PHONE ZONE<>
052015<><>

Sony Xperia E4

Jeftin i čvrst

Dok podgreva atmosferu pred premijeru Xperie Z4, Sony je predstavio jedan zanimljiv telefon niže srednje klase. U pitanju je Xperia E4, novi model iz popularne budget serije koji se dosta razlikuje od svojih prethodnika.

Prvo što ćete uočiti kada uzmete E4 u ruku su njegove dimenzije: široko, čvrsto i pomalo nezgrapno kućište odudara od aktuelnog trenda minijaturizacije, ali istovremeno predstavlja dobrodošlo osveženje. Iako podseća na druge aktuelne Xperia modele (tu je i prepoznatljivi predimenzionirani srebrni taster za uključivanje ekrana), zaobljene ivice kućišta i krupna zrnasta tekstura plastike ukazuju na to da je Xperia E4 sasvim drugačija sorta.

U odnosu na prethodnika, E4 ima za pola inča veći ekran, što je svakako korak u pravom smeru. Kvalitet displeja primeren je klasi i uglavnom odgovara potrebama ciljne grupe – zbog veće dijagonale i manje rezolucije, ikonice i fontovi su veći i lako uočljivi (bez prenaglašene pikselizacije), što će prijati kako starijim korisnicima slabijeg vida tako i ostalima koji u žurbi neće imati problema da na ekranu pronađu ono što im je potrebno, bez preteranog „piljenja” u ekran. S druge strane, čitljivost ometa nešto deblja zaštitna plastika, koja na jakom dnevnom svetlu poprilično menja koloritet ekrana, redukuje kontrast i otežava čitanje, čak i pri najjačem osvetljenju.

Premda se Sony trudi da u sve svoje uređaje ugrađuje, u najmanju ruku pristojne fotoaparate, u ovom slučaju nismo previše nade ulagali u kvalitet kamere. Ipak, prijatno smo iznađeni brzinom, upravljačkim programom, pa i samim kvalitetom fotografija, naročito na dnevnom svetlu (u mraku se javljaju hronični problemi s gubitkom detalja i zrnastom mrenom). Ovaj utisak odnosi se i na glavnu i na prednju kameru.

Polje na kome Xperia E4 pravi najviše kompromisa su performanse hardvera. Mediatek MT6582 sa 1 GB RAM i Mali-400MP2 grafikom nije platforma na kojoj će ljubitelji igara i teškog multitaskinga graditi sreću, ali manje zahtevni korisnici sigurno neće imati većih primedbi jer sve bazične operacije rade kako Bog zapoveda. Skromnih 8 GB interne memorije može se proširiti pomoću microSD kartica kapaciteta do 32 GB. Dobro je i to što baterija obezbeđuje natprosečnu autonomiju pa se uz minimalno uzdržavanje iz nje mogu iscediti dva cela dana bez punjača.

Uprkos nezgrapnim gabaritima i utisku „plastikanera” koji ostavlja, Xperia E4 je dopadljiv, upotrebljiv i izdržljiv telefon koji će opravdati svaki uloženi dinar.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia E4
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Spirit H440n
LG G Flex 2
HTC One M9
Lenovo S90 Sisley (Dual SIM)
EveryCircuit
Lumosity
FiiNote
Hibernation Manager
Sounds: The Pronunciation App
Flush – Public Toilet Finder
Cram – Reduce Pictures
Slack
OneContact
Tiny Call Confirm Plus

Operativni sistem:
Android 4.4.2
Dimenzije:
137 x 74,6 x 10,5 mm / 144 g
Ostalo:
Mediatek MT6582 čipset (Quad-core 1,3 GHz CPU + Mali-400MP2 GPU), 1 GB RAM, 5” TFT (540 x 960, 220 ppi), 8 GB interne memorije, microSDHC do 32 GB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/HotSpot, GSM/HSDPA, microUSB, microSD, microSIM, Li-jon baterija 2300 mAh
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera