišavanje” boja pri jačem osvetljenju). S druge strane, crna je upečatljivo duboka, gotovo kao kod Galaxy S6 AMOLED panela, što svakako treba pohvaliti. Važan je i podatak da ekran na G4 ima vidno bolje uglove gledanja u odnosu na G3, pa na ovom planu više nema prostora za primedbe.

Što se zvuka tiče, G4 ima samo jedan – ali vredan zvučnik, koji je toliko glasan da ćete poziv, poruku ili drugo obaveštenje registrovati i u najbučnijem okruženju. Više bi nam se dopalo da postoje dva ovakva zvučnika, ne toliko zbog stereo zvuka koliko zbog manje mogućnosti nehotičnog prigušenja zvučnika. Ipak, razloga za kritiku nema, čak ni kada je jačina basa u pitanju. Manje poznata ali veoma zgodna mogućnost ovog telefona je simultano povezivanje po jednog para žičnih i Bluetooth slušalica, tako da dva korisnika u isto vreme mogu diskretno uživati u muzici ili filmovima.

Posle modela G Flex 2, koga je opremio Snapdragonom 810, najsvežijom verzijom popularnog čipseta, LG je odlučio da novu perjanicu veže za nešto sporiji, šestojezgarni Snapdragon 808. To je opravdano strahom od pregrevanja, rak-rane verzije 810, mada LG tvrdi da je izbor 808-ice primereniji zbog njene efikasnosti i performansama u radu sa kamerom (čitaj: manje se zagreva tokom snimanja videa visoke rezolucije). Bilo kako bilo, na testovima i u realnim uslovima G4 briljira u svakom pogledu: potrebno mu je samo tridesetak sekundi da se restartuje, sekunda i po da pokrene kameru i, uprkos sporijem procesoru, vidno je živahniji u odnosu na G Flex 2, kada su uobičajene korisničke operacije u pitanju (pokretanje i zatvaranje aplikacija, kopiranje i lepljenje teksta, rad sa datotekama i slično). Na sintetičkim testovima G4 zaostaje za konkurentima (u odnosu na 810-ku nedostaju dva brza A57 jezgra), što ima više akademski nego praktičan značaj, pa ne treba cepidlačiti. Više od prostih cifara znači činjenica da tokom rada nismo imali nikakvih problema sa usporavanjem, štucanjem, kočenjem i drugim „reumatskim” problemima. Sasvim smo zadovoljni i performansama grafički zahtevnih igara, koje G4 prosto melje, uprkos sporijem Adrenu i (pre)visokoj rezoluciji. Što se radne temperature tiče, telefon se pod maksimalnim opterećenjem može zagrejati, ali nikada toliko da ga je neprijatno držati u ruci.

Očekivanja da će baterija kapaciteta od 3000 mAh obezbediti natprosečnu autonomiju nisu bila opravdana, jer pod haubom ima mnogo „gladnih usta” koja srču energiju i tokom manje zahtevnih operacija. Nije loše, ali nije ni sjajno, sve u svemu. S druge strane, treba pohvaliti to što se opadanje kapaciteta baterije odvija linearno, pa se neće dogoditi da, recimo, poslednjih 30 odsto rezerve usahne za nepunih sat vremena (što je slučaj kod nekih drugih modela iz najviše klase). Srećna okolnost je i to što se baterija, s odgovarajućim punjačem, može napuniti za tili čas (oko sat i 45 minuta). Režim konzerviranja energije aktivira se automatski kada preostali kapacitet padne na 15 odsto, ali bilo bi zgodno da se može proizvoljno aktivirati i ranije.

Šta se još od hardvera dobija u paketu? Tu je očekivana podrška za najbrže 4G mreže, vešto skriven prozorčić za IC predajnik koji obezbeđuje funkciju daljinskog upravljača, dvopojasni Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC i tzv. Slimport 4K, koji omogućuje prikazivanje 4K video zapisa na monitoru ili TV aparatu (ovu mogućnost nismo isprobali, ali svakako zvuči dobro). Opcija za bežično punjenje postoji, ali nije uključena u osnovni paket (komplet će se nabavljati zasebno); čitač otiska prsta i pulsmetar, s druge strane, nisu ni bili u planu, verovatno zbog težnje da se troškovi proizvodnje drže pod kontrolom, a da se ne ugrozi osnovna funkcionalnost. Još jedna potencijalno ubitačna mogućnost koju nismo bili u prilici da isprobamo je MirrorLink, opcija da se na displej komandne table automobila projektuje specijalna verzija G4 UI-a, prilagođena korišćenju tokom vožnje.

Utisci o softveru su podjednako dobri. Proizvođaču najpre treba čestitati na brzini kojom je odenuo taze Android v5.1 Lollipop u novo ruho korisničkog okruženja UX 4.0, koje je još svetlije i šarenije (čuju se povici negodovanja u publici), ali i bolje prilagođeno Material Design estetici nove Lizalice. Niže potpisani nikada nije bio ljubitelj šarenog UI-a, kockastih vidžeta i ikonica, šarmantnih animacija i blještavih tapeta (niti će to biti u budućnosti), ali ne može da ospori konzistentnu strukturu, jednostavnost korišćenja i odlične performanse Optimus interfejsa. Drugačija organizacija ekrana, sa novom Smart Bulletin funkcijom koja slaže vidžete najkorišćenijih aplikacija i te kako ima smisla. Smislene su i opcije za sinhronizaciju kalendara (Event Pocket automatski inkorporiše Facebook Event upise, slike i beleške u glavni kalendar), foto galerija koja grupiše fotke prema vremensko-prostornim odrednicama, prikaz na podeljenom ekranu – već odomaćeni Dual Window itd. Nisu zaobiđene ni KnockOn i KnockCode operacije za uključivanje i isključivanje ekrana.

LG Innotek, ogranak korporacije zadužen za razvoj komponenti, za ovu priliku razvio je nove foto senzora. Glavni modul beleži fotografije u rezoluciji od 16 megapiksela na senzoru površine 1/2,6 inča i ima veoma brzo sočivo sa otvorom blende f/1.8, što je do sada najšira blenda koju je ovaj tim razvio za neki mobilni telefon. Zahvaljujući tome, kamera ugrađena u G4 propušta i do 80 odsto više svetla do „filma”, u odnosu na G3, što bi trebalo da unapredi kvalitet, odnosno smanji ili potpuno eliminiše zamućenje na fotografijama pokretnih objekata, kao i na onima koje su snimane u mračnom okruženju. Uz klasičan kontrastni postoji i već standardni laserski fokus koji skraćuje vreme izoštravanja tako što brzo i precizno meri udaljenost sočiva od objekta koji se fokusira. Unapređenja su vidljiva i na optičkoj stabilizaciji sočiva, što se može evidentirati pomeranjem kamere tokom fokusiranja, kada se uočava nežno kompenzatorno „plivanje” slike bez gubitka oštrine na objektu.

Postoji još jedan novitet: neposredno uz blic postavljen je tzv. senzor spektra boja (Colour Spectrum Sensor), prvi takve vrste u jednom telefonu. Njegova funkcija se sastoji u tome da pomoću infracrvene svetlosti analizira kolornu strukturu kadra i na osnovu te analize prilagodi blic tako da boje na slici izgledaju što prirodnije. Drugim rečima, CSS se stara da proslava mature ne izgleda kao bal vampira. U funkcionalna unapređenja svrstava se i opcija za brzo uključivanje kamere dvostrukim pritiskom na taster za utišavanje zvuka – Quick Camera, koja omogućuje pokretanje kamere i snimanje u roku kraćem od jedne sekunde.

Kada se pređe sa reči na dela, odnosno sa teorijskog razmatranja na realne mogućnosti nove kamere, slika o kvalitetu se zaokružuje na najbolji način. Fotografije su, bez obzira na uslove u kojima su snimane, izvanredne, sa izuzetno širokim dinamičkim opsegom (HDR) i mnoštvom detalja, bilo da se radi u telefoto ili makro režimu. Uz adekvatno osvetljenje, dobićete fotografije koje će samo verzirano oko moći da razlikuje od fotografija snimljenih profesionalnim aparatom (precizna kolorna reprodukcija, izvanredna dubinska oštrina i drugo). Korisnike sa bogatijim fotografskim iskustvom obradovaće izdašan manuelni režim, koji dozvoljava fino podešavanje fokusa, ISO osetljivosti, balansa bele boje, ekspozicije, brzinu zatvarača – uz malo znanja, sreće i upornosti, G4 će se pretvoriti u pravi mali džepni DSLR. Ambicioznijim fotografima godiće i mogućnost da svoje radove snime bez kompresije, u RAW formatu koji, u odnosu na JPEG zauzima više prostora na disku, ali omogućuje temeljnu obradu na računaru, kako bi se iz snimka „iščupalo” što više detalja bez povećanja šuma, odnosno ISO vrednosti. Poređenje sa kamerom u modelu Galaxy S6 neminovno je i skloni smo zaključku da G4 pruža sveobuhvatno bolje rezultate, mada u nekim aspektima S6 lagano prednjači. No, o ovim detaljima pisaćemo drugom prilikom.

Zavisnici od selfija takođe ne treba da brinu: prednja kamera dobila je novi senzor od 8 megapiksela i mnoštvo opcija za ulepšavanje autoportreta, kao i funkcije za aktiviranje aparata gestikulacijama i mogućnost sukcesivnog snimanja četiri snimka, kako bi se lakše došlo do željenog rezultata. Video snimci su sličnog kvaliteta, ali softveru video kamere nedostaju i neke osnovne funkcije, pa ćete za snimanje videa vrlo verovatno potražiti neki drugi program s Android pijace.

LG G4 je odličan telefon, balansiran između fableta i smartfona uz minimalne kompromise, po ceni koja će biti niža od direktne konkurencije (proizvođač je obećao cene ekvivalentne onima koje je imao G3 u vreme kada je promovisan). Mada više predstavlja evolutivni nego revolucionarni iskorak, G4 je pružio ono što se od njega očekivalo, ni manje ni više.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
LG G4
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus Fonepad 7 FE171CG
Vivax SMART Point X45 Pro
Samsung Galaxy Tab A Plus 9.7 SM-P550
Tesla tablet H785
Google Authenticator
Weight Tracker Assistant
Virtual Walkie Talkie Pro
Elevate – Brain Training
MyScript Calculator
Expensify
drupe
Perfect365
Dubsmash
My Heart
6 Seconds

Ukratko
1. Iako je veći od svog prethodnika i ima „ćoškastije” ivice, zahvaljujući zakrivljenom profilu G4 bolje leži u ruci od nekih modela s 5-inčnim ekranom
2. Osim veličine i rezolucije, ekran nema dodirnih tačaka sa prošlogodišnjim modelom – novi Quantum ekran ima bolji kontrast, osvetljenje, boje, uglove gledanja...
3. LG G4, nažalost, nema vodootporno kućište, a nedostaju i druge Android džidžabidže kao što su: čitač otiska prsta, pulsmetar, bežični punjač...
4. Maske obložene prirodnom kožom telefonu daju posebnu notu luksuza i elegancije, ali više od toga prija mogućnost zamene baterije i korišćenja microSD kartica
5. Nešto slabiji rezultati na testovima u odnosu na konkurenciju ne treba da brinu: sve operacije, uključujući i zahtevne igre, G4 obavlja bez muke

Koža i plastika
LG G4 donosi i jedan autentični dizajnerski novitet koji lako može da preraste u adut kojim će se LG još jednom izdvojiti od konkurencije. U pitanju su zadnje maske presvučene prirodnom kožom. Telefon s kožnim „leđima” nedvosmisleno ostavlja snažan estetski utisak (ručni rad, ukrasni vez, žig), ali ni praktična vrednost nije beznačajna – prirodni materijal je prijatniji na dodir, obezbeđuje bolji grip i stabilnost i ne stimuliše znojenje u meri u kojoj to čine plastika ili metal (koža je obrađena naročitom tehnikom koja obezbeđuje pojačanu otpornost na vlagu i toplotu). Negativna strana ove priče odnosi se na neizbežno habanje (koža je u tankom sloju koji će se vremenom neravnomerno tanjiti), ali ova pojava ne mora biti nužno loša – štaviše, karakteristično habanje ostaviće lični pečat koji korisnika može dodatno „vezati” i na emocionalnom nivou, kao što je to slučaj s omiljenim cipelama, na primer. Zanimljiv je i podatak o vremenu koje je potrebno za izradu jedne kožne maske, koje iznosi čitavih 12 nedelja.
Ni u slučaju da se odlučite za plastični poklopac nećete biti razočarani: kvalitet plastike je izvanredan, primesa keramike u smeši doprinosi većoj čvrstini, a i dizajn koji podražava dijamantsku šaru itekako prija oku. Izmenjive zadnje maske donose još jednu važnu prednost u odnosu na aktuelne modele drugih proizvođača – baterija se po potrebi može jednostavno zameniti rezervnom, a obezbeđen je i udoban pristup microSIM i microSD slotovima. Nažalost, otpornost na potapanje u vodu nije obezbeđena, pa budite na oprezu ako telefon nosite na plažu.

Operativni sistem:
Android 5.1
Dimenzije:
148,9 x 76,1 x 6,3 – 9,8 mm / 155 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 čipset (Quad-core 1,44 GHz Cortex-A53 & Dual-core 1,82 GHz Cortex-A57 CPU + Adreno 418 GPU), 5,5” IPS LCD (1440 x 2560, 538 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.1 A2DP LE apt-X, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Direct DLNA hotspot, NFC, IC, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 16 Mpx 4K / 8 Mpx 1080p, microSIM, Li-Ion baterija 3000 mAh
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera